Sunday, March 6, 2011

Dulceţuri cu miere de albine

În lunile friguroase, ne dorim mai mult decât în restul anului fructe şi dulciuri. Oferta comercială este vastă, dar nimic nu se compară cu dulceţurile, compoturile şi fructele confiate din cămara bunicilor sau a mamelor noastre.


Retetă. În functie de preferinte, pentru prepararea dulceții puteti folosi căpsune sau alte fructe care vă plac
Retetă. În functie de preferinte, pentru prepararea dulceții puteti folosi căpsune sau alte fructe care vă plac
Calitate. Mierea conservă foarte bine fructele
Calitate. Mierea conservă foarte bine fructele


Mierea conservă excelent fructele proaspete, coapte sau doar pârguite, realizând o "chimie" subtilă între aromele fructelor şi propria ei aromă (cu deosebire a mierii de tei şi salcâm).

Reţeta este simplă: fructele (coapte sau pârguite) se spală, li se scot sâmburii, se scurg într-o strecurătoare, apoi se aşează îndesat (precum murăturile) în borcane curate şi bine uscate. Când am umplut borcanele (cam până la un centimetru sub capac), turnăm încet mierea, lovind uşor borcanul pentru ca aceasta să pătrundă bine între fructe. Mierea trebuie să acopere cam cu un centimetru fructele din borcan. Se închid ermetic borcanele, cu capace noi, se etichetează şi se păstrează în cămara răcoroasă.

Dulceaţa cu miere poate fi făcută cu fructe de sezon, cu fructe uscate peste vară, cu adaos de arome naturale (în funcţie de gustul dumneavoastră): scorţişoară, ghimbir, cuişoare.

Combinaţia de fructe şi miere poate avea nenumărate variante, care ţin atât de preferinţele fiecăruia, cât şi de imaginaţia celor care vor încerca metoda.


Cunosc o bunicuţă care inventase două combinaţii de fructe, miere şi nuci care au făcut furori printre turiştii care poposeau în sătucul din vecinătatea oraşului Bran.


Ea usca circa zece minute mieji de nucă în cuptor, apoi curăţa de sâmburi prune brumării", punea în locul sâmburilor miejii de nucă, aşeza prunele astfel pregătite în borcane şi turna miere după metoda de mai sus.


A doua combinaţie era următoarea: nucile uscate în cuptor erau combinate cu felii subţiri de gutuie proaspătă şi mere acrişoare. La un strat de circa 2 cm de fructe mărunţite presăra scorţişoară pudră şi mieji de nucă.

Umplea apoi cu miere. Acelaşi mod de conservare poate fi aplicat şi pentru fructele de pădure cu rezultate minunate, atât datorită aromelor acestor fructe, cât şi proprietăţilor vindecătoare binecunoscute: conservaţi deci cătină, zmeură, mure, căpşune, afine şi răsfăţaţi-vă peste iarnă.


Acum se găsesc citrice din belşug. Vă îndemn să faceţi suc din citricele care vă plac, să amestecaţi în proporţie de 1/1 cu mierea preferată, să turnaţi lichidul în punguţe de plastic (pentru cuburi de gheaţă) şi să puneţi pungile în congelator.


Când vi se face poftă de o băutură răcoritoare "cu pai", puneţi 3-4 cuburi într-un pahar înalt şi adăugaţi apă carbogazoasă sau apă plată. Este o băutură fină, aromată şi extrem de sănătoasă.


2 comments:

Aceste retete cu miere de albine sunt deosebit de interesante. Nu am stiut ca fructele se pot pastra asa peste iarna. Eu produc miere si nu am stiut acest lucru.

da si mie mi s-a parut interesant

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites