Folosirea becurilor economice ar putea să crească şi mai mult riscul de cancer mamar, susţin oamenii de ştiinţă israelieni.
Explicaţia este aceea că becurile economice emit un fel de lumină care este mai apropiată de cea naturală în comparaţie cu becurile clasice, influenţând producţia hormonului numit melatonină, relateaza The Telegraph, citat de ziare.ro.
Despre melatonina se crede că protejează de câteva tipuri de cancer, printre care cel mamar şi de prostată. Acest hormon este influentat decisiv de ceasul biologic. Astfel, femeile care dorm cu lumina aprinsă noaptea au şi un risc crescut de cancer mamar.
Chiar expunerea la acest timp de lumină, seara, măreste riscul de cancer la sân, explică un profesor de biologie de la Universitatea Haifa din Israel. Mai multe cercetari au arătat că expunerea la orice lumină pe timpul noptţi măreşte riscul de cancer al femeilor cu 22%. Aşa se explică de ce femeile care lucrează în ture sau fac gărzi sunt mai vulnerabile la această boală.
Se pare că lumina becurilor economice, deosebită de cea a becurilor clasice, face ca temperatura coprului să creasca, la fel ca şi ritmul cardiac.
0 comments:
Post a Comment