Thursday, October 22, 2009

Crearea abundentei din interior spre exterior














Abundenta financiara
Julie Murphy Casserly, CFP®

Daca urmariti orice post de stiri financiare, e posibil sa auziti experti care ofera recomandari despre strategii de plata a datoriilor, cum se obtin avantaje la bursa, sau cum se obtin avantaje din strategiile fiscale de genul „programul rabla” sau „creditul prima casa”.
Cantitatea mare de
informatii si opiniile diverse pot parea coplesitoare si este usor sa incepi sa te concentrezi pe lucrurile exterioare – sa te ingrijorezi de ce fac ce cumpara ceilalti, sub impulsul fricii ce tinde sa domine mass-media si arena politica.

Daca vrei sa obtii abundenta financiara, cel mai important
prim pas este sa comuti de pe concentrarea exterioara si sa inveti sa-ti cladesti bogatia dinspre interior spre exterior. Este vorba despre a-ti atinge abundenta din interior – pasiunile, telurile, cele mai profunde dorinte ale tale – si sa incepi sa detii propria putere in legatura cu banii

Incepe chiar acum

Daca situatia ta financiara este departe de idealul dorit, primul pas este sa te eliberezi de rusine, de vina si de judecarea situatiei tale. Te eliberezi prin recunoasterea sentimentelor, atunci cand ele apar, si acceptarea situatiei tale actuale fara a te auto-incrimina. In vreme ce multi dintre noi incercam sa ne amortim sentimentele cu mancare, cheltuieli excesive si alte dependente, atunci cand dorim doar sa stam cu sentimentele noastre, fara a incerca sa le indepartam, ele isi pierd puterea asupra noastra.

Daca doresti siguranta financiara pe termen lung, trebuie sa te vezi exact
acolo unde te afli si sa gasesti un motiv irezistibil ca sa te schimbi.
Atunci cand cauti ceea ce vrei cu adevarat in viata, vei gasi motivul
irezistibil in visele si dorintele tale.

Am vorbit cu multi oameni care au intrebat „Cum sa ma gandesc la visele si dorintele mele, cand am un munte de facturi de platit?”
Raspunsul meu este
ca daca faci ce ai facut mereu, vei obtine ce ai obtinut mereu. De aceea,daca insisti sa te concentrezi asupra platii facturilor, atunci asta este tot ce vei crea vreodata. Este important sa-ti schimbi concentrarea financiara, chiar daca vei continua sa-ti platesti facturile, spre unde ai vrea sa fii, spre visele si dorintele tale.

In primul rand, observa cheltuielile lunare pe care le faci, iesirile de numerar. Este vorba despre a face constient cheltuielile, alegand constient unde vrei sa mearga banii tai. Azi, multi dintre noi cheltuie banii pe lucruri care erau importante pentru noi in trecut, dar care azi nu mai servesc dorintelor noastre.
Iata un exemplu simplu.
Am un client caruia ii
plac filmele si care s-a abonat la toate canalele TV cu filme, abonamente care il costa cam 140 $ pe luna. Pe masura ce a observat cheltuielile lunare pe care le face, si-a dat seama ca a urmarit numai opt filme pe luna si ca ar fi mult mai ieftin sa le urmareasca „la cerere”, sa le inchirieze in loc sa se aboneze la canalele de filme. Aceasta mica schimbare l-a facut sa economiseasca vreo 50 $ pe luna si acum dirijeaza 25 $ pentru plata unui credit si 25 $ in contul de economii.

De indata ce urmaresti banii care pleaca de la tine, compara-i cu ceea ce iti intra in cont in fiecare luna. Nu uita, banii au un curs. Cuvantul curs sugereaza cursul de apa. Ce face un curs de apa? Curge. Ai un curs pozitiv sau un curs negativ?

Al doilea pas este sa iti imparti cheltuielile in trei grupe:

1. plati pentru alegeri trecute 2. cheltuieli in sprijinul momentului prezent 3. economii pentru viitor
Ce procent din venitul tau actual cheltuiesti pentru alegeri trecute? Daca
esti la fel ca majoritatea oamenilor, cheltuiesti cea mai mare parte a venitului tau actual, platind pentru alegeri trecute – credite pentru masini ipoteci, plati cu carduri de credit, credite pentru studii etc.
Cum sa
traim fericiti in momentul prezent, de vreme ce platim pentru trecut si nu mai e timp de gandire pentru planificarea viselor si dorintelor pentru viitor?

Creaza spatiu financiar

Solutia este sa incepi, chiar azi, sa creezi mai mult spatiu financiar in viata ta. Chiar daca faci pasi marunti, vei incepe sa prinzi puteri si vei crea spatiul in care poate curge abundenta.
1. Urmareste-ti cheltuielile lunare si marcheaza toate zonele cu iesire
de numerar, care nu sunt prioritare azi. Estimeaza cheltuiala totala pe care o poti elimina din buget in fiecare luna si, in mod intentionat, redirijeaza respectivii bani astfel: ·
⅓ platesti in plus la datorii
·
⅓ cheltui pe stilul de viata. (Acestia sunt bani pe care ii poti
cheltui pe articole altele decat imbracaminte, alimente sau un pat cald pentru dormit. Depinde de tine sa-ti gasesti prioritatile in dorinte. De exemplu, te poti decide sa cheltuiesti in plus 100 de dolari pe luna pentru pantofi, distractie sau cina in oras, sau poti pune banii intr-un fond de vacanta) ·
⅓ investesti pentru viitor (fonduri de pensii, investitii pentru
pensii, economii si obligatiuni etc.)

2. Fii propria-ti banca. Dupa ce termini de returnat un imprumut mare, cum
e imprumutul pentru masina, ia intentionat suma de bani de valoarea ratei pe care ai avut-o si depune-o intr-un cont separat de economii, care va fi folosit numai la cumpararea urmatoarei masini.

3. Fii proactiv cu datoria de pe cardul de credit. Cauta oferte de carti de
credit de la companii care practica comisioane mici la transferul sumelor din conturi – ideal ar fi 0% comision.

Sa economisesc bani, sau sa imi platesc datoriile?

O intrebare frecventa pe care o primesc este daca e mai bine sa-ti platesti toate datoriile si de-abia apoi sa incepi sa economisesti bani. Din perspectiva pur financiara, dobanda pe care o platesti poate fi mai mare decat dobanda pe care o poti incasa din economii sau investitii. In acest caz, poti sa te decizi sa nu economisesti deloc, ci doar sa platesti datoriile. Totusi, am aflat ca cei care adopta aceasta strategie, continua sa-si recreeze datorii, pentru ca daca in viata se intampla lucruri neprevazute si nu ai rezerve pentru urgente, ce vei face? Da, te vei imprumuta!

Crearea adevaratei abundente este transformarea ta intr-un om puternic, care nu mai e victima circumstantelor financiare; inseamna responsabilizare si intrare in ritm. Daca dobanda imprumutului este mai mare decat dobanda din contul de economii, transfera banii din contul de economii pe un card de credit cu comision de transfer 0% sau refinanteaza-ti imprumutul. De indata ce creditul iti este curat, fa un imprumut cu o dobanda mai mica. Pentru a decide cat de mult sa economisesti, este important sa faci ceva, chiar daca este vorba de 10 dolari pe luna.
Este important sa incepi sa-ti
schimbi energia financiara.

Apoi, ori de cate ori primesti o marire de
salariu sau o prima, scade-ti cheltuielile sau plateste din datorii, ia cel putin o treime sau jumatate din acei bani si adauga-i lunar la economii sau investitii. Faci o alegere constienta si actionezi in consecinta. Asigura-te ca faci cu adevarat aceste economii, folosind transferul direct din contul curent, in contul de economii sau de investitii. Daca nu faci asa, iti poti sabota bunele intentii si ajungi sa cheltui, in loc sa economisesti.

Considera-te „norocos” sa te platesti mai intai pe tine.

Odata ce incepi acest proces de creare a spatiului financiar in viata ta, vei incepe sa-ti revendici puterea personala. Numeste-ti visele si dorintele si invita-le sa umple spatiul pe care l-ai creat. Punand aceste strategii financiare in actiune, poti incepe sa traiesti acum viata pe care ti-o doresti.

Julie Murphy Casserly, CLU, ChFC, CFP® este Plannificator Financiar
Certificat si fondator al JMC Wealth Management, Inc. in Chicago. De peste 14 ani isi ajuta clientii sa depaseasca obstacolele si conceptiile gresite despre bani si acumularea averii, sa dezvolte o relatie sanatoasa cu banii si sa creeze adevarata abundenta.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites