Monday, June 29, 2009

Abuna Pauolos, patriarhul Bisericii Ortodoxe din Etiopia, a anuntat ca va arata lumii intregi una dintre cele mai importante relicve ale crestinatatii, Chivotul Legamantului sau chivotul legii, cel pe care evreii l-au purtat 40 de ani in pustie. Acesta nu a mai fost vazut de milenii, si a reprezentat poate cel mai cautat artefact din istorie, alaturi de Sfantul Graal.

„Cat de curand, lumea va putea admira Chivotul Legamantului, cel in care Biblia spune ca sunt pastrate tablele de lut cu cele 10 porunci, alaturi de o mostra de mana, hrana divina care i-a tinut in viata pe israeliti in lungul lor drum catre Pamantul Fagaduintei”, este declaratia soc a patriarhului etiopian, facuta in timpul intalnirii sale din Italia cu Papa Benedict al XVI-lea.

Anuntul oficial urmeaza sa fie facut astazi la ora 14:00, ora Italiei, la Hotelul Aldrovandi din Roma. Patriarhul Pauolos va fi insotit de printul Aklile Berhan Makonnen Haile Sellassie si ducele Amedeo D’Acosta.

„Chivotul Legamantului se afla in Etiopia de multe secole”, sustine Pauolos. „Ca patriarh l-am vazut de multe ori, dar numai cateva persoane au putut face acelasi lucru, pana in prezent”.

Conform patriarhului, Chivotul este pastrat intr-o biserica a carei locatie este tinuta secreta. Pentru a apara relicva sacra, o copie a chivotului a fost postata in absolut fiecare biserica etiopiana. Prezenta sa in Etiopia este sustinuta si de istorici, cei care atesta faptul ca artefactul a fost mutat in aceasta tara africana inca din secolul VII i. Hr. Invatatii musulmani sustin insa ca el va fi descoperit in ultimele zile ale lumii de catre Mahdi – o figura mesianica din Islam.

Daca Indiana Jones ar trai cu original, si ar dori sa gaseasca Chivotul Legamantului, el ar trebui sa mearga neocolit la Biserica Ortodoxa Etiopiana, spun membri acestei Biserici din Addis Abeba. Orice urma a Chivotului, cufarul sacru pe care l-a construit Moise pentru a tine in el Tablele Legii, a pierit odata cu distrugerea in 587 iC a Templului din Ierusalim.

Biserica Ortodoxa Etiopiana dar, bazandu-se pe traditie, afirma ca cufarul de lemn acoperit cu aur si decorat cu heruvimi, care se afla in grija unui preot ortodox intr-o biserica din Aksum, ar fi Chivotului Legamantului despre care se scrie in Vechiul Testament. Crestinii etiopieni (care reprezinta cam jumatate din populatie, respectiv 31 de milioane), au sarbatorit Chivotul Legamantului saptamana trecuta, la Temket, sarbatoarea botezului lui Isus.

Conform traditiei, Chivotul a sosit in Etiopia multumita lui Menelik, fiul lui Solomon si al Reginei din Saba, care si-a vizitat ca adult tatal la Ierusalim. Aflat in Orasul Sfant, Menelik a furat Chivotul si l-a dus in Aksum, unde a fondat un regat devenind primul suveran al acestuia. Aceasta dinastie a guvernat Etiopia pana la caderea imparatului Haile Selassie, in 1974. "Aceasta poveste a Chivotului nu este sustinuta si de documente", a spus istoricul Richard Pankhurst pentru Associated Press. Pankhurst este fondatorul Institutului pentru Studii Etiopiene, din capitala tarii, Addis Abeba.



Etiopia s-a convertit la crestinism in jurul anului 330, dar legenda privind Chivotul a aparut doar in secolul al XII-lea, intr-o proba a dinastiei conducatoare de a se declara urmasa regelui Solomon. In ciuda lipsei unor dovezi istorice, credinta ortodocsilor etiopieni in Chivotul din Aksum continua sa fie puternica. Ei ii atribuie calitati mantuitoare, si chiar si castigarea independentei tarii. Etiopia este exclusiv tara africana care nu a fost colonizarii in sensul strict al cuvantului, desi intre 1936 si 1941 a fost ocupata de fascistii italieni.

In cadrul sarbatorii Temket, credinciosii poarta chivote in procesiune. Acestea sunt din lemn si simbolizeaza Chivotul Legamantului. Toate bisericile dispun de un astfel de chivot. In timpul procesiunii el este transportat acoperit cu un val si nu poate fi vazut de oameni. Credinciosii danseaza si canta in jurul lui, sarbatoarea continuand pana noaptea tarziu. In ziua urmatoare credinciosii sunt stropiti cu apa, din care unii iau acasa. Tinerii si copiii obisnuiesc sa incheie celebrarea facand baie intr-un rau sau intr-o piscina.

sursa razboiul nevazut

COMENTARIUL MEU:

VRAJA IEFTINA

Cine sta la Erez stie clar ca podul aerian din 1990 dntre Etiopa si ISrael s-a facut special pentru ca Etiopia a dat chivotul care ERA acolo de 2500 de ani, dar nu mai e, in schimbul adoptiei evreilor falashmora.

Acum in Etiopia la Santa Maria del Aksum se afla copia si la erez se afla originalul, in sfinta sfintelor, sub orasul vechi, exact unde era acum 2500 de ani altarul Templului lui Solomon.

Diverisune ca sa nu afle lumea ca originalul e deja acasa.

Si baieti, baieti nu-mi dati glontu' inca, ce dracu nu e bine sa stie lumea ca Gloria Israelului va fi restaurata?

Promit sa invat imnul pe dinafara





0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites