Dezastrul nuclear din Japonia a pus pe jar populaţia întregii planete. Guvernele europene s-au întrecut în a da asigurări, la unison, că totul este sub control, că norul radioactiv care a străbătut, zilele trecute, şi România, nu este periculos. Şi totuşi, cu toţii ne întrebăm ce pericol ne paşte, dacă există riscul să fim iradiaţi sau nu, dacă autorităţile ne spun sau nu adevărul.
Acesta este motivul pentru care reporterii „Atac” au împrumutat un contor Geiger-Muller omologat şi au făcut măsurători ale nivelului de radiaţii în mai multe pieţe din Capitală.
Primele ploi radioactive
Nu avem pretenţia că suntem specialişti în domeniul nuclear, dar rezultatele obţinute după măsurători şi reacţia celor care se ocupă cu aşa ceva, în momentul în care le-am prezentat aceste date ne fac să credem că nu este aşa cum încearcă să ne convingă autorităţile. După cum toată lumea ştie, norul radioactiv a traversat aproape toată Europa.
Fiecare guvern şi-a liniştit, cum a putut mai bine, propriii cetăţeni. Argumentul-forte a fost, invariabil, acela că radiaţiile nu au depăşit limita normală, iar norul radioactiv nu a interacţionat cu norii de ploaie. Mai pe româneşte, că n-a plouat în acea perioadă, riscul fiind, astfel, minor. Ei bine, acest lucru nu este valabil şi pentru România. Pe teritoriul ţării noastre putem vorbi despre primele ploi de pe traseul norului radioactiv.
Cifre alarmante
Nu am încercat să facem cine ştie ce măsurători complicate. Pur şi simplu, am măsurat nivelul radiaţiilor din ceapă, cartofi, morcovi şi alte legume culese de mai mult timp, apoi nivelul din spanac, urzici şi ceapă culese în ultimele două zile. Diferenţele au fost extrem de mari. Vorbim despre cifre de până la zece ori mai mari. Iniţial, nu ne-am alarmat.
E clar că ceva nu sună OK, dar încă speram ca şi aceste cifre să se încadreze în limite normale. Ne-am întors, cu aceste cifre „în dinţi”, la proprietarii contorului Geiger-Muller portabil, aparatul cu care am efectuat măsurătorile. Repetăm, este vorba despre o societate de profil, autorizată şi recunoscută de autorităţile în domeniu. Nu facem public numele acestei autorităţi, pentru un motiv foarte simplu: aceasta a fost condiţia cu care ne-au împrumutat aparatul.
Ei bine, reacţia specialiştilor a fost una surprinzătoare: după ce au încercat să ne convingă că cifrele respective nu trebuie să ne alarmeze, ne-au cerut coordonatele exacte ale locurilor unde am înregistrat unele dintre cele mai mari valori. În plus, au refuzat, politicos dar hotărât, să ne pună la dispoziţie un tabel oficial sau limita până la care nivelul de radiaţii este considerat normal.
Nu vrem să creăm panică, dar suntem convinşi că, cel puţin în unele zone din România, nivelul radiaţiilor este unul cu mult peste limită. Noi vă prezentăm fapte. Dumneavoastră, cititorii, trageţi, singuri, concluziile!
Teo POPA
atac-online.ro
0 comments:
Post a Comment