Liliana Ivan
La marele praznic al Adormirii Maicii Domnului (15 august), creştinii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici comemorează strămutarea la viaţa cerească a Maicii Domnului.
Potrivit Sfintei Tradiţii, cu trei zile înainte de trecerea ei la viaţa veşnică, Maica Domnului a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că va muri înt-o zi de vineri. Cu acest prilej, Gavriil i-a dăruit Maicii Domnului o ramură de finic, ce simbolizează biruinţa Prea Curatei asupra morţii.
După aflarea veştii, Maica Domnului s-a urcat pe Muntele Măslinilor să se roage. Când s-a întors acasă, şi-a pregătit cele necesare pentru înmormântare, a dăruit hainele văduvelor, dând tuturor binecuvântare şi iertare. Apostolii i-au îndeplinit dorinţa şi-au înmormântat-o în grădina Ghetsimani, veghind timp de trei zile sfântul mormânt.
După trei zile de la înmormântare, Apostolul Toma, care a lipsit de la eveniment, a cerut voie Apostolilor să-şi ia rămas bun de la Maica Domnului. În mormânt însă era doar giulgiul acesteia. Martorii au constatat că trupul Sfintei Maria a fost ridicat de îngeri la ceruri, alături de Fiul Său, unde se roagă neîncetat pentru noi.
Tradiţii pentru sănătate de Sfântă Măria Mare
Cele două săptămâni (1-14 august) de post, care prefaţează marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, sunt zile de mare pietate însoţite de pelerinaje organizate la mănăstirile ce poartă hramul Precestei.
* Se păstrează obiceiul ca, în dimineaţa sărbătorii, femeile să ducă la biserică, pentru a fi binecuvântate şi apoi dăruite săracilor, apă, miere, struguri, stafide şi prune.
* Aceste ofrande au mai multe semnificaţii : ele sunt dăruite rudelor care au plecat în lumea de dincolo. În acelaşi timp, pachetele cu aceste alimente oferite prietenilor să fie însoţite de urări de sănătate trupească şi de spor în munca lor, până la recolta următoare.
*Este ultima zi când se mai culeg florile de câmp şi plantele de leac. Unele se aşează la icoane, pentru ca familia să fie ocrotită de boli şi necazuri.
* În schimb, planta numită Palma Maicii Domnului, culeasă în ziua praznicului, are puteri vindecătoare dacă planta este preparată sub formă de decoct care se adaugă în apa de baie ; leacul revigorază organismul şi alungă boli precum reumatismul şi frigurile.
*Intervalul dintre cele două sărbători închinate Maicii Domnului, numite în popor Sântămării (15 august- 8 septembrie) este un timp favorabil semănării grâului.
* Dacă în ajunul sărbătorii înfloresc trandafirii, tradiţia spune că va fi o toamnă lungă, cu vreme caldă şi cu roade bogate.
* În ziua praznicului, în mediul rural, în vii se angajează pândarii, care au misiunea să apere strugurii timpurii de lăcomia musafirilor nepoftiţi, inclusiv de păsările cerului.
* În ziua praznicului, se mănâncă porumb fiert sau copt pentru a fi mai sănătoşi până la recolta viitoare.
* Iată un alt obicei păstrat în multe zone ale ţării : înainte de răsăritul soarelui să laşi uşa deschisă, pentru ca Maica Domnului să-ţi binecuvânteze casa, când trece pe lângă gospodăria ta.
* Din această zi şi până la 14 noiembrie este un interval norocos pentru nunţi.
* În această zi, tinerele necăsătorite trebuie să se roage la icoana Maicii Domnului pentru sănătate, căsătorie şi pentru a avea copii sănătoşi.sursa click.ro
cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
0 comments:
Post a Comment