Monday, May 23, 2011

Einstein, încă o dată confirmat: energia neagră există de-a lungul întregului Univers!

Share/Bookmark

Einstein, încă o dată confirmat: energia neagră există de-a lungul întregului Univers!

Albert Einstein avea dreptate: energia întunecată este constantă în univers şi continuă să se extindă.

Un nou studiu arată că energia întunecată există şi determină expansiunea atât a timpului cât şi a universului. Cercetarea a fost făcută de o echipă formată din 26 oameni de ştiinţă, printre care şi Dr. Chris Blake de la Universitatea Swinburne din Melbourne, fiind prima confirmare independentă atât a existenţei energiei negre, cât şi a nivelului de expansiune.

"Se dovedeşte că Einstein a avut dreptate: energia întunecată este, mai degrabă, o constantă cosmologică a universului, decât o schimbare a legii gravitaţionale", afirmă Blake.

Acum 100 de ani, oamenii de ştiinţă credeau ca universul este constant şi invariabil. Einstein a inventat constanta cosmologică pentru a extinde conceptul spaţiu-timp, după ce propriile sale ecuaţii ce priveau relativitatea generală nu permitea cosmosului să rămînă static, aşa cum era de aşteptat într-un univers echilibrat.

La puţin timp după aceasta, astronomul Edwin Hubble a descoperit că universul se extinde, susţinând astfel teoria relativităţii generale.

Einstein a renunţat, însă, la constanta cosmologică, considerând eşecul de a prezice, în teorie, un univers în expansiune înainte ca acest lucru să fie dovedit în practică drept cel mai mare eşec al său.

În 1998, astronomii care studiau supernove îndepărtate de tip 1A au descoperit nu numai că universul se extinde, dar şi că rata expansiunii este în creştere, determinată de o forţă necunoscută, energia întunecată. Prin urmare, constanta cosmologică a lui Einstein a fost reacceptată.

Pentru a verifica descoperirile legate de supernove, Blake şi colegii săi au petrecut patru ani în care au folosit un spectrograf puternic de la Observatorul Astronomic Australian pentru a colecta date despre mai mult de 240 de mii de galaxii, privind în trecut de-a lungul unei perioade de peste 7 miliarde de ani, jumătate din vârsta actuală a universului.

"Acest studiu arată atât creşterea universului, cât şi a dezvoltării lente a grupărilor şi a supergrupărilor de galaxii", a spus Blake. "Părţile mai îndepărtate ale universului, ce au o poziţie înapoiată în spaţiu-timp, prezintă materie obişnuită şi gravitaţia este dominantă. Dar astăzi acestă energie întunecată, antigravitaţională, a câştigat teren", a afirmat acesta.

În cele din urmă, cercetătorii şi-au îndreptat atenţia către distanţele dintre galaxii şi au observat că acestea tind să crească pe valuri de compresie, numite oscilaţii acustice ale barionilor, care se împrăştie prin univers. Ele pot fi detectate ca valuri în radiaţiile cosmice de fond.

"Distanţa medie dintre galaxiile pereche a crescut şi ea datorită expansiunii timp-spaţiu, fiind un element ce confirmă agentul antigravitaţional", afirmă Blake.

El admite, totodată că doar atât au putut descoperi momentan: "Deşi fizica exactă, necesară pentru a explica energia întunecată rămâne încă un mister, confirmarea existenţei ei este un pas important în înţelegerea originii şi evoluţei universului."

Sursa: Discovery



cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites