Japonia este una dintre tarile in care cultura spirituala este inca vie, chiar si astazi.Credinta in divin-divinitatea pamintului si spiritul oamenilor- sint adevarata credinta japoneza, ce nu se bazeaza pe o doctrina religioasa sau o dogma rigida. Astazi religia lor ancestrala se numeste Shinto, termen ce deriva din cuvintele chineze shen ce inseamna divinitate si tao ce inseamna cale.
Mai exista inca o forma de religie in Japonia, care este extrem de aproape de mintile si inimile multor cautatori ai adevarului: Shingon (Cuvintul Adevarat), care este Buddhism esoteric. Acesta se bazeaza pe credinta ca divnitatea fiintei, sau starea de buddha, poate fi atinsa in acest corp, aceasta viata si aceasta lume. Fondatorul Shingon, Kūkai (774-835) credea in omul divin, sau Buddha cel uman. Muntele sacru Koyasan este si azi caminul acestei religii interesante.
Daca vom combina Shinto, Shingon, magia Onmyodo si shamanismul poopular, vom descoperi Shugendo (calea ascetilor muntelui). Shugendo este calea(do) stapinirii (shu) puterii extraordinare religioase (gen). Shugendo isi are originile in practicile extreme ale ascetului legendar En No Gyoja care a trait linga Kyoto in timpul perioadei Nara, la sfirsitul secolului 7. Aceasta religie preda practici ascetice care sint efectuate pe anumiti munti sacri si care duc la aparitia unor puteri magice ce includ posesiune de catre spiritele protectoare, exorcisme si vindecari spirituale.
Hakusan este unul dintre nihon sanmeizan, unul dintre cei 3 munti sfinti ai Japoniei. Ceilalti 2 sint Fujisan in districtul Yamanashi, si Tateyama in Toyama. Hakusan a fost privit ca sfint inca din cele mai vechi timpuri, urme ale acestui cult putind fi gasite in cartea Man’youshu, care a fost compilata in secolul 8. Aici, Taicho- fondatorul cultului acestui munte, a primit primul oracol de la zeitatea ce locuieste pe inaltimi in anul 719. Cultul ascetic al locuitorilor muntilor sacri a luat un si mai mare avint in perioada Heian, devenind o forma de sincretism budist.
Oricine doreste sa faca o calatorie in Japonia, trebuie sa inceapa insa cu Kyoto, giuvaierul culturii japoneze si fosta capitala imperiala. Aici se pot gasi de toate, de la temple vechi, pina la magazine in care se vind blocuri de lemn printate manual cu rugaciuni, de la alei si colturi intunecate in care putem descoperi comori de matase sau giuvaieruri culinare, pina la Tara Filmelor lui Toei Uzumasa, un fel de Hollywood japonez.
Parasind Kyoto ne putem opri in Yoshino. Putem dormi la Chikurin-in, o vila ce a fost construita de faimosul maestru al ceremoniei ceaiului Sen-no-rikyu, care a fost fortat sa comita sinucidere rituala pentru a-l preveni pe shogunul Hideyoshi sa-i ia fata ca amanta. Veti simti ca ati patruns pe un tarim al deliciilor roz, pasind printre florile de cires din gradina. Aici in Yoshino puteti invata despre vrajitorii muntilor, antrenamentul lor mistic, si gardianul lor Buddha Myoo, Fudo Myo-o, protectorul fondatorului sectei lor En-no-gyoja, in timp ce veti experimenta ceremonia focului goma, asa cum este ea practicata de ascetii yamabushi din Nōten Ōkami.
Mai departe in districtul Koyasan va puteti opri la Fukuchi-in. Koyasan, tarimul sfint al inteleptului Kūkai, cunoscut dupa moartea sa ca Kōbō Daishi (marele invatator al scripturilor buddhiste), este tarimul celor 120 de temple si al cimitirului national Okunoin. Fukuchi-in este un templu in care se poate locui, si aici va puteti bucura de ofuro (bai fierbinti) iar bucataria vegetariana preparata de preotii templului va va delecta papilele gustative.
In continuare va puteti pierde in legendele buddhismului esoteric Shingon, daca veti vizita templul Kongobu-ji (Templul Muntelui de Diamant) si veti face o excursie la miezul noptii prin Okunoin catre Templul Lanternelor si mauzoleul lui Kūkai unde se fac exorcisme.Desigur, daca aveti inima tare si nu va e frica de ce o sa se intimple in acest ritual puternic.
Cei care inca nu au obosit pot vizita mai departe Kumano, numele cu care este cunoscuta partea de sud a peninsulei Kii. Aceasta este formata dintr-o insiruire de prapastii adinci si defileuri inalte, spectaculare. Pentru o perioada foarte lunga de timp interactiunea cu oamenii din afara a fost foarte limitata, si datorita izolarii sale aceasta zona este considerata sacra. Inca din cele mai vechi timpuri Kumano a fost unul dintre cele mai importante sanctuare religioase pentru japonezi.Cunoscut ca 'Lumea cealalta', este tarimul dragonilor, izvoarelor fierbinti si a Shugen-ja, ascetii mistici. Aici puteti vedea Marele Sanctuar si cascadele sfinte Nachi denumiteas Ichi-no-taki.Mai mult de 48 de cascade sacre exista pe acest tarim.
Kukishin Ryu, o forma de karate, s-a dezvoltat aici si inca mai exista un document pastrat in templu, Amatsu Tatarahibun, ce atesta nasterea acestui stil. Bugei Ryuha Daijiten, analele oficiale ale scolilor de arte martiale si a fondatorilor lor, il listeaza pe Yakushimaru Ryushin ca fiind fondatorul stilului Kukishin Ryu. Aceasta forma era folosita de locuitorii insulei pentru a se pazi de atacurile piratilor, ceea ce a influentat in mare masura tehnicile si armele scolii.
Dupa ce a invata Shugendo de la tatal sau Doyu, Ryushin a plecat la Kyoto unde a invatat buddhismul esoteric de la calugarul Jokai din templul Sanmakin. El s-a antrenat in artele martiale si pe muntele sfint Kurama (ca si doctor Usui, fondatorul Reiki). In timp a devenit un maestru desavirsit al artei gesturilor sacre-Kuji-hiho si Onmyo-do, o arta shamanica ce provine din taoismul chinez.
Urmatoarea noastra oprire este pe muntele Kurama. Pierdut printre padurile de cedrii ale dealurilor ce se gasesc la nord de Kyoto, se afla micul sat Kurama. Faimos de-a lungul secolelor pentru templul sau buddhist si goblinii Tengu ce isi au salasul in paduri, a devenit cunoscut si pentru izvoarele sale minerale si hanul traditional japnez ce se afla la baza muntelui. Dupa ce obositi urcind muntele va puteti relaxa in baile termale din padure, denumite rotemburo . Tolaniti in cazile de lemn de chiparos in timp ce va uitati la muntii dimprejur, veti trai o experienta de neuitat.
Intre bai ii puteti cauta pe spiridusii muntilor, faimosii Tengu, creaturile mitice ce traiesc pe virful muntelui Kurama. Creditati cu puteri supranaturale, umor si tehnici extraordinare de lupta, tengu sint personajele pe care le gasim in majoritatea povestilor si legendelor japoneze. Cea mai faimoasa ne spune cum regele tengu, Sojobo cel cu parul alb, l-a antrenat in arte martiale pe eroul din secolul 12 Minamoto Yoshitsune, predindu-i strategia militara, arta sabiei si tehnici de lupta imbatabile.
Si daca veti fi incintati, puteti sa va reintoarceti oricind in Japonia pentru a-i descoperi si alte comori.
0 comments:
Post a Comment