Friday, May 7, 2010

NINJA VERSUS SAMURAI

Share/Bookmark

Dupa aproape doua luni de confruntari violente si spectaculoase, incheiate deseori cu surprize de proportii, DESCOPERA.ro are onoarea de a va prezenta, astazi, marea finala. Voturile voastre au fost singurul criteriu care a contat pentru calificarea razboinicilor, iar din pleiada de luptatori neinfricati ai trecutului, singurii care au supravietuit “macelului” virtual sunt samuraiul si ninja. Deloc intamplator, astfel de scene de lupta, precum cea de astazi, s-au desfasurat de mii si mii de ori in realitate, prin castelele, casele, taberele de razboi si chiar dojo-urile Japoniei medievale. Acum, a venit randul vostru sa alegeti cel mai mare razboinic din toate timpurile, votand invingatorul dintre cel mai bun spadasin din istorie si prototipul perfect al asasinului profesionist! La vot, deci!

Ninja vs Samurai

De la bun inceput, trebuiesc specificate un numar de trei observatii pertinente pentru ca marea confruntare finala sa se desfasoare intr-un mod cat mai obiectiv. Astfel, in cazul luptei intre un samurai experimentat, supravietuitor a numeroase dueluri si batalii versus un genin (agent ninja) incepator, aflat la primele misiuni, victoria va apartine, fara tagada, samuraiului. De asemenea, in cazul unui ninja adancit in tainele Artei Negre versus un samurai mediocru, a carui experienta de lupta se rezuma doar la duelurile cu colegii de dojo, cu sabia de bambus, asasinul intunecat ar fi iesit intotdeauna castigator.

Excludem, totodata, o infruntare intre un Mare Razboinic (cum vom vedea mai departe ca au existat in istoria Japoniei, samurai si ninja deopotriva), expert in ambele arte, si un ninja sau samurai obisnuit. De asemnea, nu luam in calcul scenariul in care ninja se strecoara neauzit, se apropie si lanseaza, de la o distanta confortabila, o sageata, un shuriken (steluta) sau un ac otravit asupra samuraiului, lupta sfarsindu-se, in aceste conditii, inainte sa inceapa.



Protagonistii de astazi sunt luptatori cu experienta si valoare egala. Fiecare beneficiaza de un antrenament draconic specific si de arme duse la perfectiune. Lupta are loc la amurg, la asfintitul soarelui, pentru ca nici ninja, obisnuit sa actioneze noaptea, nici samuraiul, adept al duelurilor in miezul zilei, sa nu aiba vreun avantaj asupra celuilalt. Din motive asemanatoare, finala are loc pe un teren pe jumatate acoperit de copaci, pe jumatate camp deschis.

Cu toate ca, inclusiv astazi, unii cred ca cei doi mari razboinici au fost dusmani implacabili si ireconciliabili, ninja si samuraii nu s-au aflat tocmai intr-un antagonism desavarsit, ci erau mai degraba complementari. Ambii si-au indeplinit pe deplin rolul in decursul zbuciumatei istorii a Japoniei.

Afla totul despre tehnicile de lupta ninja

*

Multe scoli de ninjutsu predau tainele armelor folosite de samurai, la fel cum multe scoli de samurai inglobau elemente de ninjutsu. Ambele categorii de razboinici se familiarizau cu metodele si secretele celeilalte. Au existat si cazuri in care clanuri de ninja si samurai erau prietene de generatii, membrii acestora antrenandu-se impreuna pentru un plus de eficienta si experienta.

Mari samurai ai trecutului precum imbatabilul Myamoto Musashi, Yagyu Munenori si fiul sau Yagyu Jubei, Masaki Toshimitsu, celebrul Takeda Shingen sau Takeda Sokaku, au studiat doctrina Mikkyo, insusindu-si multe dintre principiile de lupta si tehnicile pur Shinobi (alt nume pentru ninja).

Afla cum se lupta un samurai

*

La fel, mari maestri de ninjutsu s-au dedicate studierii caii samuraiulor. Dintre acestia, merita amintiti Sandayu Momochi, care avea 3 identitati diferite in trei orase, alaturi de Ando Kawai si Yukishiro Sanada.

Altadata, unele clanuri bogate de samurai isi permiteau sa cumpere scoli intregi de ninja pe care-i foloseau in scopuri personale. Spre exemplu, samuraiul Uesugi Kenshin a cumparat o intreaga scoala de ninja, rebotezand-o Uesugi Ryu. La fel, scolile de Shinobi Koyo Ryu, Ninpo Ryu si Takeda Ryu erau subordonate direct clanului Takeda.

Conceptia conform careia samurai erau prin definitie buni, onesti si politicosi, iar ninja erau intuchiparea maleficului este nimic altceva decat o prejudecata perpetuata in timp. Totul era, mai mult sau mai putin, relativ... Asa cum unele clanuri de ninja infaptuiau talharii pentru bani, la fel bandele de samurai fara stapani (celebrii ronini) jefuiau privincii intregi.

Afla mai multe despre abilitatile ascunse ale unui ninja

*

In societatea medievala nipona, samuraii constituiau prin excelenta casta razboinicilor. Statutul lor special si codul Bushido urmat cu strictete, le interzicea in mod deosebit sa se implice in atentate politice, lupte de gherila sau comploturi. Multe dintre clanurile de samurai care doreau sa isi pastreze sau sa isi mareasca influenta politica, nu puteau sa scape de adversari in mod onorabil, imparatul sau daimyo-ul pedepsind prin seppuku pe orice samurai dovedit ca se implicase in astfel de masinatiuni ascunse. Samuraii au gasit repede o solutie, apeland la "dusmanii" lor oficiali si traditionali - Ninja. Acesta este principalul motiv politic pentru care marile clanuri de samurai aveau in subordine trupe secrete de elita, nimeni altii decat aceeasi luptatori fara identitate, Shinobi!

Afla de ce este in stare un samurai inarmat cu arma sa favorita

*

In cazul unei lupte intre un ninja si un samurai rezultatul ramane deschis. Ar fi putut invinge oricare. Sabia redutabila a samuraiului si tehnicile de Ken-Jutsu ar fi putut pune capat conflictului dupa doar cateva miscari, la fel si cutitele, ghearele metalice sau alte arme ascunse ale unui ninja. De asemenea, in cazul unei lupte corp la corp, fara nicio arma, sortii ar putea inclina in orice parte, ambii fiind cunoscatorii unor forme de lupta extrem de eficiente.

Este greu sa alegi un castigator - si, implicit, pe cel mai mare razboinic din toate timpurile - de aceea, va invitam sa cumpaniti, sa recititi portretele samuraiului si luptatorului ninja pe care le-am facut in acest turnir, iar in cele din urma sa-l alegeti pe cel mai bun, pe marele castigator al Confruntarii Razboinicilor.



0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites