Monday, February 22, 2010

BAR MITZVAH LA ZIDUL PLINGERII


Fiind io deprimata din fire, am simtit azi ca ar trebui sa ma duc la Kotel, nu de alta, dar de fo' saptamina nu prea am iesit din casa. Rezolutie salutara, avind in vedere ca azi la Kotel era agitatie mare...intru in curtea furnicar de oameni si bang o bomboana in cap..mai fac doi pasi, poc alta bomboana.
Cind colo vreo 4 bar mitzvah-uri erau going on.
Intru in Shul si printre copiii ce se tirau printre picioarele noastre ca sa pescuiasca bomboanele de pe jos, apuc sa vad in curtea interioara a Templului -sectiunea barbatilor, un alai vesel ce inconjurau tinarul ce era serbat si care citea Torah pentru prima oara.

In afara de chiote, strigate, cintece, bubuit de tobe si sunetele ascutite ale shofarului, m-a frapat atitudinea vesela a celor prezenti. Si mi-am adus aminte ca riturile de trecere, ca acesta, sint aproape disparute in lume. Si ca avem nevoie de rituri de trecere, aceste ritualuri care subliniaza importanta trecerii de la o virsta la alta, si il fac pe cel care pina ieri era copil sa simta ca este acceptat in societatea adultilor, sa participe responsabil la toate problemele comunitatii si sa fie mindru el.

Romanii au uitat sa se mindereasca cu ce au mai bun; din pacate adevaratele valori sint inlocuite cu porcarii, si aici stau si ma gindesc ce are crestinismul ca inlocuitor pentru bar/bat mitzvah?
In societatile catolice la 7 ani copilul ia prima impartasanie si asta este interesant pentru ca i se ofera micutului posibilitatea de a constientiza actul religios. In ortodoxie-pe care o consider absolut minunata in general-nu mai exista insa rituri de trecere, in afara de moarte si dintr-un punct de vedere, nunta.

Bar Mitzvah se celebreaza cind baiatul a impinit 13 ani, iar Bat Mitzvah cind fata face 12 (logic, fetele sint mai egale decit baietii). Acum copiii devin responsabili pentru faptele lor si sint privilegiati prin a participa la toate hotaririle comunitatii(si ritualuri). De acum inainte tinarul poate participa la citirea Torei si la Minyan-serviciul public de rugaciune.
De acum inainte daca doreste, se poate casatori, poate detine proprietati si trebuie sa urmeze cele 613 legi ale Torei-Mitzvot.

Lasind la o parte teoria, mi s-a parut extrem de interesant faptul ca toata lumea participa si se bucura din suflet, nu de complezenta, chiar daca nu cunosteau familiile respective.
De cind nu am mai vazut o fata zimbitoare intr-o biserica? In general vad doar babe posomorite si acre si barbosi cu fata in pamint, gindindu-se ca nu cumva doamne fereste sa vada din greseala curul strins in blugi al vreunei gagici din fata lor.

Nu sustin superioritatea unei religii in fata celeilelate, tocmai io, care sufar atit pe plan personal din cauza nebuniei iubitului meu ultrareligios, dar riturile de trecere si bucuria in comunitate, sint atuuri clare are iudaismului, si poate ar trebui si altii sa ia exemplu la acest Conglomerat, Stup, Corp comun care este sufletul iudaic-ala comun de ai si tu o parte in PLUS de shabbat-as in two souls.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites