Thursday, November 24, 2011

THE HIDDEN ISLAMIC SCIENCES-STIINTA SECRETA A ISLAMULUI

THE HIDDEN ISLAMIC SCIENCES-HERE

Între anii 700 și 1700, mulți dintre cei mai învățați oameni de știință și meșteri procepuți se găseau în lumea musulmană. În Europa creștină, lumina științei se stinsese în mare parte odată cu prăbușirea Imperiului Roman. Dar a supraviețuit, și chiar a străluit puternic, în altă parte.

Din Spania ocupată de mauri, de-a lungul Africii de Nord, în Damasc, Bagdad, Persia și până în India, savanții din lumea musulamană erau în avangarda descoperirilor științifice din medicină, astronomie, inginerie, hidraulică, matematică, chimie și cartografie.

Dacă la începuturi interesul occidentalilor creștini pentru știința arabă se datora, în primul rând, faptului că aceasta continuase tradiția științei grecești, treptat, oamenii de litere și de laborator au început să învețe araba și să traducă tratatele învățaților pentru inovațiile aduse de aceștia.

Cărturarii evrei, buni cunoscători ai limbilor arabe, au fost unii dintre principalii diseminatori ai științei decantate în laboratoarele și cărțile musulmanilor.

Astfel, pornind de la cultura greacă, interpretată și folosită de către cea musulmană, prin traducerile evreilor școliți, pătrund în Europa creștină multe dintre invențiile și teoriile care au stat la baza avântului tehnologic și științific care s-a conturat la sfârșitul Evului Mediu. (Surse: BBC și 9am.ro)

Vizionare online The Hidden Islamic Sciences cu subtitrare


cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites