Friday, February 12, 2010

Ne vând mâncare falsificată!


12 Februarie 2010 | Articol semnat de Oana Timar

Aceasta e coperta cărţii prof. dr. MencinicopschiDirectorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, face dezvăluiri şocante: mulţi producători nu respectă reţeta de fabricaţie a produselor alimentare şi... falsifică mâncarea. În ultima sa carte “Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?”, specialistul dezvăluie “şiretlicurile” folosite frecvent în industria alimentară şi care ne pun în pericol sănătatea.

Laptele poate fi falsificat prin adăugarea de apă, prin extragerea grăsimilor, prin amestecarea celui de vacă cu cel de oaie sau prin adăugarea de conservanţi.

Carnea de calitate superioară este deseori amestecată cu alte tipuri de carne, precum cea de măgar sau de cal, iar pentru a se păstra mai bine ea este “tratată” cu E-uri sau chiar radiată.

 Pasta de mici, cârnaţii, salamul, mezelurile şi conservele sunt falsificate prin înlocuirea unei părţi de carne cu şorici, tendoane, organe, soia şi aditivi alimentari.

 Smântâna este “îmbogăţită” cu făină, gelatină, lapte bătut sau albuş de ou. Unii producători adaugă cretă sau ghips pentru consistenţă.

 Untul vândut de unii producători este “lungit” cu untură de porc sau seu de vită.

Brânzeturile sunt falsificate prin înlocuirea parţială a proteinelor laptelui cu proteine animale - praf de albuş de ou sau plasmă sangvină.

Mierea poate conţine îndulcitori naturali (zahăr, sirop de glucoză), zaharină sau substanţe de îngroşare (amidon, gelatină, clei de oase). Pentru conservare, mulţi producători folosesc caramelul.

8 comments:

Oricine poate afla singur lucrurile astea, pur si simplu citind etichetele produselor alimentare prelucrate(nu e un secret ca pateul de pui, de ex, contine 30% sorici de porc). Totul e sa vrei sa te informezi si sa fii constient de ce se intampla in jur :)

da eu si fiimea nu mincam porc si e imposibil sa gasim pateu de poui curat..e incredibil

eu nu mai mananc pateu deloc, nu cred ca exista pateu fara porc.. si apropo am inceput sa gasesc tot mai des parizer Halal,atata timp cat scrie „halal” in araba pe el,presupun ca nu contine nici un pic de porc.

Kaufland sigur.. cred ca si Real sau Carrefour

mersi mult...ar trebui facuta o r4eclamatie, protest ceva, pentru ca nu sint numai crestini si nu vad dc trebuie io sa maninc porc cu pui

Nu v-ar lua nimeni in seama o asemenea reclamatie, din pacate...Pana la urma, o parte din vina o avem si noi,deoarece cumparam acele produse.De exemplu, am gasit si semipreparate gen toba de curcan, care chiar contine doar curcan, asa ca cine cauta cu atentie, gaseste.Eu cred ca daca am fi mai atenti si am cumpara(cu totii) numai produse ok, producatorii celorlalte, vazand ca raman cu marfa in rafturi ar fi nevoiti sa se adapteze cererii.
Dar asa, doar pentru ca 10-20% din populatie e mai selectiva, de ce le-ar pasa lor? Banul oricum vine, de la restul, care reprezinta majoritatea.

daca ar veni din partea comunitatii mozaice sau/si islamice, s-ar schimba treaba. in plus, ai dreptate, educatia noastra civica trebuie completata.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites