Sunday, February 21, 2010

SAREA-N BUCATE


Intr-un basm romanesc, o fata de imparat ii spune tatalui
> ei ca-l iubeste ca "sarea-n bucate". O declaratie
> ciudata in aparenta, dar care ascunde un adevar, pe care
> medicina populara il stie demult: sarea este un element
> esential al vietii. Cu conditia sa fie neaparat naturala si
> sa nu fie folosita in exces.
>
> Ca mancarea n-are nici un gust fara ea se stie. Dar ca
> sarea este si un medicament redutabil mai stie azi cineva?
> Cu toate astea, nelipsita sare-n bucate este unul dintre
> cele mai vechi remedii din lume, cuprins in celebre tratate
> medicale ale Antichitatii, intens studiat apoi de
> alchimistii Evului Mediu, apreciat in medicina populara ca
> leac de capatai. Toate astea pana la inceputul veacului al
> Xx-lea, cand trufia medicamentelor atoatevindecatoare au
> impins-o in uitare. Cine sa creada astazi ca praful acesta
> alb, superprocesat, combinat cu antiaglomeranti, numit
> "sare de masa" are proprietati vindecatoare? Nici
> n-are! Vindecatoare cu adevarat este doar sarea naturala,
> sub forma de cristale mari, care erau macinate inainte vreme
> in casa. O sare care contine mai mult de 80 de substante
> minerale, pe langa clorura de sodiu, si care avea o multime
> de proprietati terapeutice. Un vechi tratat medical chinez
> (Peg-Tzao-Kan-Mu), scris cu 2700 de ani inainte de
> Hristos, mentiona nu mai putin de 40 de tipuri de sare,
> fiecare cu indicatiile sale, cu modul de administrare si cu
> efectele sale specifice. Ei bine, taranii romani merita sa
> figureze in cartea recordurilor. In medicina noastra
> populara sunt mentionate peste o suta de utilizari
> terapeutice si, mai ales, magice ale sarii, care era
> considerata un adevarat panaceu impotriva spiritelor rele si
> a impregnarilor malefice ale obiectelor, locurilor sau
> fiintelor. O zona extraordinara de investigatie, pe care va
> propunem sa o cercetam impreuna.
>
> Terapia interna cu sare
>
> (toate recomandarile privesc exclusiv
> sarea naturala, grunjoasa, numita si sare gema,
> si nu sarea "fina" de masa)
>
> Digestie dificila, constipatie, slabiciune corporala
> subponderalitate) - se consuma hrana condimentata cu sare
> gema sau sare marina (se gasesc in comert), care au un gust
> mult mai intens. S-a constatat ca sarea naturala are un
> efect mult mai puternic de stimulare a secretiei de sucuri
> gastrice si ca este un excelent activator al
> peristaltismului gastrointestinal, fireste - cu conditia sa
> fie consumata cu moderatie. De altfel, inca de acum 500 de
> ani, celebrul medic si alchimist al Evului Mediu Paracelsus
> observa intr-un tratat ca digestia si excretia sunt mult
> perturbate de absenta sarii din alimentatie.
>
> Hipotensiune arteriala, aritmie cardiaca - dimineata, pe
> stomacul gol, se administreaza un sfert de cutit de sare
> marina (aproximativ 0,25 g), care se inghite cu o cana
> (250-300 ml) de apa plata. Tratamentul se face vreme de
> minimum o jumatate de an. Studii recente arata ca se obtin
> rezultate deosebit de bune, cu conditia ca tratamentul sa
> fie asociat cu alimentatia predominant vegetariana.
> l Osteoporoza, crampe musculare - se vor sara alimentele
> exclusiv cu sare gema neiodata, care este foarte bogata in
> oligoelemente implicate in procesele de asimilatie a
> calciului..
>
> Intoxicatii cu substante luate pe cale orala - intr-un
> litru si jumatate de apa calduta se pune o lingura de sare
> si se amesteca bine. Se bea rapid, pe nerasuflate. Imediat
> dupa ingerare, se va produce o senzatie puternica de voma.
> Vom evacua continutul stomacului, aplecandu-ne in fata,
> gadiland cu inelarul si aratatorul mainii drepte glota
> (omusorul) si presand cu mana stanga cu putere stomacul.
> Reflexul vomitiv va aparea imediat.
>
> Tuse persistenta, tuse uscata - se tin pe limba cat mai
> mult timp cateva granule de sare gema (nu mai mult de un
> varf de cutit). Reactia de stopare a tusei se va declansa
> prin doua mecanisme: prin salivatie, care va deveni mult mai
> abundenta, si prin stimularea directa a sistemului nervos
> central, prin intermediul papilelor gustative.
>
> Contraindicatii la
> administrarea interna a sarii
>
> Aportul masiv de sare este contraindicat in cazurile de
> hipertensiune si tromboza grava, precum si in fazele acute
> ale gastritei hiperacide si ale ulcerului gastroduodenal.
>
> Tratament extern cu sare
>
> Calculi renali, colici renale - un saculet de panza plin cu
> sare gema se pune pe un calorifer sau pe alta sursa de
> caldura si se lasa sa se incalzeasca, pana la 50-60 de grade
> Celsius. Se aplica apoi pe sale (zona lombara), unde se tine
> vreme de o jumatate de ora.
>
> Ulceratii pe piele - in doua linguri de miere de albine se
> pune o jumatate de lingurita de sare si se amesteca bine,
> pana cand se omogenizeaza. Se aplica apoi acest preparat pe
> zonele afectate. Rezultatele terapeutice sunt uimitoare,
> acesta fiind un stravechi remediu mentionat in tratatele
> medicale grecesti.
>
> Arsuri de gradul I si Ii - pe zona afectata se presara sare
> grunjoasa din belsug. Aceasta aplicatie va spori pe moment
> senzatia de usturime, dar apoi edemele vor fi mult reduse,
> iar vindecarea va fi considerabil mai rapida. Nu se aplica
> sare pe arsurile grave, cu rana deschisa, intrucat produce o
> usturime insuportabila.
>
> Nas infundat (rinita cronica) - la un pahar de apa calda se
> pune o lingurita de sare gema sau marina si se amesteca bine
> pentru a se omogeniza. Se pune aceasta apa sarata calda in
> palma si se trage pe nara stanga si pe nara dreapta,
> alternativ, pentru desfundarea cailor nazale. Acest procedeu
> este bine sa se faca in fiecare dimineata, pentru drenarea
> cailor respiratorii, inlaturarea surplusurilor de mucus,
> marirea acuitatii olfactive.
>
> Dureri de gat (faringita, laringita, amigdalita) - se pun
> doua lingurite de sare naturala intr-un pahar cu apa
> fierbinte, dupa care se amesteca bine cu o lingurinta, pana
> cand sarea se dizolva complet. Se face gargara cu acest
> preparat cat mai fierbinte, lasand apa sarata sa ajunga cat
> mai mult pe gat. Se reia acest tratament de 2-3 ori pe zi,
> pana la disparitia completa a afectiunii.
>
> Baile cu apa sarata
>
> Sunt un remediu traditional de medicina populara, care se
> aplica si acum, in clinici moderne din Austria sau Germania,
> cu un succes extraordinar. Se prepara prin punerea la o cada
> de apa calda (aproximativ 150 de litri) a doua kilograme de
> sare (amestecata in prealabil cu apa fierbinte, pentru a se
> dizolva mai usor). Baia dureaza 20-30 de minute si este
> important ca temperatura apei sa fie mentinuta mereu peste
> 37 de grade Celsius, pentru ca actiunea terapeutica sa fie
> maxima. Cercetatorii au observat ca aceste bai, care se fac
> de regula o data la 3-4 zile, au efectele cele mai puternice
> in preajma lunii pline (de preferat cu 2-3 zile inainte),
> cand este de altfel recomandat sa fie incepute. Iata
> indicatiile acestor bai:
>
> Dermatozele infectioase - se fac bai partiale, inmuind doar
> segmentul afectat, vreme de 15 minute, in apa sarata calda,
> preparata prin punerea a 7 linguri de sare la litru. Imediat
> dupa baie, pielea nu se sterge, ci se tamponeaza putin si se
> lasa sa se usuce. Este excelent acest remediu in tratarea
> infectiilor bacteriene si micotice (produse de ciuperci
> parazite).
>
> Reumatismul - se fac de doua ori pe saptamana bai complete
> cu apa sarata fierbinte. Cele mai eficiente sunt baile
> preparate cu sare marina, dar efecte foarte bune s-au
> obtinut si cu sarea de mina, cu cristale mari (nemacinata).
>
> Cistitele, infectiile urinare - se fac bai complete sau bai
> de sezut cu apa ceva mai sarata: 5 linguri de sare la litru.
> Baia va fi facuta in fiecare seara, pana la vindecarea
> afectiunii, iar apa trebuie sa fie cat mai fierbinte, insa
> suportabila (peste 38 de grade). Imediat dupa baie va veti
> sterge si va veti relaxa la caldura, evitand ferm expunerea
> la frig sau curent.
>
> Anexita, metro-anexita - se aplica procedura de la
> infectiile renale. Suplimentar, se va adauga in apa sarata
> de baie putina tinctua de iod. Este un tratament eficient ca
> adjuvant si in anumite infectii genitale.
>
> Raceala si gripa - se fac bai ale picioarelor (talpi si
> glezne) cu apa fierbinte cu foarte multa sare (10 linguri la
> litru). Baile vor dura 10 minute, dupa care ne vom incalta
> cu sosete groase si ne vom aseza la caldura, asa incat sa
> transpiram.
>
> Sarea si bioenergia
>
> S-a constatat experimental (prin fotografierea aurelor cu
> dispozitive Kirlian) si deductiv (prin rezultatele practice
> obtinute) ca sarea naturala, netratata prin nici un fel de
> procedeu chimic sau termic, are o misterioasa influenta
> asupra corpului bioenergetic al fiintei umane. Toti
> cercetatorii din acest domeniu de frontiera sunt de acord ca
> sarea naturala este un excelent agent de purificare a aurei
> umane. La fel ca si apa, sarea absoarbe - se pare -
> radiatiile bioenergetice nocive, curatand - din punct de
> vedere energetic - zonele in care este aplicata. Iata cateva
> aplicatii practice ale acestor proprietati bioenergetice ale
> cristalelor de sare:
>
> Radiatiile electromagnetice sunt o puternica sursa de
> perturbare a biocampului fiintei umane. Se pare ca foarte
> multe tulburari ale omului modern, de la durerile de cap la
> oboseala sau de la sensibilitate marita la stres, sunt
> accentuate de campurile electromagnetice pe care le emit
> aparatele si dispozitivele electrice, cu care el
> interactioneaza practic permanent. Punerea unor cristale
> mari de sare de mina (extrasa din pamant) in preajma locului
> in care dormim sau in care lucram (de exemplu, intre noi si
> calculator) are un efect de absorbtie, de atenuare a
> influentelor nocive ale campurilor electrice.
>
> Oboseala - o procedura de medicina populara romaneasca ce
> si-a dovedit adesea eficienta este sa punem un saculet cu
> sare calduta pe ceafa atunci cand suntem obositi. Acelasi
> saculet cu sare era pus in leaganul copiilor ca sa nu se
> deoache si sa aiba somnul lin, intre haine, ca sa le asigure
> durabilitatea, precum si pentru a le impregna cu o
> misterioasa capacitate de protectie impotriva
> "facaturilor de tot felul".
>
> Bijuteriile - mai ales cele vechi - se spune ca poarta cu
> ele foarte multe din impregnarile negative ale celor care
> le-au purtat de-a lungul timpului. Din acest motiv, ele se
> lasa o perioada de minimum 49 de zile sa stea in sare gema,
> inainte de a fi purtate. La fel se procedeaza si cu
> cristalele sau cu pietrele semipretioase.
>
> Toxicitatea sarii iodate si a celei fine
>
> In urma cu un an si jumatate, Guvernul Romaniei a emis o
> ordonanta care cerea in mod expres ca sarea din comert sa
> fie iodata. De ce? Se spunea ca in acest fel vor fi
> combatute afectiunile tiroidiene produse de deficientele de
> iod. Urmarea: in scurta vreme, rafturile din magazine au
> fost invadate numai de sare iodata. Reactiile nu au
> intarziat. Cercetatori si medici familiarizati cu aceasta
> problema nu s-au multumit cu versiunea oficiala a efectelor
> benefice ale acestei operatiuni, facand studii minutioase in
> acest sens. Iata ce au aflat: consumul sporit de iod
> sintetic adaugat in alimente creste incidenta unor afectiuni
> tiroidiene autoimune, favorizeaza supradezvoltarea si chiar
> aparitia unor procese inflamatorii la nivelul glandei
> tiroide. Consumul de iod produce alergie si mareste
> intoleranta la substantele care contin acest element (de
> exemplu, cele folosite in radiologie). In fine, in Tasmania,
> tara care a "beneficiat" de iodarea obligatorie a
> sarii
> si a altor alimente, s-a remarcat faptul ca rata
> cancerului tiroidian a crescut de trei ori.
> O alta varietate a acestui condiment, sarea fina, prezenta
> adesea pe mesele noastre, ascunde un lucru pe care putini
> dintre noi il stiu: este tratata cu E 535, adica...
> ferocianura de sodiu, un fel de Rosia Montana in
> avanpremiera, o substanta despre a carei toxicitate nu mai
> este necesar sa vorbim. Si inca un lucru: sarea fina nu
> contine aproape deloc magneziu (spre deosebire de sarea
> gema), un mineral esential pentru sanatatea sistemului
> cardiovascular. Unii cardiologi sustin chiar ca anumite
> maladii ale inimii si sistemului vascular s-ar datora in
> mare masura acestei "sari fine", saracita de acest
> mineral esential.
> Nota: In magazinele naturiste putem gasi atat sare gema
> neiodata, cat si sare marina care nu a fost supusa la acest
> tratament. Consumati si utilizati numai aceste tipuri
> naturale de sare

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites