Thursday, April 29, 2010

Palatul Cantacuzino, ruina rococo de la Floresti


Daca n-ai ce face intr-o sambata, cand nu ai nici chef (sau bani) de mare si nici timp sa ajungi la munte, poti face o plimbare de cateva ore spre Campina, sa vezi palatul Cantacuzino de la Floresti.

Dupa ce treci de motelul Paralela 45 de dupa Ploiesti, o faci la stanga la prima intersectie spre satul Floresti si mergi pana la iesirea din sat, unde pe stanga o sa vezi o plantatie electrica impresionanta, iar pe dreapta se vad printre case ruinele palatului.

Din sosea si chiar mergand pe ulita de la intrare nici nu banuiesti ce palat sta ca frumoasa din padurea adormita, neterminat si in ruine, decor doar pentru vreun pictorial de revista de moda sau pentru vreo sesiune ad hoc de foto nud.

Palatul Cantacuzino

Grigore Cantacuzino, Nababul, boier foarte bogat (si foarte zgarcit, se zice), fost prim ministru de doua ori pe vremea lui Carol I, a investit multi bani in constructii fabuloase: Palatul Cantacuzino din Bucuresti, azi Muzeul George Enescu, de pe Calea Victoriei, Castelul Cantacuzino (Zamora) de la Busteni si Micul Trianon de la Floresti, pe care nu a apucat sa il vada terminat, murind in 1913 de pneumonie.

Se spunea despre Cantacuzino ca era atat de bogat ca ar fi putut sa paveze curtile palatelor sale cu bani de aur, si uitandu-te la cele trei constructii de mai sus, intr-adevar Nababul nu precupetea gologani si mana de lucru.

Palatul de la Floresti a fost construit dupa planurile arhitectului Ioan D. Berindey, autor si al Palatului din Bucuresti, de pe Calea Victoriei. Trebuia sa fie o copie in mic a palatului Trianon de la Versailles si Cantacuzino il construia pentru nepoata sa, Alice.

Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino
Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino

Se zice ca in planurile palatului erau 365 de camere, cate una pentru fiecare zi a anului, sali de bal, piscina, teren de echitatie si gradini. Inceput in 1907, a fost partial terminat in 1914, dupa moartea lui Cantacuzino, apoi, in 1940, cand era aproape terminat, a venit peste el razboiul si a fost parasit, descoperit cu deliciu si incantare de nemti, apoi pradat si devastat de hoti si, in cele din urma, si de rusi si de localnici, cum se intampla dupa orice razboi (mai ales daca ne amintim ce soarta au avut bogatiile din casele lui Ceausescu, dupa Revolutie). Pe vremea comunistilor se pare ca acolo se mutase chiar sediul CAP-ului din zona.

Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino
Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino

Azi din micul Trianon au ramas in picioare doar zidurile exterioare, placate cu calcar de Albesti, iar inauntru sunt mormane de moloz, pamant si gunoaie. Uitandu-te prin sparturi inauntru, nu vezi totusi spatiu pentru 365 de incaperi. Peretii ameninta sa se prabuseasca si, in loc sa fie consolidati, se scrie pe ei "pericol de prabusire", "nu intrati". Avertismentul pare totusi legitim, toata constructia e cam subreda, mai ales ca nu mai are deloc acoperis. Poti sa o admiri suficient si din afara, de pe domeniul vast din jur, si el intr-o trista paragina, haladuit de caini, vagabonzi si... oi. Iar in weekend, de ocazionalul turist care ori se uita cu mirare la frumoasa ruina, ori o pune de-un gratar.

In zona domeniului se mai afla un sanatoriu TBC, o bisericuta cu picturi de Tattarescu si, chiar la intrare, un turnulet care seamana foarte mult cu Turnul Chindiei de la Targoviste. Am vrut sa admiram de sus palatul, insa dupa vreo 15 pasi pe scara interioara a turnului vine o gaura lunga, in locul unde s-au prabusit niste trepte - aceeasi paragina si ruina domneste peste tot in curtea lui Cantacuzino de la Floresti.

Mai multe fotografii in galerie

Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino Palatul Cantacuzino

Surse istorie:
Micul Trianon de la Floresti
Conservatorul milionar
Palatul Cantacuzino de la Floresti, Prahova
Oameni care au fost. Nababul.

2 comments:

Oare nu s-a filmat Glissando aici? Frumos site-ul Zamora Land.

nu stiu, nu-mi dau seama,,ah ce film

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites