Pentru a descrie ceva periculos, mortal, temut, dur, redutabil, sangeros, dar care este in egala masura: nobil, traditional, respectabil, fascinant, misterios, religios, rar intalnit, valoros si ezoteric, thailandezii folosesc o singura expresie pentru intreaga insiruire de epitetete: Muay Boran. Ce i-a determinat pe locuitorii Tarii Surasului sa privesca astfel una dintre cele mai redutabile arte martiale dezvoltate de o cultura umana, am sa incerc sa arat in articolul de mai jos. Cert este ca pana si UNESCO a inclus temuta arta a celor Noua Flori in patrimoniul cultural al Terrei. Ceea ce spune multe…
In acest articol
Artele martiale thailandeze si-au castigat faima relativ recent, cu toate ca printre ele se numara discipline de lupta a caror vechime atestata documentar depaseste 2000 de ani. Pentru prima data Occidentul a luat contact cu Muay Thai, faimosul box thailandez in ultima parte a anilor ’80. Tipic pentru cel mai dur sport de lupta cum este cotat in prezent, contactele au fost in ringuri. Acolo anonimii boxeri thailandezi si-au castigat renumele datorita tehnicii de lupta impecabile, conditionarii specifice boxului thai, capacitatii deosebite de sacrificiu si eficientei nemaintalnite pana atunci intr-un ring de lupta. Tot in aceste ringuri nume mari ale artelor martiale deja consacrate in Occident precum Kung-Fu, Judo si diverse scoli de Karate, au fost nu doar invinsi ci umiliti de-a dreptul…Unele scoli de Karate de contact si-au insusit lectia invatata incorporand in tehnicile proprii multe dintre loviturile, modalitatile de antrenament si principiile boxului thailandez. Adevarata consacrare a acestei arte a venit la mijlocul anilor ’90 odata cu aparitia unor turnee precum K-1, Pride, UFC. Astazi orice campion al acestor turnee a transpirat sange la propriu intr-o sala de Muay Thai. Eficienta scolilor de lupta thailandeze este recunoscuta la adevarata sa valoare, nu doar de marii campioni , ci de orice sportiv care alege sa concureze in aceste turnee. Acesta ajungand invariabil sa studieze serios aceasta disciplina. Totusi Muay Thai este un produs relativ modern derivat din stramosul sau, asa numitul Muay Boran. Intr-o traducere directa acesta ar suna drept “Boxul Stramosilor” sau Boxul Stravechi”
Decesele in ring erau un fenomen absolut banal in lumea Muay Boran, datorita reculamentului extrem de dur si permisiv in acelasi timp. Chiar si in prezent se inregistreaza decese, mai rar ce-i drept, in unele sate si regiuni izolate ale Thailandei unde unele populatii raman inca atasate traditiei. Decesele erau provocate de periculoasele lovituri de genunchi in zona genitala, dar mai ales de efectul cumulativ al loviturilor de cot in tampla sau gat. Din cauza duritatii neobisnuite, la mijlocul anilor ’50 se pun bazele Muay Thai, adica a boxului sportiv thailandez, in care o serie de lovituri periculoase sunt eliminate si sunt introduse reprizele de lupta precum si manusile de box, ceea ce duce la scaderea semnificativa a accidentelor si a ranilor grave. Originea Muay Boran se pierde in negura timpului, cu siguranta ca primele triburi Thai care s-au stabilit pe teritoriul de astazi al Thailandei, detineau o forma proprie de lupta cu arme denumita Krabi Krabong si elemente dintr-o forma locala de lupta cu mainile goale.
Peste acest fond martial local s-au suprapus unele influente ale stilurilor chinezesti de lupta, cu toate ca majoritatea specialistilor admit ca influenta culturii si artelor martiale indiene este mult mai mare decat cea chinezeasca in cadrul Muay Boran. Acesta a fost timp de sute de ani arta martiala in care se antrena toata populatia Thailandei indiferent de conditia sociala sau varsta pentru a face fata deselor atacuri ale vecinilor Siamului. O mare importanta era data acestei disciplinei de lupta de catre insasi casa regala, ai carei membrii erau initiati de mici in tainele acestei arte si care mai apoi, ca suverani, erau patronii spirituali ai mostenirii razboinice a stramosilor lor. Spre deosebire de unele arte martiale moderne care au ajuns sa semene mai mult a coregrafii cu iz razboinic, Muay Boran este o disciplina creata strict pentru lupta, pentru a scoate din functiune, cat mai rapid posibil, un agresor folosindu-se de cele mai eficiente lovituri adresate corpului uman.
