Mierea, alimentul-minune in care multi suferinzi isi pun speranta, este deseori un fals extrem de bine vandut.
In 10 borcane alese de reporterii nostri aleatoriu din magazine si duse la analiza, laboratorul a detectat adaos de glucoza industriala, zahar, praf de porumb si gelatina. Doar urme de polen de salcam, desi pe toate borcanele scria "miere naturala de salcam".
Afla cum sa alegi cel mai bun tip de miere!
Pentru certificatul de calitate, firmele duc la testare o singura proba. Evident, una perfecta, sustin laborantii. Apoi pe piata apar zeci de mii de borcane necontrolate de nimeni.
Noi am testat mierea de la sase producatori. "Nu corespund, majoritatea. Miere falsificata cu zahar invertit si identificare de glucoza industriala", spun specialistii.
Adica avem sirop de zahar, hidrolizat de porumb, coloranti si arome. Falsuri. Asa poti tripla cantitatea si poti transforma o miere de rapita, paducel sau salcie in soiul cel mai cerut, adica salcam.
Analiza arata ca aceste borcane contin salcam intre 3 si 20%. In toate cazurile se poate vorbi despre inselaciune. Pentru riscurile asupra sanatatii nu raspunde nimeni.
Pentru copilul de peste un an, doua lingurite de miere naturala pe zi sunt, spun nutritionistii, hrana vie. Ce inseamna daca ii dai din borcanul cumparat din magazin un amestec de glucoza industriala, sirop de zahar, clei, amidon, faina de cereale si chiar tocatura de scaieti?
"Poti sa-i provoci un dezechilibru major. Pentru a preveni obezitatea, trebuie sa ne ferim de a le dezvolta gustul pentru dulce. Cu atat mai mult sa le dai zilnic sirop de zahar sau glucoza concentrata", explica medicii.
Ca sa nu mai vorbim de diabetici, care au voie miere de salcam, dar pot intra in criza de la orice adaos de zahar.
2 comments:
Ce zice ala acolo: ca nu a indus in eroare 100 la 100!!!
am observat si eu, luand miere la tuburi de plastic: sunt exagerat de dulci!! x(
Post a Comment