Saturday, September 19, 2009

SUNETUL SHOFARULUI

In Numere 29:1 shofarul este mentionat ca fiind necesar in ritualul anului nou ebraic-Rosh Hashana
Shofarul este un corn de berbec sacru, care este lgat de istoria lui Iisac ce a fost salvat de la a fi adus sacrificiu prin inlocuirea sa cu un tinar berbec.

Shofarul a devenit trimbita rituala a evreilor, caci atunci cind Torah a fost data pe Muntele Sinai shofarul a sunat, vestind lumii aducerea tabetelor cu cele 10 porunci. Si atunci cind zidurile Ierichonului au cazut, tot sunetul shofarului a fost cel ce le-a darimat.La batalia de la Ein Dor, asa cum scrie in Bibile, Gideon a sunat din shofar pentru a-si surprinde si shoca adversarii, invingindu-i.

In timpurile moderne, cind armata israeliana a capturat in 1967 Zidul Plingerii tot sunetul shofarului s-a auzit in tot Ierusalimul.

In fiecare zi a sarbatorilor anului nou, shofarul trebuie sa sune exact 100 de note, totusi, in acest an, prima zi fiind Shabbat, sunetul shofarului se va auzi doar in a doua zi, duminica.

Obiceiul de anul nou care spune ca este bine sa se manince mere cu miere, pentru a avea un an nou dulce, a fost dus la extrem in anul 2007 in New York. Atunci un barbat a fost arestat pentru ca se urcase pe Empire State Building si turna miere in capul trecatorilor. El le-a spus politistilor ca:"Acesta este un obicei evreiesc si m-am gindit sa torn miere peste cel mai mare mar din lume-New York-Marele Mar"

O BINECUVINTARE SFINTA



SI CEVA FUNNY

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites