Anul acesta natura este extrem de darnica pentru cei ce stiu sa citeasca in cartea verde, sa descifreze limbajul florilor si care sunt bucurosi sa accepte ajutorul neconditionat pe care il ofera abecedarul de intelepciune al plantelor.
Iar una din problemele de sanatate pe care putem sa le rezolvam cu ajutorul Farmaciei Naturii in luna iulie este cea a ochilor.
Pe plan fizic, ochii sunt afectati de poluarea tot mai intensa, de proasta alimentatie, de suprasolicitare, cand omul sta mult timp in fata calculatorului sau lucreaza cu obiecte de dimensiuni mici.
Din grupul de risc fac parte cei care lucreaza cu microscopul, repara ceasuri, lipesc bijuterii, brodeaza costume nationale. Monotonia activitatilor zilnice oboseste muschii ochilor, care se relaxeaza tot mai greu, fapt pentru care apar spasme, se inrautatesc alimentatia si oxigenarea retinei, scade nivelul proceselor de metabolism la nivel ocular. Toate acestea pornesc procesul de distrofie a tesutului fin al retinei si de crestere a tensiunii intraoculare si se poate instala glaucomul, ce duce la distrugerea lenta a nervului optic si la pierderea irevocabila a vederii.
Terapii din batrani
Stramosii nostri cunosteau secretele plantelor si le foloseau cu succes pentru a-si pastra sanatatea ochilor pana la batranete. Specialistii au observat ca retetele lor cuprind, in mare majoritate, plante destinate sanatatii ficatului.
Ei bine, "curiozitatea" s-a limpezit: cercetarile in domeniu confirma legatura dintre sanatatea ficatului si cea a sistemului vizual. Iata cateva retete ce s-au pastrat datorita eficientei lor.
* In timp ce culegeau fructe de padure, batranii isi picurau in ochi suc de afine strivite intre degete. Noi putem folosi fructe din piete, de la tarani.
* Zilnic se trage pe nas tutun brut, cu actiune puternica (de pilda, din tigari cubaneze). Rezultatul apare in timp, cu cat mai slaba este vederea, cu atat mai multe luni dureaza tratamentul.
* Adunati flori de cartofi nestropite si uscati-le la umbra. Intr-o lingurita cu apa, puneti doua floricele. Incalziti lingurita la o lumanare aprinsa.
Cand apar bulbuci la suprafata apei, stingeti lumanarea, raciti apa si picurati in fiecare ochi nu mai mult de doua picaturi. Stergeti lacrimile abundente care apar cu o batista curata. Tratamentul dureaza de la doua saptamani, pana la doua luni. E bine sa se faca dimineata, intre orele 8:00 si 12:00.
* Daca vederea a slabit din cauza diabetului, infuzati in termos doua linguri de radacina de pir, cu doua pahare de apa clocotita. Lasati-le peste noapte la macerat. Dimineata se strecoara si, cu o ora inainte de masa, se bea cate 1/2 pahar, de patru ori pe zi.
Alte afectiuni
* In caz de miopie se prepara un decoct dintr-o planta intreaga de pir (frunze cu radacina). Doua linguri de pir se fierb 5 minute in 200 ml de apa, se infuzeaza 3-4 ore si se bea cate 1/3 pahar, de trei ori pe zi.
* Tensiune intraoculara mare, asociata cu dureri de cap. Se folosesc seminte de marar rasnite sau pisate in piulita. Se pun 2 linguri de pulbere intr-un termos, se toarna 500 ml de apa fierbinte si se infuzeaza 45 de minute. Se beau cate 100 ml, de 5 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa si inainte de culcare.
* Vederea afectata, la bolnavii cu diabet. De trei ori pe an, se face o cura cu seminte de lucerna. De trei ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, se inghite cate o lingurita de seminte cu un pahar de apa. O cura dureaza 3 luni. Se repeta dupa o pauza de o luna.
Atentie! Nu folositi seminte cu pesticide !
Tratamente externe
- Retete universale pentru diverse afectiuni oftalmice si prevenirea bolilor -
* Cufundati fata cu ochii deschisi in apa fiarta calduta, timp de 15 secunde, de 4-5 ori.
* Preparati o infuzie pentru spalarea ochilor, din 1/2 pahar de coaja de castraveti proaspeti, netratati cu pesticide, 1/2 pahar de apa clocotita si 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu.
* Un pahar de flori de musetel se infuzeaza intr-un litru de apa clocotita, pana devine caldut. Se imbiba tampoane de vata si se tin pe ochi, timp de 30 de minute.
* Pentru pastrarea vederii, se stoarce suc din castraveti si se amesteca in cantitati egale cu miere de albine. Se picura cate 3 picaturi in fiecare ochi, seara, inainte de culcare, timp de 10 zile. Dupa 5 zile de pauza, se repeta tratamentul, tot 10 zile; dupa urmatoarea pauza se picura suc timp de 15 zile, se face o pauza de 10 zile, si se repeta picurarea inca 10 zile.
* Miopie. Se amesteca si se rasnesc cate o lingurita de petale de trandafir crescut in curte, flori de musetel si trifoi rosu. Se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita (in termos sau in sticla invelita in prosop flausat), timp de 20 de minute. Se aplica de 3 ori pe zi comprese calde pe ochi. Se tin timp de 20 de minute.
* Glaucom. O lingura de seminte si frunze de anason se infuzeaza in 150 ml de apa clocotita, timp de o ora, si se strecoara. Cu infuzia calda, se spala sau se tamponeaza de mai multe ori ochiul bolnav, iar inainte de culcare, se tine pe ochi o compresa cu infuzie incalzita, timp de 30 de minute.
Alte sfaturi
* Se unesc trei degete (aratator, mijlociu si inelar), si cu buricele lor se apasa usor imprejurul globului ocular, timp de 10 secunde, mai intai pe orbita ochiului drept, apoi, dupa o pauza de 20 de secunde, se maseaza ochiul stang. Ochii se tin inchisi in timpul procedurii.
* Si masajul circular (50-60 de secunde zilnic) al ochilor inchisi mentine vederea in parametri buni. Dar, ATENTIE! Nu apasati cu putere pe globul ocular in timpul masajelor, deoarece puteti provoca aritmii (palpitatii) cardiace.
* Metoda de terapie cu lumina a fost elaborata si folosita de maestrii yoghini. Persoanelor ce sufera de glaucom, metoda le este contraindicata. Se foloseste lumina naturala (soarele) sau o lumanare.
Metoda consta in privitul soarelui1-2 minute, de doua ori pe zi, dimineata, cand soarele apare la orizont, si seara, la apus.
Cum se foloseste lumanarea. Seara (de dorit la aceeasi ora), intr-o camera aflata in intuneric total, instalam o lumanare la nivelul ochilor, la distanta de 1-1,5 m. Va uitati la flacara cu ochii larg deschisi, clipind foarte rar (de 3-4 ori pe minut). Va concentrati pe pata luminoasa cu privirea, dar si cu gandul.
La inceput, se vad trei straturi: de jos, de sus si de mijloc, apoi se vede numai o pata luminoasa nediferentiata. Ramaneti asa 5-6 minute. Treptat, durata creste pana la 20 de minute. Daca se simte o oboseala, exercitiul se intrerupe.
Planta ochilor: SILURUL
Numita in popor si "iarba de ochi" sau "buruienita", acum, in iulie si in august, silurul se afla in perioada cea mai buna de colectare. Pentru un efect mai sigur, preparatele din Silur pentru terapie interna se combina cu proceduri externe: pe ochi se aplica comprese cu infuzie din aceeasi planta sau se fac spalaturi.
Tratamente interne
- Procese inflamatorii, conjunctivita, profilaxie de cataracta -
* Toata partea aeriana (frunze cu flori) se usuca bine, se marunteste pulbere si se ia, o data pe zi, 1 varf de cutit de pulbere, cu 1 lingura de apa.
* Doua grame de pulbere de Silur se amesteca cu 30 ml de lapte caldut. Se bea de trei ori pe zi, timp de 7 zile.
* Glaucom. Doua linguri de planta uscata se infuzeaza 3 ore, intr-un litru de apa clocotita, in termos. Dupa strecurare, se beau cate 1/2 pahar, de trei ori pe zi.
