Tuesday, July 12, 2011

300 de milioane de lei zidul anti-ţigani

Voi ce parere aveti, pro sau contra?

Gardul de beton de pe strada Horea, din Baia Mare, va «înghiţi» bani publici

Click! v-a prezentat la 30 iunie  iniţiativa primarului din Baia     Mare care vrea să ascundă  mizeria din jurul  blocurilor cu  ţigani, ridicând un zid de beton

Click! v-a prezentat la 30 iunie iniţiativa primarului din Baia Mare care vrea să ascundă mizeria din jurul blocurilor cu ţigani, ridicând un zid de beton

Nu mai e cale de întoarcere! Deja s-a turnat fundaţia şi a început construcţia la gardul care va îngrădi blocurile 46A şi 46B, de pe strada Horea, din Baia Mare, unde locuiesc familiile de ţigani. O căruţă de bani se va cheltui pentru această construcţie.


Zidul de beton de pe strada Horea care a stârnit atâtea discuţii va fi gata în scurt timp. Construcţia va avea 1,8 metri înălţime şi peste 80 de metri lungime, iar costurile vor atinge suma de 300 de milioane de lei vechi.

„Dacă totul va decurge normal, sper ca să inaugurăm gardul la mijlocul acestei săptămâni ", a spus, ieri, Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare. Acesta a mai spus că indiferent de părerile reprezentanţilor rromilor, zidul se va construi.


Marian Mandache, coordonator programe drepturile omului din cadrul Asociaţiei „Romani Criss" nu vede cu ochi buni construcţia.

„Am văzut oameni care nu erau de acord cu acest zid, dar le era teamă să-şi expună punctul de vedere", a spus Mandache. Nici reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu trec cu vederea ridicarea gardului.

Aceştia sunt hotărâţi să cheme Primăria în faţa instanţei dacă se dovedeşte că băimărenii din cele două blocuri sunt discriminaţi. „După ce va fi construit vom analiza cauza şi se poate ajunge chiar şi în instanţă", spune Asztalos Csaba, preşedintele CNCD.


«Va fi la fel ca şi la puşcărie»


Locatarii din blocul Horea 46B nu îşi doresc acest zid. „Va fi la fel ca şi la puşcărie. De ce nu ne zic din start şi câţi ani ne dau? Eu cred că acest zid nu va face altceva decât să ascundă care este condiţia noastră socială şi nu cred că este construit pentru protecţia rromilor, cum zic reprezentanţii municipalităţii", a spus locatarul Alexandru Bonta (48 de ani) din blocul Horea 46B.

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites