Wednesday, November 14, 2012

MISTERELE PELESULUI

Castelul Peleş din Sinaia, reşedinţa de vară a regilor României, este unul din cele mai frumoase din România, dar şi din Europa. Acest film ne arată cum a fost construit castelul şi face o incursiune în istoria lui. Peleşul a fost ridicat la ordinul regelui Carol I, care a supravegheat personal amenajarea lui.  După o vizită la Sinaia, pe atunci un sat de munte denumit Podul Neagului, Carol I rămâne impresionat de frumuseţea locului şi decide să construiască acolo un palat demn de familia regală.

În 1872, acesta achiziţionează terenul, iar piatra de temelie se pune în 1875. Sub ea au fost înropate câteva zeci de monede de aur, primele gravate cu chipul lui Carol I. Castelul a fost inaugurat în 1883. 

 Construcţia, la care au participat peste 300 de muncitori, a durat între anii 1873 şi 1914 şi a fost realizată după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman. 

Peleşul a dobândit, în timp, o mare importanţă, devenind reşedinţa de vară a familiei regale, dar şi locul unde s-au ţinut importante întruniri politice, precum Consiliile de Coroană

AICI DOCUMENTARUL INTREG


cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

2 comments:

Inca nu am gasit o explicatie cit de cit oficiala sau un material in care sa citesc despre tablitele de la Sinaia.

uite aici:

http://cybershamans.blogspot.ro/2012/04/tablitele-de-plumb-de-la-sinaia.html



http://cybershamans.blogspot.ro/2010/09/din-noi-despre-tablitele-de-la-sinaia.html


http://cybershamans.blogspot.ro/2010/10/tablitele-de-la-sinaia-ii.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites