Tuesday, May 5, 2009

Chipul primului Homo Sapiens din Carpaţi a fost reconstituit


ŞOCANT. O echipă de cercetători britanici, în frunte cu antropologul Alice Roberts, a reuşit reconstituirea în premieră a chipului celui considerat cel mai vechi Homo Sapiens din Europa.

Bărbatul, sau femeia, este imposibil de determinat sexul exemplarului în cauză, a trăit în urmă cu aproximativ 35.000 - 36.000 de ani pe teritoriul de astăzi al României, în sudul Munţilor Carpaţi. Singurele fragmente osoase descoperite au fost o parte de mandibulă şi câteva bucăţi fosilizate de craniu, fosile scoase la lumină în anul 2002, într-o peşteră în care au mai fost descoperite rămăşiţe de urşi preistorici. Cercetătorii au reuşit însă să reconstituie fidel trăsăturile lui Homo Sapiens, unul dintre oamenii care la momentul ajungerii în Europa se întâlnea cu cealaltă specie umană, omul de Neanderthal. „Chipul nu arată ca unul tipic european, asiatic sau măcar african.

De fapt, el pare o mixtură din toate acestea. Te gândeşti în acel moment că, în realitate, la asta te aşteptai de la cineva care a făcut parte dintre primele populaţii de Homo Sapiens care au ajuns în Europa”, afirmă Alice Roberts. Craniul reconstituit este în mare parte asemănător cu cel al oamenilor moderni. Cu toate acestea, sunt vizibile încă trăsături arhaice ale acestuia, cel mai bun exemplu constituindu-l dinţii foarte largi. „Luată în ansamblu, reconstituirea reprezintă prima dovadă bine documentată a modului în care arătau oamenii în momentul în care au început cucerirea Europei”, concluzionează Erik Trinkaus, cercetător american din cadrul Universităţii Washington, Missouri. (A.M.V.)


sursa

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites