Friday, July 29, 2011

ROME









Complete series HERE.


Dintre toate serialele de la STARZ pe care le-am pus la sectiunea filme seriale, ultimul pe care l-am vazut-pentru ca ma asteptam sa fie cel mai slab-a fost ROME.
Surpriza, ROME este de fapt cel mai tare.

Noi nu sintem urmasii Romei, dar ei sint urmasii nostri, asa ca am descoperit cu incintare blesteme, obiceiuri de inmormintare, de nunta si haine chiar care s-au pastrat inca pina astazi si la noi.

De exemplu obiceiul de a spala mortul cu vin, a ii pune monede pe ochi si a-l plati pe Charon, plutasul ce trece sufletele mortilor de partea cealalta, care vin din Roma si care se pastreaza cu sfintenie inca la tara.

Tablitele de defixiones, blestemele care se zgiriau pe folii de plumb si se lasau in temple, sau pe vase de lut care apoi se spargeau si se ingropau la baza caselor-rit care a supravietuit in unele regiuni din Oltenia- dar si altele pe care va las sa le descoperiti, mi-au atras atentia.

ROME nu este un serial obisnuit.Nu urmeaza istoria cuvint cu cuvint, de exemplu mama lui Augustus, istorica ATIA a fost una dintre cele mai virtuoase matroane romane.
In film insa este aratata ca fiind ambitioasa, fara scrupule, egoista si vana, dar si tandra, iubitoare, fidela o data ce se indragosteste si extrem de inteligenta.
Personajele sint complexe, nu sint deloc albe sau negre, ca si eroii principali care sint doi legionari despre care insusi Cesar a scris in Debello Gallico, si al caror caracter a evoluat in film de la conducatori de cohorte la pesti, ucigasi sau batausi violenti, fara a-si pierde originalitatea si sufletul eroic, dar mai ales fara a-si trada prietenia sacra.
Detaliul a fost pastrat cu mare acuratete, armele, armurile si pinzele fiind lucrate de mina pentru a arata exact ca cele originale (ceea ce in final a dus la oprirea showului pentru ca a fost-cica-prea scump).

All in all ROME estre un serial excelent, din care putem invata istorie si care aduce la viata o lume pe care trebuie sa o cunoastem daca vrem sa ne intelegem cu adevarat modelele si sa ne chemam stramosii in ajutor.

Si btw, LEGIUNEA A 13A aia de a colonizat Dacia este aratata ca fiind cea mai buna legiune romana, un fel de trupe de elita ale armatelor romane.

Serialul integral tradus (pe bune) se afla AICI
ENJOY IT, I KNOW I DID!

Trailer pt.seria 1:


Si pt seria a 2a:


cybershamans
(karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites