Friday, September 14, 2012

E vremea dulceţurilor!

Te învăţăm cum să păstrezi aroma fructelor proaspete

sursa libertatea.ro

Dacă vrei să te bucuri de gustul murelor, coacăzelor ori afinelor şi în sezonul rece, e timpul să treci la treaba. Fructele toamnei pot fi transformate în scurt timp şi fără mare efort în nişte gemuri şi dulceţuri delicioase. Îţi recomandăm azi şase reţete uşoare, care nu pun probleme nici măcar gospodinelor începătoare.


De cătină

  • Ingrediente: două kg fructe de cătină, două kg zahăr, două căni de apă, o portocală.

  • Preparare: se fierbe un sirop din apa si zahar circa un sfert de ora. Când siropul începe sa faca bule mari, se adauga în vas boabele de catina cura ate de pe crengu e, spalate i scurse si se lasa la fiert. Se înlatura spuma i se adauga portocala rasa (pentru aroma).

  • Când dulcea a devine lucioasa si are o nuan a de portocaliu închis se stinge focul. Se pune dul cea a caldu a în borcanele spa late si uscate, apoi se lasa la ra cit, fara capac, ca sa prin da crusta. Se pun capace la borcane si se depoziteaza în camara.

De coacăze roşii

  • Ingrediente: 1 kg zahăr,1 kg coacăze roşii cu boabe mari (au mai puţ ine seminţe), 30-50 ml zeama de lamâie, 500 ml apa.

  • Preparare: se pun într-o crati a zaharul, apa i zeama de lamâie, se amesteca pu in i se a aza pe foc. Se fierbe pâna când siropul se leaga un pic, apoi se adauga coacazele desprinse de pe ciorchini i se mai lasa la fiert. Când se va raci, siropul se va întari, formând o masa gelatinoasa împreuna cu fructele.

De mure

  • Ingrediente: 3 kg de mure, 1 kg zahar, un plic de sare de lamâie.

  • Preparare: se spala murele si se scurg. Se presara zaharul peste ele, se amesteca usor si se lasa de seara pâna a doua zi. Diminea- a se adauga sarea de lamâie si se pune amestecul la foc.

  • Când da în clocot se opreste focul si se lasa deoparte pâna seara, când se mai pune o data la fiert timp de o ora. Gemul se pune fierbinte în borcane, care se leaga cu celofan sau se închid cu capace. Se acopera borcanele cu o patura si se lasa asa pâna se racesc.

De afine

  • Ingrediente: 1 kg afine, 450 g zahar, un baton lung de scor isoara, 4 cuisoare (op ional).

  • Preparare: se spala afinele, se scurg, apoi se acopera cu zahar si se lasa o ora la macerat. Se pun la fiert la foc mic la început, pâna îsi lasa sucul si încep sa fiarba (aproximativ 15 minute). Se strecoara afinele de sucul lasat i se lasa cam 10 minute la scurs (ca sa se adune cât mai mult suc).

  • Se strecoara iar sucul si se pune din nou la fiert, împreuna cu scor isoara si cuisoarele. Se mai fierbe 20 de minute si se cura a spuma groasa care se formeaza deasupra. Apoi se pun afinele în sirop si se lasa înca 8 minute la fiert din momentul în care încep sa clocoteasca.

  • Se as aza dulcea ta fierbinte în borcane sterilizate, fierbin i, se pun capacele si se strâng bine. Se întorc borcanele cu gura în jos si se lasa asa 10 minute, sa se faca vid. Se pastreaza la loc racoros, în pivni a sau în camara.

De mere

  • Ingrediente: 1 kg mere, 700 g zahar, doua-trei plicule e de zahar vanilat, o linguri a de scor isoara.

  • Preparare: merele se spala, se cura a de coaja i de sâmburi si se taie cubule e. Se pun într-un vas, se adauga zaharul si se lasa 30 de minute, ca fructele sa lase toata zeama. Se a aza apoi pe foc domol, se adauga zaharul vanilat si scor tisoara.

  • Se amesteca din când în când, pâna începe sa se lege siropul. Atunci se ia crati a de pe foc si se paseaza merele, apoi se mai pun pu in pe foc pâna se leaga bine. Se a aza în borcane curate, care se închid ermetic şi se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

De zmeura

  • Ingrediente: 3 kg zmeura 2,5 kg zahar, un baton mic de vanilie, unt cât o nuca, zeama de la o lamâie.

  • Preparare: se spala si se cura ta zmeura. Se ia o oala sau o crati a mare si cu fundul mai gros, în care se asaza, pe rând, straturi de zmeura si de zahar. Se lasa 3-4 ore deoparte, apoi se pune oala pe foc, cu o tabla mai groasa sub ea, nu direct pe flacara, ca sa nu se prinda dulceat a.

  • Se fierbe la foc mare la început. Când începe sa clocoteasca se adauga zeama de lamâie, batonul de vanilie si untul (acesta are proprietatea de a împiedica dulcea a sa faca spuma). Se fierbe la foc mare circa 30 de minute, apoi se reduce flacara si se mai ine la foc mic pâna se leaga bine siropul.

  • Se toarna fierbinte în borcane si se pun capacele. Între timp se preîncalzeste cuptorul la temperatura mare, apoi se reduce la minimum flacara si se baga borcanele în cuptor, unde se mai lasa 15 minute. Se stinge flacara si se lasa borcanele în cuptor pâna se racesc.

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites