Thursday, December 17, 2009

MOSUL ALB SI ROSU

IN RUSIA , MOSUL TRADITIONAL ERA IMBRACAT IN ALB, ABIA APOI A VENIT MOSUL COCA-COLA.
INDIFERENT DE CULOARE, VA UREZ SA VINA CU SACUL PLIN SI BUCURIE IN SUFLET.


Mos Craciun este un batranel vesel si rotofei care aduce buna dispozitie si cadouri copiilor din intraga lume in seara de Ajun. Poarta un costum rosu cu blanita (pentru ca desigur locuieste la Polul Nord) si conduce o sanie care zboara, trasa de reni, dintre care cel mai cunoscut este Rudolf! Mos Craciun aterizeaza pe acoperis si apoi se strecoara pe horn in jos, lasa cadourile sub bradul de Craciun si umple ciorapiorii cu dulciuri.
de Marilena Iovu


Acum mai bine de o suta de ani, Virginia, o fetita de opt ani din New York, a aflat de la ceilalti copii ca nu exista Mos Craciun. Atunci ea l-a intrebat pe tatal ei daca acesta exista. Cum tatal a evitat sa raspunda la intrebare ea a scris unui ziar (de cate ori familia ei avea o problema scria la ziar pentru a afla raspunsul):

Am opt ani. Unii dintre prietenii mei de joaca imi spun ca nu exista Mos Craciun. Tata mi-a spus: "Daca o sa vezi scris negru pe alb in ziar inseamna ca asa e." Va rog sa-mi spuneti adevarul: exista Mos Craciun? - Virginia

Scrisoarea a ajuns pe masa unui redactor care stia ca trebuie sa-i spuna fetitei adevarul. Raspunsul lui a facut istorie in editorialele americane.

"Virginia, prietenii tai de joaca se inseala. Au fost afectati de scepticismul unei epoci sceptice. Ei nu cred decat ceea ce vad. Ei cred ca ceea ce nu pot intelege mintile lor nu exista. Toate mintile, indiferent ca sunt ale unui om mare, sau ale unui copil sunt reduse. In acest univers maret omul este doar o insecta, o furnica, in intelectul lui, in comparatie cu lumea nemarginita care-l inconjoara.

Da Virginia, Mos Craciun exista. Exista cu siguranta, asa cum exista iubirea si generozitatea, care dau vietii tale cea mai mare incantare si bucurie. Vai, ce trista ar fi lumea fara Mos Craciun! La fel de ingrozitoare ar fi daca n-ar exista nici o Virginia. N-ar mai exista nici credinta unui copil, nici o poezie, nici o poveste de dragoste care sa faca existenta noastra suportabila. N-am avea nici o alta bucurie, decat ceea ce am vedea si auzi. Lumina cu care copilaria umple lumea s-ar stinge.

Sa nu crezi in Mos Craciun? Atunci inseamna ca nu crezi nici in zane. Poti sa-l pui pe tatal tau sa angajeze oameni care sa-l pandeasca pe Mos Craciun coborand pe horn pentru a-l prinde. Si chiar daca nu l-ai vazut pe Mos coborand, ce dovedeste asta? Nimeni nu-l vede pe Mos Craciun, dar asta nu inseamna ca el nu exista. Cele mai adevarate lucruri din lume sunt acelea pe care nici oamenii mari, nici copii nu le pot vedea. Ai vazut vreodata zane dansand pe pajiste? Sigur ca nu, dar asta nu inseamna ca ele nu sunt acolo.

Nimeni nu-si poate imagina toate minunile vazute si nevazute din lume.

Lumea nevazuta este acoperita de un val pe care nici macar cel mai puternic om n-ar putea sa-l dea la o parte. Doar credinta, poezia, iubirea pot da la o parte aceasta cortina pentru a ne dezvalui imaginea frumusetii si splendorii supranaturale de dincolo. Sunt acestea reale? Virginia, nimic din lumea asta nu este mai adevarat si mai durabil.

Nu exista Mos Craciun? Slava Domnului, el traieste si va trai mereu. O mie de ani de acum inainte, ba nu, de zece ori 10.000 de ani de acum inainte el va continua sa bucure inimile copiilor."

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites