Poate ca, spre norocul sau, Parcul National Cheile Nerei-Beusnita din Caras-Severin este destul de greu accesibil turistilor care vin din estul tarii. De la Bucuresti si pana la Oravita, spre exemplu, ar trebui sa strabati circa 520 de kilometri. La acestia se adauga inca 30 de kilometri pana in fosta localitate miniera, Sasca Montana, un loc din care iti poti incepe calatoria catre oricare dintre punctele de atractie ale acestui parc ce se intinde pe mai bine de 36.000 de hectare. Dar garantat va merita fiecare ora facuta catre acest colt de paradis romanesc.
Nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca urmele celui mai varstnic european, un Cro-Magnon cu o varsta de 42.000 de ani, au fost descoperite in imediata apropiere a acestui parc national, la Anina. Poate ca de aici avea sa porneasca marea migratie a primilor oameni catre restul continentului european si catre Oceanul Atlantic. In fond, exista o diferenta de varsta de cel putin 15.000 de ani intre cele mai vechi fosile descoperite la est de Portile de Fier si cele scoase la lumina in vestul lor.
Aceasta este, de fapt, si prima impresie pe care ti-o lasa impresionantele chei al raului Nera, impresia ca, intr-un fel sau altul, ai calatorit in timp, undeva intr-o era in care natura nu a apucat sa fie alterata si in care salbaticiunile inca stapaneau Pamantul. Paduri uriase, cascade, pesteri, lacuri ale caror ape te hipnotizeaza prin culorile lor ireale, stanci greu accesibile si trasee care iti impun sa traversezi o Nera rece si involburata... o aventura demna de povestit celor care inca nu au ajuns prin astfel de locuri. Este aproape imposibil sa nu te inclini in fata acestei catedrale a naturii in care timpul s-a oprit in loc pentru a surprinde, ca intr-o fotografie, tot ceea ce natura a putut da mai frumos. Si pentru ca este deja greu sa descrii in cuvinte senzatia pe care ti-o lasa frumusetea salbatica a Cheilor Nerei, vom lasa si noi imaginile sa vorbeasca de la sine despre un paradis aflat mai aproape de noi decat ne-am fi inchipuit vreodata...
Fotografii realizate de George Oprea, Boaba Popescu si Adrian Nicolae - august, 2010
0 comments:
Post a Comment