Wednesday, September 12, 2012

Șase mistere nedescifrate ale lumii

Puține povești au darul să ne captiveze așa cum o fac enigmele nedezlegate ale istoriei. Ghicitorile și operele de artă încifrate ne intrigă peste măsură: ce ascunde mesajul lor codat?

Care sunt marile lor secrete? În ciuda eforturilor făcute de istorici învățați, de criptografi pricepuți și de vânători avizi de comori, istoria este plină de ghicitori care continuă să ne pună și azi în dificultate.

Poveștile fictive cum sunt cele din cartea „Codul lui Da Vinci” sau filmul ”Comoara națională” nu au nimic în comun cu aceste enigme din viața reală.

Iată o listă cu cele mai mari 6 mistere rămase nerezolvate de-a lungul istoriei, scrie money.ro.


Cele mai mari 6 mistere rămase nerezolvate  de-a lungul istoriei
Cele mai mari 6 mistere rămase nerezolvate de-a lungul istoriei

1. Manuscrisul lui Voynich

Denumit după vânzătorul de cărți vechi Wilfrid M. Voynich, care l-a dobândit în 1912, Manuscrisul lui Voynich este o carte detaliată de 240 de pagini, scrisă într-o limbă complet necunoscută, arată mnn.com.

Paginile sale sunt pline de diagrame ciudate, color, evenimente stranii și plante care nu par să fie din nicio specie cunoscută de noi, făcând manuscrisul și mai greu de descifrat.

Nu se știe cine l-a scris, însă datarea documentului cu Carbon 14 arată că a fost realizat cândva între 1404 și 1438. A fost numit cel mai "cel mai misterios manuscris din lume".

Există tot felul de teorii legate de originea documentului. Unii cred că e un fel de enciclopedie farmaceutică, multe dintre imaginile cu plante sau ierburi indicând faptul că ar fi putut fi o carte pentru alchimiști.

Faptul că multe dintre diagrame par să fie legate de astronomie, combinate fiind cu desene legate de biologie, i-a făcut pe unii teoreticieni să susțină că documentul ar fi de origine extraterestră.

Toți specialiștii sunt însă de acord cu un lucru: având în vedere timpul și banii investiți în carte, precum și multitudinea de detalii pe care o conține, cartea pare să fie mai mult decât o simplă farsă.

2. Kryptos

Kryptos este o sculptură misterioasă realizată de artistul Jim Sanborn, așezată chiar în fața sediului CIA din Langley. Este atât de complicată, încât nici CIA nu a reușit să o descifreze în totalitate.

Sculptura conține patru inscripții, din care trei au fost decodate. Prima conține un poem scurt al lui Sanborn, a doua – indicii care trimit la un obiect îngropat, iar a treia – un fragment din jurnalul arheologului Howard Carter ce relatează momentul în care acesta a deschis pentru prima oară mormântul faraonului Tuthankamon.

Conținutul celei de-a patra inscripții, cel mai greu de descifrat, rămâne deocamdată necunoscut, deși, în 2006, Sanborn a dezvăluit că în primele trei inscripții există indicii legat de decodarea celei de-a patra. De asemenea, în 2010, acesta a mai dat un indiciu: literele 64-69 NYPVTT semnifică BERLIN.

3. Cifrurile Beale

Cifrurile Beale sunt un set de trei cifruri care, aparent, dezvăluie locul în care este îngropată cea mai mare comoară din istoria Statelor Unite: tone de aur, argint și bijuterii. Comoara se pare că i-ar fi aparținut unui om pe nume Thomas Jefferson Beale, care a descoperit-o în Colorado, în 1818.

Doar al doilea cifru a fost decodat până acum. Într-un mod interesant, Declarația de Independență a Americii s-a dovedit a fi cheia codului, iar și mai interesant este că prenumele lui Beale este același cu al autorului Declarației.

Cel de-al doilea cod dezvăluie teritoriul în care comoara este îngropată: Bedford. Cu toate astea, detaliile despre locul exact probabil că sunt conținute de celelalte două coduri. Chiar și în zilele noastre, vânătorii de comori scormonesc prin pământurile din Bedfort după acele bogății.

4. Cazul Tamam Shud

Considerat a fi unul din cele mai mistere ale Australiei, cazul Tamam Shud se învârte în jurul unui bărbat neidentificat, care a fost găsit mort pe plaja Somerton din Adelaide, în decembrie 1948.

Pe lângă faptul că nimeni nu a putut afla cine este acel bărbat, ițele s-au încâlcit și mai mult după ce asupra lui a fost găsită o hârtiuță pe care scria "Tamam Shud". Hârtiuța se afla într-un buzunar ascuns, cusut pe interiorul pantalonilor bărbatului.

Cuvintele se traduc cu "sfârșit" sau "terminat" și sunt întâlnite pe ultima pagină a unei colecții de poeme numită "Rubaiyat", a lui Omar Khayyam.

În acea carte-unicat, din care cuvintele "Tamam Shud" au fost decupate de către bărbatul neidentificat și al cărei posesor a rămas anonim, erau adăugate, la final, câteva coduri care ar putea avea legătură cu moartea bărbatului și care nu au putut fi descifrate până acum.

5. Semnalul Wow!

Într-o seară de vară din 1977, Jerry Ehman, voluntar la SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), a devenit primul om din lume care a interceptat un mesaj trimis intenționat de către o inteligență extraterestră.

Ehman monitoriza la întâmplare undele radio din spațiu, sperând să dea peste vreun semnal trimis din univers, când, la un moment dat, a văzut aparatele receptând ceva.

Semnalul a durat 72 de secunde, cea mai lungă perioadă care putea fi măsurată de aparatele lui Ehman. Semnalul a fost puternic și se pare că a fost transmis dintr-un loc în care omul nu a mai ajuns până acum: constelația Săgetătorului, de lângă o stea numită Tau Sagittarii, aflată la o distanță de 120 de ani-lumină.

Ehman a scris cuvântul "Wow" pe hârtia pe care a fost printat semnalul, de aici venind și numele de "Semnalul Wow!". Toate încercările de a mai recepta încă o dată semnalul au eșuat, ducând la controverse și făcând ca originile și înțelesul acestuia să fie învăluite și mai mult în mister.

6. Rongorongo

Rongorongo este un sistem de hieroglife misterioase descoperite pe mai multe artefacte din Insula Paștelui. Mulți cred că reprezintă un sistem antic de scriere, pierdut între timp, și că ar putea unul din cele doar trei sau patru sisteme independente de scris din istoria omului.

Semnele rămân indescifrabile, iar mesajul lor – despre care unii cred că ar oferi informații legate de disparișia civilizației din Insula Paștelui – ar putea să rămână pierdut pentru totdeauna.


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/ase-mistere-nedescifrate-ale-lumii_958650.html#ixzz26G57xVvB


cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites