Thursday, September 9, 2010

Mihai Viteazul a fost ucis de un valon şi un neamţ, la ordinele unui italian şi ale unui împărat austriac (IV)

Share/Bookmark


În acest moment, asasinatul a apărut adversarilor lui Mihai ca "modalitatea" cea mai directă de a-1 înlătura. Ordinul a fost dat - după cum se ştie - de generalul imperial Gheorghe Basta: el era, de altfel, beneficiarul imediat al faptei, fiindcă urma să conducă Transilvania în numele împăratului Rudolf al II-lea. Asasinii direcţi au fost ofiţerii Jacques Beauri şi Mortagne, care comandau un detaşament de 300 de mercenari. În zorii zilei de 19 august 1601, intrînd în cortul voievodului, Beauri i-a spus: "Eşti prins!".

Mihai a rostit un singur cuvînt, "Ba!" - şi a dat să pună mîna pe sabie. În acelaşi moment, un valon l-a împuşcat, un al doilea i-a străpuns pieptul, alţii l-au lovit cu halebardele. Asasinii i-au tăiat capul, i-au batjocorit trupul şi l-au aruncat în tabără. Basta a ordonat asasinatul pentru că a fost sigur că nu va fi dezavuat de autorităţile imperiale, de Rudolf al II-lea.

"Ne întrebăm, afirmă Dinu C. Giurescu, deşi este greu de crezut că dovezile scrise cu răspunsul la această întrebare se vor mai găsi vreodată: cînd a înţeles generalul Basta că beneficiază de acordul tacit al superiorilor săi? Nu este exclus ca unele sugestii să-i fi parvenit chiar în săptămînile premergătoare luptei de la Gorăslău, atunci cînd era aliat al domnului român". Stăruie, totuşi, şi întrebarea: Cum de nu şi-a luat Mihai - ca militar şi om politic de o excepţională calitate - măsuri elementare de pază, de securitate a propriei persoane? Se afla doar în Cîmpia Turzii....

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites