Thursday, November 25, 2010

Încurajarea delaţiunii prin şcoală


Share/Bookmark

Mult controversata Lege a Educaţiei, pe care acest Guvern, ce caută "luminiţa de la capătul tunelului", vrea să-şi asume răspunderea are articole de-a dreptul incredibile. Nu voi insista acum pe problema Limbii Române, care este singura oficială pe teritoriul României, ci pe cu totul altceva. În rîndul liceelor de specialitate, apare o mare concurenţă. Elevii români vor avea posibilitatea de a urma licee de pregătire în munca de informaţii, potrivit noului Cod al Educaţiei Naţionale.

Noua iniţiativă legislativă inventează liceele de pregătire în munca de informaţii, pentru serviciul aerian, naval, terestru şi al SRI. Pe cînd şi de pompe funebre? Serviciul Român de Informaţii intenţionează în acelaşi timp să desfiinţeze facultatea "de spioni". În pachetul de legi pentru care Guvernul Boc vrea să işi asume răspunderea, alături de alte aberaţii, este şi aceea că, printre profilurile de licee vocaţionale, au apărut şi cele de informaţii, nu informatică.

Astfel, în Articolul 37 din lege se prevede că "învăţămîntul secundar superior, liceal, funcţionează, de regulă, cu următoarele filiere şi profiluri: a) filiera teoretică, cu profilurile umanist şi real; b) filiera tehnologică, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului; c) filiera vocaţională, cu profilurile militar, de informaţii, de ordine şi securitate publică, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic".

În plus, în Articolele 172 şi 173, se stabileşte că planurile-cadru, dar şi programele şcolare se vor elabora de către Consiliul Naţional pentru Curriculum, "în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Serviciul Român de Informaţii şi alte instituţii cu atribuţii în domeniile apărării, informaţiilor, ordinii publice şi Securităţii Naţionale şi sînt aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei".

Aceste prevederi au provocat reacţii din partea opiniei publice şi a reprezentanţilor specialiştilor din învăţămînt. Nu ne este indiferent nici nouă, celor de la PRM, care susţinem respectarea cu stricteţe a Constituţiei şi nu încălcarea Legilor României, prin legi asumate. Alături de noi, reprezentanţi ai socităţii civile au luat atitudine şi spun că astfel de măsuri cuprinse într-o Lege a Educaţiei Naţionale sînt inadmisibile.

Se exprimă temerea că, dacă proiectul va trece cu această prevedere, există riscul folosirii unor minori ca informatori, de dată asta perfect legal. Mai mult, articolul din lege care permite înfiinţarea unor licee vocaţionale de informaţii reprezintă o încălcare flagrantă a tuturor normelor referitoare la protecţia copiilor şi a adolescenţilor.

Nicăieri în lume, un sistem de educaţie nu prevede ca tineri de 13-14 ani să fie educaţi să-şi dezvolte posibilele aptitudini de spioni. În toate ţările Uniunii Europene, agenţii Serviciilor de Informatii sînt recrutaţi şi formaţi după încheierea studiilor liceale şi universitare de bază. În cele mai multe cazuri se preferă tineri care au o formaţie de jurişti, economişti şi nu numai, care să aibă o viziune formată şi consolidată asupra legalităţii şi drepturilor cetăţeneşti.

Doar cu astfel de absolvenţi de informaţii vom înţelege de ce se fac atîtea gafe zilnic în presa românească. N-am mai rîs aşa de tare de cînd, într-un flux de ştiri al Mediafax de la orele 11,00, s-a născut statul "Ecuator". M-am frecat la ochi şi-am crezut că s-a-ntîmplat să i se "umfle" degetul vreunui culegător care, astfel, a tastat "t" în loc de "d". Nici vorbă, căci mai departe citim:

"Guvernul ecuatorian şi-a prezentat demisia". Bun, înseamnă, deci, că dacă există Guvern, musai să existe şi ţară. Atunci, "Ecuator" este acea ţară care la Nord se învecinează cu Polul Nord, la Sud (n-aţi ghicit, nu cu Polul Sud!) cu Antartica, la Est cu Antartida (şi o parte din Atlantida) şi la Vest cu "West Side Story". Cu linie punctată, ţara "Ecuator" este străbătută de rîurile Tropicul Capricornului şi Tropicul Racului şi, cînd plouă abundent, Paralela 45. Dar nu prea plouă.

Cele mai importante forme de relief sînt Muntele lui Venus, Triunghiul Bermudelor şi Groapa Marianelor. Clima, că n-am vorbit despre climă, este temperată de vînturile experienţelor termo-nucleare efectuate cu ajutorul recoltei de fasole boabe şi a gazelor produse din producţia Sindicatului "Sed Lex" (Trist, Lex! Culcat, Lex! Play dead!).

Dar tot pe noua filieră de informaţii din liceu, iată am aflat cum premierul Boc vrea să-şi schimbe imaginea aducîndu-si ajutoare, adică miniştri japonezi - şi astfel vă restructura Guvernul. Şi asta după alegerile din filiala Capitalei a portocaliilor, care au spus că soarele răsare de la Bucureşti. De ce nu ar fi ajutaţi atunci de parteneri din "Ţara Soarelui Răsare?"

Redăm numele viitorilor miniştri, primite pe filiera de informaţii liceale: 1) Nimika Nuimoka 2) Yaspaga Shidute 3) Vreypostu Daybanu 4) Undeypliku Katesparg 5) Winoakuma Kuosuma 6) Furatzara Kutotu 7) Bagabany Labayatu 8) Totkumita Madeskurk 9) Nufurytu Furyo.

În loc de concluzie, vă las pe dumneavostră să analizaţi şi să comentaţi.
Preot IOAN AUREL RUS,
Preşedinte Filialei Judeţene PRM, Bistriţa-Năsăud


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites