12 uleiuri volatile naturale şi efectele lor asupra minţii
articol preluat de pe site-ul seductiatrupului.ro
Mucoasa olfactivă este singurul loc din organism unde sistemul nervos central intră în legătură directă cu lumea exterioară, fără o intermediere realizată de către „circuite” nervoase suplimentare. Datorită acestui fapt se poate spune că simţul mirosului este cel mai direct simţ al nostru, fiind astfel deosebit de celelalte cinci simţuri. Această caracteristică aparte explică de altfel şi influenţa majoră pe care mirosul o poate exercita asupra stărilor psihice, legătura lui cu instincte fundamentale ale fiinţei (hrănirea, atracţia sexuală etc.), capacitatea lui de a ne induce cu rapiditate modificări la nivelul minţii.
Toate uleiurile volatile au un efect antiseptic la nivelul aparatului respirator, de aceea ele sunt în general indicate pentru afecţiuni respiratorii cum ar fi gripa, sinuzita, bronşita, TBC-ul etc.
Cel mai interesant efect al uleiurilor volatile naturale este însă cel asupra sistemului nervos, prin stările pe care aceste arome le pot induce. Alese şi folosite cu abilitate la timpul potrivit, acestea ne pot ajuta foarte mult în crearea ambianţei dorite, în amplificarea stării de sănătate, în generarea unor senzaţii şi stări agreabile în sfera aparent greu de influenţat a psihicului şi minţii.
1. Bergamotă (Citrus bergamia) – Are un miros fin, înviorător, limpezeşte şi înalţă. Ca sedativ nervos este utilizat în depresii şi stări de anxietate.
2. Brad (Abies alba) – Are un efect regenerator amplu, împrospătează şi ajută la evitarea suprasolicitării. Este în mod deosebit indicat celor care au tendinţa de a munci foarte mult (până la extenuare).
3. Busuioc (Ocimum basilicum) – Uleiul de busuioc limpezeşte mintea, conferă claritate mentală şi forţă interioară, înlătură oboseala intelectuală. Uleiul volatil de busuioc este unul din cele mai bune tonice nervoase. El poate fi folosit în special în afecţiunile asociate cu frică, slăbiciune, isterie. Renumitul fitoterapeut francez Jean Valnet îl recomandă în epilepsie şi paralizie.
„Mirosul busuiocului este bun pentru inimă... alungă neliniştea, care devine melancolie, şi-l face pe om vesel şi bucuros”- John Gerard
4. Eucalipt (Eucaliptus globulus) – Uleiul de eucalipt este unul din cele mai puternice uleiuri antiseptice. Un studiu realizat în fosta Uniune Sovietică în 1973 arată că el este foarte eficient împotriva virusurilor gripale A2 şi A. În plus, are acţiune expectorantă şi antispasmodică asupra tractului respirator. Este indicat în majoritatea afecţiunilor respiratorii. Mirosul eucaliptului facilitează concentrarea, înlătură oboseala şi durerea de cap congestivă. Conferă o stare de luciditate, armonie, pace interioară, inspiraţie.
5. Muşcata dulce (Pelargonium odorantissimum) – Este un ulei care are atât rolul de a calma hiperexcitabilitatea nervoasă, nervozitatea, iritabilitatea persoanelor mai active, dinamice, cât şi cel de a dinamiza, de a elimina anxietatea, depresia fiinţelor mai pasive. Dacă nu puteţi găsi uleiul volatil în magazine fiind mai rar şi destul de scump, este recomandat să faceţi rost chiar de planta în sine. Muşcata dulce nu face flori la fel de frumoase ca muşcata obişnuită, dar este foarte rezistentă, atinge dimensiuni impresionante şi este suficient să fie expusă la soare puternic ori să se strivească între degete o frunză pentru a se obţine o aromatizare excelentă.
6. Ienupăr (Juniperus communis) – În vechime, ienupărul era ars, la fel ca şi tămâia, pentru alungarea spiritelor rele. Uleiul de ienupăr are un efect de reechilibrare şi calmare în plan psihic, fiind tonic al nervilor. Elimină stările depresive, anxietatea, stresul, grijile excesive. Conferă o stare de forţă interioară, încredere în sine. Reglează viaţa sentimentală şi ne scuteşte de oscilaţii. Este foarte recomandat persoanelor care trec cu uşurinţă de la o stare de entuziasm la o stare astenică.
7. Isop (Hissopus officinalis) – Uleiul de isop are o acţiune stimulatoare. Este un excelent tonic nervos, întăreşte şi încălzeşte corpul, dând o senzaţie de relaxare. Este util şi în tratamentul isteriei.
8. Lavandă (Lavandula augustifolia sau. L. Officinalis) – Este cea mai renumită plantă pentru acţiunea ei asupra sistemului nervos central în depresii, apatie, insomnie, tensiune nervoasă, isterie. Conferă o stare de regenerare sufletească, prospeţime şi puritate interioară. Alungă gândurile negative. Mai este indicată în stări de panică, stres, iritabilitate, treceri bruşte de la o stare la alta, depresie mintală, depresie maniacă, epuizare nervoasă.
9. Menta (Mentha sp.) – Uleiul de mentă este revigorant, întăreşte nervii. Este eficient în isterie. Conferă fermitatea în acţiune, înlătură gândurile negative, generează o stare de uşurare interioară, stimulează şi purifică mintea.
10. Pin (Pinus sp.) – Este un ulei care înlătură stările de oboseală şi de iritabilitate nervoasă cauzate de prea multă muncă, de lipsă de odihnă. Dă fiinţei o dispoziţie interiorizată, meditativă şi plină de forţă în acelaşi timp.
11. Portocal (Citrus auratium) – Uleiul de portocal este unul dintre cele mai eficiente uleiuri sedativ-antidepresive. Este folosit în stări de frică faţă de evenimente neaşteptate, insomnie, isterie, stări de anxietate şi depresie. Determină apariţia unui sentiment de seninătate interioară, înţelegere şi deschidere faţă de ceilalţi.
12. Trandafir (Rosa damascena sau R. centifolia) – Se spune că esenţa de trandafir ar fi „regina” uleiurilor volatile. Trandafirul este un simbol al iubirii, al purităţii, al graţiei. Despre el se spune că ar fi răsărit din sângele lui Adonis, romanii credeau că a răsărit din sângele lui Venus, iar mahomedanii cred că a răsărit din sângele lui Mahomed. Conferă o stare de armonie, pace interioară. Trezeşte iubirea, reconfortează inima şi ascute mintea. Este calmant, antidepresiv, fiind indicat în insomnie, iritabilitate nervoasă, depresie.
- pink mondays
3 hours ago
0 comments:
Post a Comment