Suna simplu, sec si eficient, dar trebuie avut in vedere ca inainte de aparitia armelor de foc istoria regatului Siam era una de lupte si incursiuni armate continue, in special acesta tara se “lauda” cu o traditie de sute de ani de lupte neintrupte cu vecinii din Burma, actualul Myanmar. Rivalitatea istorica intre englezi si francezi, portughezi si spanioli sau germani si francezi par mofturi de copii comparativ cu ura si conflictele dintre Burma si Siam…Sistemul de antrenament este cel mai probabil unul si acelasi cu cel folosit in trupele armatei regale a Siamului. Regim de antrenament ce acorda o mare imprtanta sesiunilor lungi, obositoare si dureroase de durificare a armelor naturale ale corpului uman, de studiu al luptei alaturi de un maestru, de alergari, de conditionare fizica si nu in ultimul rand, de meditatie si limpezire a mintii.
Thailandezii, la fel ca toti asiaticii, au o inclinatie naturala spre frumos, poezie si metafora. Numai in acest mod se explica de ce ei au botezat un astfel de stil de lupta cu numele celor Noua Flori. Acestea nu sunt altele decat armele naturale ale corpului uman folosite in lupta! Astfel, cele Noua Flori sunt cei doi pumni, coatele, genunchii, picioarele si …capul! Pentru ca spre deosebire de boxul thailandez, cand doi luptatori Muay Boran ajung in clinch, au voie sa loveasca si cu capul. Loviturile de pumni sunt asemanatoare cu cele din boxul clasic. Intalnim aici directa, croseul, dar accentul nu se pune pe acestea in mod deosebit. Cele mai apreciate lovituri sunt in primul rand cele cot si genunchi alaturi de dureroasele lovituri cu tibia pe coapsa care atunci cand sunt lansate de un expert duc invariabil la ruptura muschiului cvadriceps femural ceea ce lasa advesarul in imposibilitatea de a se mai misca.
Bagajul tehnic al acestui stil cuprinde nu mai putin de 10 lovituri de cot printre care si temuta lovitura de cot in orbita care are ca urmari inevitabile spargerea orbitei. Alaturi de cele nu mai putin de 8 modalitati de a lovi adversarul cu genunchii, Muay Boran ramane printre cele mai eficiente sisteme de lupta dezvoltate vreodata. Un alt obicei intalnit strict in acest stil este acela referitor la invelirea pumnilor si antebratelor in sfori pentru a crea astfel o arma care sa provoace rani greu de vindecat. Obiceiul acesta a fost inlocuit odata cu aparitia boxului thailandez in care se folosesc manusi obisnuite de box al caror impact pentru adversar este incomparabil mai confortabil si protector decat contactul cu un pumn invelit in sfori groase facute din fibre aspre de palmier.
Redutabilii luptatori si doctrina Non-Sinelui
In prezent, practica Muay Boran a trecut in umbra, interesul thailandezilor indreptandu-se spre varianta sportiva a acestuia, respectiv boxul thailandez. Acesta a devenit sporutl national din Thailanda cu peste 300 000 de luptatori profesionisti legitimati si fiind marcat si de cota uriasa a pariurilor realizate in meciurile de Muay Thai. Muay Boran a ramas astfel o arta predata de putini maestri care se straduiesc sa mentina traditia prin deschiderea de scoli in special in cadrul templelor budiste din acesta tara. Nimic intamplator, pentru ca aici Muay Boran a fost impregnat puternic de doctrina budista Hinayana, care a dus la spiritualizarea acestei arte de lupta. Cum si mai ales cand s-a petrecut acest melanj ramane un mister pentru cei din afara Asiei, unde deseori cele mai temute arte martiale au un elevat si nebanuit substrat spiritual. Un luptator Muay Boran este in esenta asemanator unui calugar Shaolin, el este prototipul unui om capabil sa ucida sau sa mutileze in cateva secunde un oponent, dar in egala masura nu va face acest lucru decat daca viata sa este in pericol. Conform doctrinei budiste, luptatorii sunt vegetarieni si se abtin chiar de la uciderea unei insecte. Paradoxal, umilinta si autosacrificul sunt cele mai cautate deziderate ale acestor luptatori. Fiecare antrenament de lupta este completat de ore de meditatie si recitire a scripturilor budiste. Cei care i-au cunoscut indeaproape au ramas uimiti de autocontrolul perfect, non-atasamantul fata de valorile materiale si trairea vie a doctrinelor lasate de Buddha pe care o manifesta in orice clipa acesti luptatori neobisnuiti. Nu uitati, aici este o bucata din Asia, cu toate misterele, fascinatia si paradoxurile sale greu de inteles de catre occidentali!
- In fiecare an, pe data de 17 Martie, luptatorii thailandezi lupta neintrerupt o noapte intreaga pentru a marca onorific data in care regele thailandez Nai Khanom Tom a fost capturat de regii Burmei in anul 1767, cand Ayutthaya capitala Siamului a cazut in mainile acestora. Deoarece era cunoscut ca un luptator priceput regele captiv a fost dus la curtea din Burma si obligat sa-si castige libertatea luptand cu numai putin de 9 campioni burmezi intr-o singura noapte. Regele Nai a reusit sa-si invinga categoric toti adversarii folosind lovituri mortale de cot si genunchi intr-o asemanea maniera incat a castigst insusi inimile soldatilor burmezi care au cerut eliberarea sa. Intors in tara, regele luptator a devenit erou national. De atunci ziua de 17 Martie este considerata Ziua Nationala Muay Thai, orice luptator simtindu-se foarte onorat sa lupte in acea noapte in memoria regelui Nai Khanom Tom.
- Inainte de fiecare confruntare, cei doi luptatori din ring performeaza un dans neobisnuit cu miscari lente. Acesta este numit Way Kru in onoarea maestrilor care au antrenat luptatorii. In tailandeza acestia sunt demuiti Kru, o adaptare a cuvantului sanscrit Guru, maestru, invatator. Titlul suprem pentru un astfel de maestru este acele de Ajarn.
- In prezent Muay Boran este declarat parte importanta a culturii thailandeze, Casa regala patronand conservarea si dezvoltarea sa.
- Cei mai mari maestri actuali de Muay Boran sunt Generalul de Armata Kwang Robcop, Ajarn Channarong Suhosa, Ajarn Chinawut Sirisompan si Ajarn Paosawath
- Conform traditiei meciurile de Muay Thai sunt acompaniate de muzica traditionala de lupta. La inceputul meciului acesta are un ritm lent, spre sfarsitul reprizelor acesta devine din ce in ce mai rapid, antrenandu-i asfel la un ritm sustinut de lupta si pe cei doi combatanti. Muzica si ritmul in special, creaza un fel de transa in care cei doi boxeri ajung sa-si depaseasca durerea si oboseala aferente luptei.
- Tarile vecine Thailandei au propriile arte martiale foarte asemanatoare cu Muay Boran. Astfel in Myanmar se practica Lethwei, in Laos exista stilul Bokator iar in Cambodgia luptatorii locali se antreneaza in Pradal Serey.
- In prezent in Romania nu se practica Muay Boran, ci doar varianta sportiva a acestuia, Muay Thai. Aici tara noastra a reusit sa obtina tiluri mondiale si europene prin sportivii Laura Vuculescu din Timisoara si celebrii luptatori Local Kombat, verii Ciprian Sora si Daniel Ghita din Bucuresti. Cei trei sportivi sunt, de asemenea, campioni mondiali si europeni si in kick-boxing.
- sursa descopera.ro
0 comments:
Post a Comment