Mare consumatoare de energie electrica si extrem de tehnologizata, Japonia este lovita din toate partile. In plin doliu, se confrunta cu o criza economica fata de care paleste recesiunea mondiala.
Exact ca in vreme de razboi, bietii oameni stau la cozi pentru orice, de la alimente la carburanti si sunt sfatuiti sa foloseasca la minimum transporturile si reteaua electrica. Previzibil, se intreaba ce se va alege de slujbele lor, daca a treia economie a lumii se va bloca de tot. Ca sa mai calmeze pietele financiare, Banca Japoniei a apelat la o infuzie de capital fara precedent de 184 de miliarde de dolari.
Situatia este pur si simplu dramtica pentru muritorii de rand. In jur de doua milioane de case din nord-estul Japoniei nu au apa sau electricitate de 4 zile. In restul tarii, de luni au intrat in vigoare primele restrictii in privinta consumului casnic si industrial. Oficialii se tem ca efectele ar putea fi mai rele decat cutremurul in sine.
Conditiile sunt cumplite, marturisesc inclusiv romanii care traiesc acolo. Unii dintre ei se gandesc serios sa fuga.
"Curentul se intrerupe intre 3 si 8 ore pe zi. Partea de est este catastrofala. Oamenii sunt disperati. Din cauza ca drumurile sunt blocate, nu se poate ajunge la ei cu ajutoare. Lumea isi face provizii de mancare uscata, e prima oara cand ii vad ca isi cumpara paine", a povestit Elena Lulea, o romanca care traieste in Japonia.
Si Daniela Pantazi, o alta romanca stabilita in Japonia spune ca va veni in Romania.
"Nici nu ma gindesc sa mai stau aici, mi-am luat deja bilet, marti plec la Londra si acolo vad ce fac. Mi s-a spus ca aici nu mai e de stat", a precizat Daniela.
Penuria de electrictate afecteaza sever traficul feroviar din zona capitalei Tokyo. Majoritatea companiilor isi anuleaza ori restrang mult cursele. Multe linii care leaga suburbiile de centrul Capitalei au fost suspendate. Ministerul transporturilor a anuntat ca nu mai poate asigura traficul la orele de varf.
Cu alte cuvinte calatoria cu metroul din Tokyo si asa foarte aglomerat, a devenit un test de supravietuire. Evident, printre cele 34 de milioane de suflete cate numara orasul sunt mii care provin din regiunile devastate sau au rude acolo. Oricum, viata s-a schimbat in rau si in Capitala, iar acesta pare doar inceputul.
Fireste, unda de soc nu putea ocoli bursa. In prima sedinta de dupa cataclism, indicele principal Nikkei a cazut cu peste 6 procente. La fel s-a intamplat cu marile companii listate. Actiunile Toshiba au scazut cu 16 procente, Nissan cu 9,5%, Sony cu 9,1 procente, Toyota cu 7,93%. Iar in domeniul asigurarilor se asteapta un adevarat tsunami avand in vedere pagubele estimate la peste 34 de miliarde de dolari. Pentru ca yenul sa nu se prabuseasca, Banca Centrala a intervenit prompt.
Gigantii industriali Toshiba, Sony, Toyota sau Honda si-au suspendat productia pe termen nedeterminat din cauza dificultatilor de aprovizionare. Dar si pentru a permite sistemului energetic sa supravietuiasca perioadei de criza. Ramane de vazut cat vor putea evita falimentul si cati muncitori vor mai avea loc de munca.
Acest blocaj nu va afecta doar Japonia, ci si economia mondiala, cata vreme exporturile de tehnologie sunt amanate, iar comenzile de transport maritim si aerian de sute de miliarde de dolari au fost anulate.
Crucea Rosie Romana lanseaza un apel umanitar de urgenta si a deschis un cont pentru Japonia, in care putem sa contribuim cu totii ca sa ii ajuta, pe semenii nostri atat de incercati in aceste zile.
Puteti face donatii in contul in lei: RO 02 BRDE 410 SV 611 369 34 100 sau in cel de euro RO 33 BRDE 410 SV 068 716 04 100.
0 comments:
Post a Comment