* Glaucom, cataracta. 50 g flori de Silur se oparesc cu un litru de apa clocotita, se infuzeaza pana la racire si se strecoara prin vata. Se beau trei pahare de infuzie.
Un efect deosebit se obtine cu un amestec din cantitati egale de Silur, flori de soc, petale de albastrele si seminte de marar rasnite. Se amesteca si se bea ca in reteta precedenta. Ochii se spala sau se tamponeaza cu ceaiul ramas.
Tratamente externe
* Conjunctivita, urcior. Se pun pe foc 2 pahare de apa rece, cu 3 lingurite de Silur. Se aduc pana la fierbere si se tin pe un foc mic 10 minute. Se infuzeaza timp de o ora. Se impatureste o fasa de tifon, se inmoaie in infuzia calda si se aplica pe ochi, la fiecare 2-3 ore, sau dimineata si seara.
* Lacrimarea excesiva, inrosirea ochilor. Se amesteca si se rasnesc doua parti de Silur, cu o parte de seminte de fenicul. O lingura de amestec se opareste cu 250 ml de apa clocotita, se infuzeaza pana la racire si se strecoara prin vata sau prin filtru de cafea. In lichid se adauga cateva cristale de sare.
Puteti sa aplicati pe pleoape, dimineata si seara, discuri cosmetice pentru inlaturarea machiajului imbibate in infuzie, pentru 15-20 de minute, sau sa faceti spalaturi. Este indicat si persoanelor care lucreaza mult timp la calculator, pentru diminuarea oboselii sau chiar a surmenajului vizual.
La plafar se vinde ceai oftalmic ce contine Silur in amestec cu mai multe plante (in pliculete care se aplica pe ochi) si tinctura alcoolica. Nu depasiti dozele recomandate, deoarece infuzia sau decoctul din Silur pot ingusta vasele sanguine si provoaca cresterea tensiunii. Iar tinctura pe baza de alcool poate sa aiba ca efect scaderea tensiunii. Planta nu este recomandata celor cu aciditate scazuta a sucului gastric.
Alimentatia ochilor
* Pentru imbunatatirea vederii se adauga piper negru, in toate bucatele, timp de 6 luni.
* Daca vederea scade rapid, se pun intr-un borcanel de 300 ml o lingura de zahar, 3/4 grau si apa calduta, atat ca sa se inmoaie boabele. Se lasa borcanul timp de 12 ore la temperatura camerei. Dupa ce se umfla, graul se tine la rece.
Se mananca cate o lingura pe zi, pana se termina boabele. Dupa o pauza de 10 zile, cura se repeta. In acelasi timp, se mananca cat mai mult morcov crud, cu marar verde si cu ulei nerafinat de floarea-soarelui sau de porumb.
* Se bea supa de peste calda, in care se fierb frunze sau fructe uscate de coacaz negru.
* Pentru functionarea retinei, avem nevoie de aur organic. De aceea, pe masa persoanelor de varsta a treia sau a celor cu probleme oftalmice, porumbul sa fie prezent aproape zilnic!
* Fructele de afin imbunatatesc vederea, in special nocturna, scad oboseala ochilor provocata de lumina artificiala. Inca pe timpul razboiului, aviatorii ce zburau noaptea mancau magiun de afine sau fructe proaspete. Iar acum, afinele fac parte din meniul cosmonautilor.
* Se toaca 100 g de patrunjel si o lamaie, se amesteca cu 100 g miere de albine si se macereaza la frigider sau la rece si la intuneric. Se consuma cate o lingurita, de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de trei saptamani. Urmeaza o pauza de 7 zile si se reia tratamentul.
Reguli sfinte de tratament
Regula principala a tratamentelor pentru ochi este igiena maxima a obiectelor, dispozitivelor si a plantelor folosite.
Pentru proceduri externe se folosesc vase, dar si tampoane diferite pentru fiecare ochi. Puteti sa le insemnati cu literele D si S sau cu panglici de culori diferite. Cand spalati ochiul drept, inmuiati tamponul in paharul insemnat cu D si aruncati-l dupa folosire.
Tamponul pentru ochiul stang se inmoaie in paharul insemnat cu S, si in nici un caz nu-l folositi pentru ochiul drept. Sterilizati degetele inainte de proceduri cu alcool sanitar sau cu otet, daca nu folositi manusi speciale.
Iar una din problemele de sanatate pe care putem sa le rezolvam cu ajutorul Farmaciei Naturii in luna iulie este cea a ochilor.
Pe plan fizic, ochii sunt afectati de poluarea tot mai intensa, de proasta alimentatie, de suprasolicitare, cand omul sta mult timp in fata calculatorului sau lucreaza cu obiecte de dimensiuni mici.
Din grupul de risc fac parte cei care lucreaza cu microscopul, repara ceasuri, lipesc bijuterii, brodeaza costume nationale. Monotonia activitatilor zilnice oboseste muschii ochilor, care se relaxeaza tot mai greu, fapt pentru care apar spasme, se inrautatesc alimentatia si oxigenarea retinei, scade nivelul proceselor de metabolism la nivel ocular. Toate acestea pornesc procesul de distrofie a tesutului fin al retinei si de crestere a tensiunii intraoculare si se poate instala glaucomul, ce duce la distrugerea lenta a nervului optic si la pierderea irevocabila a vederii.
Terapii din batrani
Stramosii nostri cunosteau secretele plantelor si le foloseau cu succes pentru a-si pastra sanatatea ochilor pana la batranete. Specialistii au observat ca retetele lor cuprind, in mare majoritate, plante destinate sanatatii ficatului.
Ei bine, "curiozitatea" s-a limpezit: cercetarile in domeniu confirma legatura dintre sanatatea ficatului si cea a sistemului vizual. Iata cateva retete ce s-au pastrat datorita eficientei lor.
* In timp ce culegeau fructe de padure, batranii isi picurau in ochi suc de afine strivite intre degete. Noi putem folosi fructe din piete, de la tarani.
* Zilnic se trage pe nas tutun brut, cu actiune puternica (de pilda, din tigari cubaneze). Rezultatul apare in timp, cu cat mai slaba este vederea, cu atat mai multe luni dureaza tratamentul.
* Adunati flori de cartofi nestropite si uscati-le la umbra. Intr-o lingurita cu apa, puneti doua floricele. Incalziti lingurita la o lumanare aprinsa.
Cand apar bulbuci la suprafata apei, stingeti lumanarea, raciti apa si picurati in fiecare ochi nu mai mult de doua picaturi. Stergeti lacrimile abundente care apar cu o batista curata. Tratamentul dureaza de la doua saptamani, pana la doua luni. E bine sa se faca dimineata, intre orele 8:00 si 12:00.
* Daca vederea a slabit din cauza diabetului, infuzati in termos doua linguri de radacina de pir, cu doua pahare de apa clocotita. Lasati-le peste noapte la macerat. Dimineata se strecoara si, cu o ora inainte de masa, se bea cate 1/2 pahar, de patru ori pe zi.
Alte afectiuni
* In caz de miopie se prepara un decoct dintr-o planta intreaga de pir (frunze cu radacina). Doua linguri de pir se fierb 5 minute in 200 ml de apa, se infuzeaza 3-4 ore si se bea cate 1/3 pahar, de trei ori pe zi.
* Tensiune intraoculara mare, asociata cu dureri de cap. Se folosesc seminte de marar rasnite sau pisate in piulita. Se pun 2 linguri de pulbere intr-un termos, se toarna 500 ml de apa fierbinte si se infuzeaza 45 de minute. Se beau cate 100 ml, de 5 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa si inainte de culcare.
* Vederea afectata, la bolnavii cu diabet. De trei ori pe an, se face o cura cu seminte de lucerna. De trei ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, se inghite cate o lingurita de seminte cu un pahar de apa. O cura dureaza 3 luni. Se repeta dupa o pauza de o luna.
Atentie! Nu folositi seminte cu pesticide !
Tratamente externe
- Retete universale pentru diverse afectiuni oftalmice si prevenirea bolilor -
* Cufundati fata cu ochii deschisi in apa fiarta calduta, timp de 15 secunde, de 4-5 ori.
* Preparati o infuzie pentru spalarea ochilor, din 1/2 pahar de coaja de castraveti proaspeti, netratati cu pesticide, 1/2 pahar de apa clocotita si 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu.
* Un pahar de flori de musetel se infuzeaza intr-un litru de apa clocotita, pana devine caldut. Se imbiba tampoane de vata si se tin pe ochi, timp de 30 de minute.
* Pentru pastrarea vederii, se stoarce suc din castraveti si se amesteca in cantitati egale cu miere de albine. Se picura cate 3 picaturi in fiecare ochi, seara, inainte de culcare, timp de 10 zile. Dupa 5 zile de pauza, se repeta tratamentul, tot 10 zile; dupa urmatoarea pauza se picura suc timp de 15 zile, se face o pauza de 10 zile, si se repeta picurarea inca 10 zile.
* Miopie. Se amesteca si se rasnesc cate o lingurita de petale de trandafir crescut in curte, flori de musetel si trifoi rosu. Se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita (in termos sau in sticla invelita in prosop flausat), timp de 20 de minute. Se aplica de 3 ori pe zi comprese calde pe ochi. Se tin timp de 20 de minute.
* Glaucom. O lingura de seminte si frunze de anason se infuzeaza in 150 ml de apa clocotita, timp de o ora, si se strecoara. Cu infuzia calda, se spala sau se tamponeaza de mai multe ori ochiul bolnav, iar inainte de culcare, se tine pe ochi o compresa cu infuzie incalzita, timp de 30 de minute.
Alte sfaturi
* Se unesc trei degete (aratator, mijlociu si inelar), si cu buricele lor se apasa usor imprejurul globului ocular, timp de 10 secunde, mai intai pe orbita ochiului drept, apoi, dupa o pauza de 20 de secunde, se maseaza ochiul stang. Ochii se tin inchisi in timpul procedurii.
* Si masajul circular (50-60 de secunde zilnic) al ochilor inchisi mentine vederea in parametri buni. Dar, ATENTIE! Nu apasati cu putere pe globul ocular in timpul masajelor, deoarece puteti provoca aritmii (palpitatii) cardiace.
* Metoda de terapie cu lumina a fost elaborata si folosita de maestrii yoghini. Persoanelor ce sufera de glaucom, metoda le este contraindicata. Se foloseste lumina naturala (soarele) sau o lumanare.
Metoda consta in privitul soarelui1-2 minute, de doua ori pe zi, dimineata, cand soarele apare la orizont, si seara, la apus.
Cum se foloseste lumanarea. Seara (de dorit la aceeasi ora), intr-o camera aflata in intuneric total, instalam o lumanare la nivelul ochilor, la distanta de 1-1,5 m. Va uitati la flacara cu ochii larg deschisi, clipind foarte rar (de 3-4 ori pe minut). Va concentrati pe pata luminoasa cu privirea, dar si cu gandul.
La inceput, se vad trei straturi: de jos, de sus si de mijloc, apoi se vede numai o pata luminoasa nediferentiata. Ramaneti asa 5-6 minute. Treptat, durata creste pana la 20 de minute. Daca se simte o oboseala, exercitiul se intrerupe.
Planta ochilor: SILURUL
Numita in popor si "iarba de ochi" sau "buruienita", acum, in iulie si in august, silurul se afla in perioada cea mai buna de colectare. Pentru un efect mai sigur, preparatele din Silur pentru terapie interna se combina cu proceduri externe: pe ochi se aplica comprese cu infuzie din aceeasi planta sau se fac spalaturi.
Tratamente interne
- Procese inflamatorii, conjunctivita, profilaxie de cataracta -
* Toata partea aeriana (frunze cu flori) se usuca bine, se marunteste pulbere si se ia, o data pe zi, 1 varf de cutit de pulbere, cu 1 lingura de apa.
* Doua grame de pulbere de Silur se amesteca cu 30 ml de lapte caldut. Se bea de trei ori pe zi, timp de 7 zile.
* Glaucom. Doua linguri de planta uscata se infuzeaza 3 ore, intr-un litru de apa clocotita, in termos. Dupa strecurare, se beau cate 1/2 pahar, de trei ori pe zi.
* Glaucom, cataracta. 50 g flori de Silur se oparesc cu un litru de apa clocotita, se infuzeaza pana la racire si se strecoara prin vata. Se beau trei pahare de infuzie.
Un efect deosebit se obtine cu un amestec din cantitati egale de Silur, flori de soc, petale de albastrele si seminte de marar rasnite. Se amesteca si se bea ca in reteta precedenta. Ochii se spala sau se tamponeaza cu ceaiul ramas.
Tratamente externe
* Conjunctivita, urcior. Se pun pe foc 2 pahare de apa rece, cu 3 lingurite de Silur. Se aduc pana la fierbere si se tin pe un foc mic 10 minute. Se infuzeaza timp de o ora. Se impatureste o fasa de tifon, se inmoaie in infuzia calda si se aplica pe ochi, la fiecare 2-3 ore, sau dimineata si seara.
* Lacrimarea excesiva, inrosirea ochilor. Se amesteca si se rasnesc doua parti de Silur, cu o parte de seminte de fenicul. O lingura de amestec se opareste cu 250 ml de apa clocotita, se infuzeaza pana la racire si se strecoara prin vata sau prin filtru de cafea. In lichid se adauga cateva cristale de sare.
Puteti sa aplicati pe pleoape, dimineata si seara, discuri cosmetice pentru inlaturarea machiajului imbibate in infuzie, pentru 15-20 de minute, sau sa faceti spalaturi. Este indicat si persoanelor care lucreaza mult timp la calculator, pentru diminuarea oboselii sau chiar a surmenajului vizual.
La plafar se vinde ceai oftalmic ce contine Silur in amestec cu mai multe plante (in pliculete care se aplica pe ochi) si tinctura alcoolica. Nu depasiti dozele recomandate, deoarece infuzia sau decoctul din Silur pot ingusta vasele sanguine si provoaca cresterea tensiunii. Iar tinctura pe baza de alcool poate sa aiba ca efect scaderea tensiunii. Planta nu este recomandata celor cu aciditate scazuta a sucului gastric.
Alimentatia ochilor
* Pentru imbunatatirea vederii se adauga piper negru, in toate bucatele, timp de 6 luni.
* Daca vederea scade rapid, se pun intr-un borcanel de 300 ml o lingura de zahar, 3/4 grau si apa calduta, atat ca sa se inmoaie boabele. Se lasa borcanul timp de 12 ore la temperatura camerei. Dupa ce se umfla, graul se tine la rece.
Se mananca cate o lingura pe zi, pana se termina boabele. Dupa o pauza de 10 zile, cura se repeta. In acelasi timp, se mananca cat mai mult morcov crud, cu marar verde si cu ulei nerafinat de floarea-soarelui sau de porumb.
* Se bea supa de peste calda, in care se fierb frunze sau fructe uscate de coacaz negru.
* Pentru functionarea retinei, avem nevoie de aur organic. De aceea, pe masa persoanelor de varsta a treia sau a celor cu probleme oftalmice, porumbul sa fie prezent aproape zilnic!
* Fructele de afin imbunatatesc vederea, in special nocturna, scad oboseala ochilor provocata de lumina artificiala. Inca pe timpul razboiului, aviatorii ce zburau noaptea mancau magiun de afine sau fructe proaspete. Iar acum, afinele fac parte din meniul cosmonautilor.
* Se toaca 100 g de patrunjel si o lamaie, se amesteca cu 100 g miere de albine si se macereaza la frigider sau la rece si la intuneric. Se consuma cate o lingurita, de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de trei saptamani. Urmeaza o pauza de 7 zile si se reia tratamentul.
Reguli sfinte de tratament
Regula principala a tratamentelor pentru ochi este igiena maxima a obiectelor, dispozitivelor si a plantelor folosite.
Pentru proceduri externe se folosesc vase, dar si tampoane diferite pentru fiecare ochi. Puteti sa le insemnati cu literele D si S sau cu panglici de culori diferite. Cand spalati ochiul drept, inmuiati tamponul in paharul insemnat cu D si aruncati-l dupa folosire.
Tamponul pentru ochiul stang se inmoaie in paharul insemnat cu S, si in nici un caz nu-l folositi pentru ochiul drept. Sterilizati degetele inainte de proceduri cu alcool sanitar sau cu otet, daca nu folositi manusi speciale.
2 comments:
Multumesc pentru aceste minunate recomandari. Imi sunt de mare folos.
cu mare placere.si eu le folosesc
Post a Comment