O cenuşăreasă transformată în regină:
Povestea pe care v-o spun datează din vremurile când gospodinele nu aruncau aproape nimic din alimentele pe care le preparau. Pe vremea lor, deşeurile casnice aproape că nu existau, iar când existau erau "reciclate” cu mult folos. Coaja de ceapă, de pildă. Străbunicile noastre au folosit-o iniţial pentru vopsirea firelor de lână. Cojile se fierb cu puţin oţet, apoi se strecoară. Lâna înmuiată în prealabil în apă se fierbe apoi în decoctul maroniu.
Povestea pe care v-o spun datează din vremurile când gospodinele nu aruncau aproape nimic din alimentele pe care le preparau. Pe vremea lor, deşeurile casnice aproape că nu existau, iar când existau erau "reciclate” cu mult folos. Coaja de ceapă, de pildă. Străbunicile noastre au folosit-o iniţial pentru vopsirea firelor de lână. Cojile se fierb cu puţin oţet, apoi se strecoară. Lâna înmuiată în prealabil în apă se fierbe apoi în decoctul maroniu.
Între timp
doamnele, neavând henna la prăvălii, au început să-şi vopsească şi
părul cu decoctul concentrat de coji de ceapă. Nici nu era greu de
observat că după câteva proceduri părul devenea mai bogat şi mai
sănătos, mătreaţa dispărea fără urmă. Cu infuzia din coji se făcea şi
gargară în cazuri de răceală cu dureri în gât.
Dacă pe timp de vară,
gospodăriile ţărăneşti nu duceau lipsă de remedii verzi, pentru
accidente nefericite precum tăieturi în timpul bărbieritului, rosături
la picioare, opărituri, iarna locurile afectate se presărau cu pulberea
obţinută din cojile uscate de ceapă sau se tamponau cu decoct din
coji.
Şi cum proteja coaja de ceapă rănile de infecţii, tot aşa proteja şi morcovii din beci, puşi la păstrare, de dezvoltarea bolilor specifice ce înjumătăţesc roada până primăvara. Fiecare strat de morcov se presăra cu coji de ceapă uscate bine. La fel se proceda şi cu fructele. Merele şi perele sunt protejate de infecţii micotice, folosind metoda nepoluantă cu foi de ceapă.
Remedii naturiste cu foi de ceapă uscate
Din cercetările realizate la Institutul de chimie bioorganică din Rusia putem afla ce componenţă bogată în elemente curative are produsul acesta sortit aruncării.
* Problemele cardiace - Cojile de ceapă conţin substanţe ce întăresc imunitatea, tonifică activitatea inimii, activează producerea secreţiei biliare. Cei ce suferă de hipertensiune arterială îşi pot îmbunătăţi vizibil starea organismului datorită consumului de ceai din coji de ceapă.
* Tuse - Când răceala este asociată cu o tuse seacă, decoctul ne poate ajuta prin efectul expectorant, iar unele dereglări ale tractului gastro-intestinal sau renal se diminuează datorită efectelor diuretic şi purgativ. Precum şi ceapa pe care o înveleşte, coaja are un efect antiseptic.
* Crampe musculare şi dureri de cap - Zilnic se bea un ceai preparat dintr-o linguriţă de coji de ceapă, care se infuzează timp de 10 minute, în 200 ml de apă fierbinte. Jumătate de pahar (NULL ml) se bea la ora 18, restul la ora 21. Tratamentul poate fi de lungă durată, uneori efectul apare la 3 luni după consumul zilnic, dar cura nu se întrerupe.
* Picioarele "vinete” provocate de hemoragii subcutanate îşi îmbunătăţesc aspectul după tratamentul cu coji de ceapă. Rutina din coji întăreşte pereţii vaselor sanguine şi previne spargerea de capilare.
* Ceaiul din coji scade iritaţia ochilor şi menţine acuitatea vizuală - o veste bună pentru cei ce au un serviciu legat de încordarea sau de suprasolicitarea vederii, urmată de înroşirea ochilor şi schimbarea ochelarilor cu dioptrii mai mari.
* Dereglarea ciclului menstrual dă multă bătaie de cap. Pentru reglarea lui, se bea un ceai dintr-o lingură de coji, ce se infuzează în 300 ml de apă. Ceaiul se bea în 3 tranşe, în timpul zilei, în cure lunare de 7 zile, începând din a 10-a zi după terminarea menstruaţiei. (Preparatele din coji de ceapă şi usturoi nu se păstrează mai mult de 24 de ore, trebuie să le preparaţi zilnic.)
De unde, totuşi, are coaja subţire şi uscată de ceapă atâtea puteri de vindecare? Dacă cercetăm atent un petic de coajă prin tubul microscopului, vedem de-a lungul nervurilor câteva rânduri de cristale alungite, în formă de ace, de un galben deschis. Sunt cristalele uneia dintre cele mai active flavonoide - quercitina.
Se
găseşte şi în cojile de usturoi, în ceaiul verde şi în mere, unde are un
rol important, de ceas biologic ce blochează admisia de oxigen la
punctul de creştere al cepei şi al usturoiului, ca să nu încolţească
înainte de perioada optimă. Până la sfârşitul secolului XX, quercitina a
fost cunoscută de medici ca un remediu antiinflamator,
antihistaminic, folosit cu succes în tratarea afecţiunilor aparatului
locomotor (dureri reumatice, artrită), aparatului respirator (astm,
bronşită).
Mulţi doctori îl apreciază ca un remediu bun pentru
profilaxia bolilor cardiace, care scade riscul de tromboză, de infarct
miocardic şi al accidentelor vascular-cerebrale. Anul 1996, când au
fost publicate rezultatele cercetărilor legate de proprietăţile
anti-tumorale ale quercitinei, a intrat în analele medicinei viitorului.
Savanţii au descoperit o proprietate unicat a flavonoidei de a
acţiona asupra genei r-53, responsabilă pentru distrugerea celulelor
canceroase.
În afară de prevenţie, poate fi folosită şi în tratarea
cancerelor de sân, prostată, intestin gros, creier, plămâni, în cazuri
de limfosarcom şi limfogranulomatoză. Este clar că noi trebuie să ne
străduim să obţinem acest antioxidant din produsele naturale şi în
cantităţi mari, dacă vrem să prevenim prăbuşirea dezastruoasă a
sănătăţii.
Comoară pentru agricultori
Toată lumea ştie câte ceva despre produsele bio, cele ce au crescut şi s-au consumat de când lumea în România, dar care dispar cu viteză maximă, datorită progresului înregistrat, în special în domeniul chimiei. Globalizarea în agricultură a dus la renunţarea şi uitarea vechilor metode de îngrijire a plantelor, verificate de-a lungul secolelor.
Pentru creşterea volumului de producţie agricolă putem să ne bazăm, împreună cu alte metode, şi pe decoctul din coji de ceapă, care conţine tot setul de microelemente: calciu, potasiu, magneziu, fier, cupru, crom, seleniu şi multe altele. Decoctul este un îngrăşământ bun, stimulează creşterea plantelor, în acelaşi timp el distruge microflora patogenă din sol. Acţionează asupra plantelor precum ginsengul asupra omului. Plantele devin mai rezistente în lupta cu dăunătorii şi cu bolile specifice.
Comoară pentru agricultori
Toată lumea ştie câte ceva despre produsele bio, cele ce au crescut şi s-au consumat de când lumea în România, dar care dispar cu viteză maximă, datorită progresului înregistrat, în special în domeniul chimiei. Globalizarea în agricultură a dus la renunţarea şi uitarea vechilor metode de îngrijire a plantelor, verificate de-a lungul secolelor.
Pentru creşterea volumului de producţie agricolă putem să ne bazăm, împreună cu alte metode, şi pe decoctul din coji de ceapă, care conţine tot setul de microelemente: calciu, potasiu, magneziu, fier, cupru, crom, seleniu şi multe altele. Decoctul este un îngrăşământ bun, stimulează creşterea plantelor, în acelaşi timp el distruge microflora patogenă din sol. Acţionează asupra plantelor precum ginsengul asupra omului. Plantele devin mai rezistente în lupta cu dăunătorii şi cu bolile specifice.
Plantele de cameră, udate şi stropite cu decoct din coji uscate de ceapă, capătă un aspect sănătos şi se dezvoltă mai bine. La 5 litri de apă fierbinte, se adaugă 5 linguri de coji de ceapă, se poate şi în amestec cu usturoi.
Pentru castraveţi. 1. Dacă frunzele castraveţilor din grădină încep să se îngălbenească, doi pumni de coji de ceapă se pun într-o găleată cu apă caldă, se aduce apa până la fierbere, se lasă 6-8 minute pe foc şi apoi se infuzează acoperit, până la răcire. La fiecare 8 litri de apă pentru udat se adaugă 2 l decoct de coji. Frunzele se stropesc abundent.
Cojile rămase se întind
la rădăcinile plantelor pentru acoperirea solului şi prevenirea
evaporării. 2. Castraveţii atacaţi de dăunători sau micoze se salvează
cu infuzie din 200 grame coji de ceapă, în 10 l de apă. Cojile se lasă
în apă timp de 4-5 zile, se strecoară şi se stropesc plantele de 3 ori,
cu un interval de 5 zile între stropiri.
Păduchi de frunze, gândaci de Colorado, fluturi dăunători. Se aşează într-o găleată, până la jumătate, coji de ceapă, se adaugă câte un pumn de coji de usturoi şi pelin tocat, şi se umple apoi găleata cu apă fierbinte. Se infuzează 24 de ore, se strecoară şi se diluează 1:1 cu apă curată. Se stropesc plantele afectate. Merii se stropesc după înflorire, începând de la prima seară caldă (nu mai puţin de 15 grade), la apusul soarelui, din 7 în 7 zile, timp de 4-6 săptămâni, cât zboară fluturaşii.
Pentru o prindere mai bună de frunze, se adaugă câte 2 g de săpun la fiecare litru de apă.
Pentru varză. Ca să protejăm varza de fluturi, în una din soluţiile cu coji de ceapă se înmoaie timp de 2 ore resturile de pastă de dinţi rămase prin tuburile mai vechi, şi se stropesc căpăţânile de varză. Mai există şi o metodă mai modernă: stropirea cu Coca-Cola, efectul este asigurat.
Reţetele bunicii
SLĂNINĂ ÎN COJI DE CEAPĂ
Am învăţat de la bunica mea, cât am ajutat-o în copilărie la toate treburile casnice, să pun coji de ceapă şi de usturoi în ciorbe, supe, sosuri, care nu numai că dobândeau un gust bun şi o culoare atractivă, dar deveneau şi alimente-medicament. Chiar şi în ceaiul negru sau verde (eu deseori le amestec în cantităţi egale) se poate adăuga o linguriţă de coji sfărâmate între degete. Am învăţat să fac şi slănină în coji de ceapă.
Pentru preparare aveţi nevoie de: 1-1,5 kg slănină, 2 pumni de coajă de ceapă, 5-7 căţei de usturoi, 1 lingură sare, ardei iute, frunze de dafin, piper boabe - după gust.
Într-un castron se toarnă 1 litru de apă rece, se adaugă 1pahar (de 250 ml) de sare. Cojile de ceapă se spală, se taie cu foarfeca şi se pun în apă împreună cu foi de dafin, piper şi condimente. Slănina se scufundă în saramură în aşa fel ca s-o acopere puţin, deasupra se pune o farfurie cu o greutate (o piatră de cremene sau un borcan de 3 litri cu apă) şi se fierbe 15-20 de minute după primul clocot, până slănina devine moale.
După ce se ia de pe foc,
slănina se lasă în apă încă 10 minute, timp în care 3 căţei de usturoi
se taie în felii subţiri. Usturoiul rămas se trece prin presă, se
amestecă bine cu sare, boia de ardei dulce sau iute şi condimente
preferate. Slănina se scoate din oală, se usucă cu un prosop, se înţeapă
din loc în loc cu un cuţit cu capătul ascuţit.
În tăieturi se introduc
felii de usturoi, apoi slănina se unge cu amestecul de condimente, se
înveleşte în celofan şi se pune în congelator.
Coaja de ceapă poate fi păstrată ani de zile într-un loc uscat, fără a-şi pierde acţiunea terapeutică. Dar cu o condiţie foarte importantă: vom lua coji de la bulbii complet sănătoşi.
Coaja de ceapă poate fi păstrată ani de zile într-un loc uscat, fără a-şi pierde acţiunea terapeutică. Dar cu o condiţie foarte importantă: vom lua coji de la bulbii complet sănătoşi.
0 comments:
Post a Comment