Sunday, June 28, 2009

Totul a fost un vis-intelepciunea Kabbalei

Totul a fost un vis

Cabaliştii ne explică faptul că omul poate percepe realitatea pe două niveluri, şi amândouă sunt complet influenţate de calităţi inerioare:

La primul nivel, însuşirea interioară a fiinţei umane este „egoismul”, care este opus însuşirii Naturii. Această însuşire a egoismului, pe care o posedăm în prezent, ne face să ne simţim separaţi de alţii, şi chiar ne încurajează să ne detasam de ceilalţi. Egoismul este de asemenea raţiunea pentru care imaginea noastră asupra realităţii este una a războiului, luptei, sărăciei şi corupţiei.

Totuşi, cu timpul experienţa noastră de viaţă ne determină să ne dăm seama că percepţia egoistă nu ne aduce satisfacţie adevărată, de vreme ce nu ne poate provoca plăcere de durată.

La cel de-al doilea nivel, mai înalt, însuşirea noastră interioară este iubirea şi dăruirea absolută – la fel ca şi însuşirea forţei Naturii. Cei care percep lumea în acest fel pot vedea cum toţi oamenii funcţionează ca părţile unui sistem, acţionând cu reciprocitate şi creind un cerc de nesfârşită plăcere.

Comform Cabalei, existenţa noastră la primul nivel este doar o fază prin care trecem, şi toată raţiunea acestei etape este de a ne permite să ne schimbăm în mod independent percepţia asupra realităţii. Cabaliştii, care au învăţat cum să îşi schimbe percepţia, definesc existenţa noastră actuală ca fiind „viaţa imaginară” sau „realitatea imaginară”.

Prin contrast, ei denumesc existenţa corectată, întreagă şi perfectă - „viaţa adevărată” sau „adevărata realitate”. Când îşi amintesc de percepţiile lor anterioare egoiste, aceştia le descriu ca pe un vis, spunând: „eram ca acei oameni care visau” (Psalmul 126:1)

Asta înseamnă că în acest moment adevărata realitate este ascunsă de noi. Nu o simţim deoarece noi ne percepem pe noi şi lumea, în concordanţă cu însuşirile noastre interne, care sunt egoiste acum.

În acest moment, nu simţim că toţi oamenii sunt conectaţi ca fiind unul, pentru că noi respingem o asemenea relaţie. Dorinţa egoistă imprimată în noi nu este interesată în asemenea conexiuni, şi acesta este motivul pentru care nu ne lasă să vedem adevărata imagine a realităţii.

Dacă am inversa egoismul nostru cu însuşirea Naturii – iubire şi dăruire – am simţi şi am percepe cu totul alte lucruri în jurul nostru pe care înainte nu le-am observat.

Mai mult decât atât, tot ceea ce vedeam înainte va arăta cu totul altfel – întreg, etern şi având un scop.

Aceasta este semnificaţia pe care o dau Cabaliştii, versului „Am văzut o lume inversată” (Talmudul Babilonian, Tratatul Pesachim).

Gustă şi vezi

Înţelepciunea Cabalei ne învaţă că scopul nostru în viaţă este acela de a ne ridica în mod independent din existenţa noastră prezentă şi limitată la existenţa adevărată şi eternă.

Cum facem asta? Singura cale de eliberare de percepţia egoistă este de a lua contact cu realitatea care există în afara acesteia. Pentru a face asta, avem nevoie de cărţi autentice despre Cabala, pentru că ele au fost scrise de acei care au descoperit adevărata imagine a realităţii. În cărţile lor, Cabaliştii ne povestesc despre realitatea perfectă, care este, de fapt, chiar lângă noi. Avem nevoie doar să ne schimbăm frecvenţele interne pentru "a putea prinde emisiunea".

Pe măsură ce persoana citeşte despre adevărata realitate, ceaţa se ridică treptat de pe simţurile sale şi începe să simtă realitatea. De fapt, Cabaliştii ne explică faptul că nu prin înţelegerea textului ne schimbăm însuşirile. Chiar dacă o persoană nu înţelege ce citeşte, dorinţa lui de a înţelege îi schimbă percepţia.

„Chiar dacă nu înţeleg ceea ce învaţă, prin dorul şi marea dorinţă de a înţelege ceea ce învaţă, aprind în persoana lor luminile care înconjoară sufletul... În acest fel, chiar dacă persoana nu are "vasele", atunci când se angajează în această înţelepciune şi menţionează numele luminilor şi ale vaselor legate de sufletul său, acestea imediat luminează înăuntrul său într-o oarecare măsură...”

Baal HaSulam,
”Introducere în Talmudul Eser Sefirot”


Diferenţa dintre senzaţia actuală a vieţii şi cea pe care am putea să o obţinem este imensă. Ca să o poată descrie într-o oarecare măsură, Cartea Zohar o compară cu diferenţa dintre lumina subţire a unei lumânări şi o lumină infinită, sau cu aceea dintre un grăunte de nisip comparat cu lumea întreagă. Totuşi, dacă vrei să şti cu adevărat ce înseamnă, Cabaliştii îţi recomandă să descoperi tu insuti.

„Gustă şi vezi că Domnul este bun”

Psalmii 34:8

sursa kabbalah romania

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites