Thursday, May 20, 2010

Doua pahare pe zi de sucuri acidulate cresc riscul de aparitie a afectiunilor hepatice cu 80%

Share/Bookmark


Doua pahare pe zi de sucuri acidulate de fructe pot sa cauzeze, pe termen lung, afectiuni hepatice severe, care conduc la necesitatea unui transplant de ficat, potrivit unui studiu al cercetatorilor israelieni. Maladiile hepatice sint asociate de obicei cu abuzul de alcool, dar acest studiu a relevat faptul ca si bauturile nealcoolice cu un continut ridicat de zahar pot sa cauzeze declansarea maladiei cunoscute sub numele de steatoza hepatica, facindu-le si mai periculoase decit abuzul de alcool.

Cercetatorii israelieni au descoperit faptul ca persoanele care beau in fiecare zi un litru de bauturi gazoase sau de sucuri proaspete din fructe sint de cinci ori mai predispuse la steatoza hepatica. Aceiasi cercetatori au dezvaluit faptul ca si doua pahare de bauturi gazoase precum Coca Cola sint suficiente pentru a creste riscul unor afectiuni hepatice, diabet sau maladii cardiace. Medicii de la spitalul Ziv Liver din Haifa au comparat rezultatele constatate in cadrul a doua grupuri de voluntari care nu prezentau riscul de declansare a steatozei hepatice. La sfirsitul acestui studiu, medicii au constatat ca 80% dintre voluntarii care au consumat sucuri carbogazoase cu un continut ridicat de zahar sau sucuri de fructe au prezentat schimbari semnificative la nivelul ficatului, comparativ cu doar 17% dintre voluntarii din grupul de control, care nu au consumat bauturi gazoase dulci.

Medicul Nimer Assy, coordonatorul acestui studiu, a explicat faptul ca ingredientul din sucurile carbogazoase dulci si din cele de fructe care cauzeaza aceasta maladie este un zahar prezent in fructe, denumit fructoza, care este foarte usor absorbit de ficat. Fructoza nu afecteaza productia de insulina si se depune direct in ficat, unde este transformata in grasime. Ea creste riscul de aparitie a steatozei hepatice, care duce la rindul ei la ciroza, iar aceasta declanseaza cancerul hepatic, a explicat specialistul israelian. Medicii israelieni recomanda ca parintii sa limiteze cantitatile de sucuri dulci pe care copiii lor le consuma, la cel mult un pahar pe zi. Ei sustin, totodata, ca parintii ar trebui sa inlocuiasca aceste bauturi din dieta copiilor lor cu o sticla de apa. Pentru a beneficia pe deplin de avantajele oferite de fructe si de legume, medicii recomanda ca acestea sa fie consumate naturale, deoarece ele contin anumite fibre care impiedica fructoza sa fie absorbita de ficat.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites