Mai multi cetateni arabi si evrei din Ierusalim cred ca au gasit metoda perfecta de a pune capat conflictelor si intolerantei reciproce care macina, de peste 60 de ani, cele doua mari etnii conlocuitoare din statul Israel. Ei au avut ideea stralucita de a deschide un adevarat Fight Club, unde orice cetatean al capitalei israeliene poate veni aici sa-si rezolve orice probleme, frustrari si uri launtrice, in mod direct, simplu si eficient, prin intermediul pumnilor. Totul fiind supravegheat, autorizat si reglementat…
Imaginea a doi oameni care isi cara unuia altuia pumni si picioare, incarcand sa se arunce reciproc la pamant, pare ultimul lucru care ar putea fi asociat cu toleranta si impacarea.
Nu la fel si-au zis si cei care au transformat un fost adapost impotriva bombardamentelor, situat in Ierusalimul de Vest, in cel mai in voga club de box si lupte din intregul Orient Mijlociu. Evrei atei, ultraortodocsi, sefarzi, ashkenazi, etiopieni, rusi, polonezi; palestinieni musulmani, druzi, ba chiar si muncitori straini aflati cu contract in Israel, cu totii se intalnesc aici, zilnic, pentru a se lupta asemenea personajelor din celebrul film "Fight Club", despartindu-se mai apoi insangerati, plini de vanatai, dar prieteni pe viata !
"Inca de cand am sosit in Israel, mi-am petrecut timpul doar cu etnici evrei de origine ruseasca. Nu am vorbit niciodata cu alti israelieni, iar pe arabi i-am urat de cum i-am vazut prima data. Dupa ce m-am inscris in acest club de lupte, imi este rusine de atitudinea mea, iar in prezent am multi prieteni si prietene de religie musulmana", declara Christina Stadnik, in varsta de 17 ani, de doua ori campioana nationala a Israelului la box juniori.
"Aici toti luptatorii sunt egali, fie ei crestini, evrei sau musulmani. Mi-a placut acest aspect de cand am intrat prima data in club", declara si Ismail Jafri, un palestinian de 36 de ani care vine cu entuziasm la fiecare antrenament.
Clubul este considerat unul dintre putinele locuri din Israel unde, segregarea tot mai evidenta dintre evrei si musulmani dispare cu desavarsire, dupa cum constata si Amnon Beeri Sulizeanu, director al Abraham Fund - o organizatie non-guvernamentala care promoveaza coexistenta pasnica si reconcilierea celor doua etnii conlocuitoare din Israel.
Sursa: BBCNews
0 comments:
Post a Comment