Friday, September 3, 2010

EXPERIMENTUL SECRET AL LUI DARWIN

Share/Bookmark

Experimentul ultrasecret al lui Darwin a iesit la lumina

Un petec de pamant solitar din mijlocul Atlanticului de Sud ascunde cel mai bine pastrat secret al lui Charles Darwin.

Izolata insula Ascension spune povestea uimitoare a unui proiect vechi de aproape doua secole, care a unificat eforturile arhitectului teoriei evolutioniste cu cele ale Marinei Regale Britanice si ale renumitei Gradini Botanice Kew Gardens. Scopul desfasurarii de forte? Construirea unui ecosistem complet functional, dar in totalitate artificial.

Insula tropicala nu este usor de localizat. Incredibil de izolata, ea se afla la o distanta de 1.600 km de coasta africana si la 2.250 km de America de Sud. Iar existenta sa depinde integral de lantul de vulcani submarini numit de geologi Dorsala Atlantica.

In 1836, tanarul Charles Darwin se apropia de finalul misiunii sale, cu durata de cinci ani, de explorare a unor teritorii noi si ciudate, unde niciun alt naturalist nu mai calcase vreodata. Aflat la bordul vasului regal Beagle, Darwin a andocat si in Ascension, o insula cunoscuta la acea data, dar care a dat o turnura neasteptata aventurii sale.

Pentru ca Ascension ocupa un "punct fierbinte" pe Dorsala, vulcanul sau este in mod special activ. Cu un milion de ani in urma, magma topita a erupt deasupra valurilor, creand astfel o noua insula, o bucata de "cenusa" din care Darwin s-a decis sa creeze o oaza verde - o "Mica Anglie".

Ascension era deja o baza strategica a Fortelor Navale ale Coroanei, dar era supusa stagnarii din pricina rezervelor sarace de apa potabila. Insula era arida si uscata de vanturile fierbinti sud-africane, ploaia rara si saraca ce mai cadea din cand in cand evavorandu-se rapid.

La sfatul lui Darwin si al amicului sau botanist Joseph Hooker, din 1847, Marina Regla a iinceput, cu ajutorul Kew Gardens, sa importe pomi in insula. Ideea era extrem de simpla. Pomii aveau sa atraga mai multa ploaie, sa reduca evaporarea si sa creeze soluri bogate si fertile. Cenusa urma sa devina astfel o gradina infloritoare.

Asadar, incepand in 1850 si continuand anu dupa ani, transporturile au inceput sa vina. Fiecare descarca in Ascension diverse sortimente de plante din gradinile botanice ale Europei, Africii de Sud si Argentinei.

Curand, pe cel mai inalt varf, de 859 m, al insulei, mari schimbari deveneau vizibile. Pana la finele anilor 1870, eucaliptul, pinul de Norfolk, bambusul si bananierii incepusera cu totii sa abunde. Inapoi in Anglia, Charles Darwin si a sa teorie evolutionista erau ocupati sa depaseasca in raspandire noua "Gradina a Edenului". Dar pe un deal verde, undeva foarte departe, o noua Insula Paradisiaca era in plin proces de formare.

Sursa: BBC

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites