Sunday, May 29, 2011

Vocatia sacrificiului. Generalul Ratko Mladici s-a predat ca sa intre Serbia in UE

Share/Bookmark



Am evitat sa ma pronunt in primul moment de dupa anuntul bombastic privind “descoperirea” si arestarea generalului sarb Ratko Mladici.


Dincolo de comentariile unor adevarati deontologi, care nu au intinat idealurile presei comuniste din Romania nici chiar dupa ce au schimbat-o cu cea capitalista din SUA, si care cu un diletantism grobian isi permit sa-l considere pe generalul sarb “criminal” si chiar “macelar”, inainte ca acesta sa fie judecat, se pune intrebarea fireasca: ce aduce Serbiei arestarea lui Mladici?


Raspunsul e simplu: intrarea ei in randul candidatelor la UE, constructia care a inlocuit URSS si de care, vrand-nevrand, au nevoie acum toate statele Europei pentru a iesi din categoria de “state in curs de dezvoltare”.


”Este o veste extraordinară. Exact în urmă cu o săptămână am fost la Belgrad. Am avut o discuţie aprofundată, sinceră cu preşedintele Tadici, care mi-a promis că va face tot ce-i stă în putere pentru arestarea lui Mladici”, a declarat Jose Manuel Barroso, fostul trotkist-maoist devenit presedinte al Comisiei Europene.


Expertii militari din presa ajunsa acum doar online (dintre putinii care mai exista) mai observa si cum arestarea a survenit, “intamplator”, chiar în ziua în care la Belgrad se afla în vizită şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.


Noi toti, sud-est-europenii, stim prea bine cum ii consideram de fapt pe occidentalii care vin sa ne dea lectii de “civilizatie” si “europenism”: drept niste papagali habarnagii, ca sa ma exprim in termeni decenti. O spun ca ziarist care am participat la zeci de “summit”-uri europene cot la cot cu alti colegi din est si ca ziarist care am batut, la pas, tot spatiul balcanic.


Parerea sarbilor, de exemplu, despre inteligenta occidentalilor pe terenul nostru poate fi sintetizata printr-un banc celebru care circula in perioada bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei, cu super-spionul “Ivan” infiltrat sub identitate falsa in tabara inamica sarba, dar “deconspirat” de o babuta, din pacate pentru cei care l-au trimis, din cauza culorii pielii: marele agent sub acoperire era… negru, saracul.


Asa si cu “descoperirea” si arestarea generalului Mladici si la fel si cu cea a lui Karadzici (foto dreapta), care se pare ca n-a contat suficient), ambele facute doar ca sa fie pe placul papagalilor cu sau fara cioc de la Bruxelles.


Haideti sa fim putin seriosi: uitati-va pe harta la ce a mai ramas din Serbia, dupa multiplele amputari sinistre. Este mai mica decat Bulgaria. Putin mai mare decat o treime din Romania. Si acum haideti sa ne gandim la un caz similar, la noi: daca o figura de notorietate nationala ca generalul Victor Stanculescu, sa spunem, si-ar dori sa se ascunda de SRI, CIA, MI6 si Interpol in tarisoara noastra, cam cate zile credeti ca ar scapa? Timp de 15 ani?!


Elita serviciilor speciale sarbe a stiut unde le este eroul, in toata aceasta perioada, si l-a si protejat, cum se cuvine. Iar elitele serviciilor occidentale au stiut ca sarbii stiu dar, cum se face in familie, le-au respectat decizia de a nu-l preda.


Presiunea politica a triumfat insa, pana la urma. Arestarea generalului a fost o predare de sacrificiu, in continuarea misiunii vietii sale, de daruire totala pentru interesul national si bunastarea propriei natiuni. De altfel, ultimile stiri pe aceasta tema imi confirma si intaresc acum aceasta convingere initiala:


“Locuitorii din Lazarevo cred că arestarea lui Ratko Mladici în acest sat a fost o înscenare, pentru că el nu a locuit niciodată acolo, apreciind că autorităţile l-au adus la locuinţa unei rude pentru a face operaţiunea mai credibilă, scrie „New York Times”. „Nu este nicio şansă să fi locuit aici”, a declarat primarul oraşului, Radmilo Stanisici. „ Toată lumea cunoaşte pe toată lumea aici. Suntem ca o mare familie”, a adăugat el. „L-au adus aici pentru a regiza arestarea”.”


Presa sarba, citata de Adevarul si El Mundo, noteaza si latura simpatica a arestarii: generalul a felicitat trupele speciale la momentul aparitiei lor si chiar le-a oferit si un rachiu.


„Bravo băieţi, l-aţi găsit pe cel pe care îl căutaţi”, au fost primele cuvinte pe care le-a adresat fostul lider militar al sârbilor din Bosnia echipei de poliţişti şi membri ai Serviciului de informaţii sârb (BIA), care tocmai intraseră în casa din Lazarevo unde se ascundea Ratko Mladici, a precizat Iviţa Dacici pentru postul public de televiziune RTS.


„S-a terminat Branko”, i-a spus generalul vărului său la care locuia, „dă de băut şi de mâncat”. Şuncă, brânză şi rakia, un rachiu de prune foarte apreciat în Serbia, au fost propuse poliţiştilor şi membrilor BIA, scrie cotidianul „Blic”. Publicaţia mai notează că Mladici a fost întrebat dacă este înarmat şi fostul militar a răspuns: „Ce general aş fi eu dacă nu aş fi înarmat? Iată cele două pistoale ale mele”.


Dumnezeu sa ajute Serbia si sa o lumineze ca sa nu mai prigoneasca romanii ci mai bine sa aiba grija de extremistii unguri care umbla dupa smulgerea Voivodinei asa cum aspira, sceleratii, in van, si la pamantul Transilvaniei!


sursa roncea.ro



cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites