Thursday, December 17, 2009

Ce va doriti de Sarbatori?


Kabbalah Astazi - nr. 24

Mirosul de pin si scortisoara si gustul de menta trezeste amintiri despre cum il asteptam nerabdatori pe Mos Craciun. Acele amintiri placute din copilarie persista si la varsta maturitatii, dar sezonul sarbatorilor nu mai este doar o perioada in care se dau si se primesc cadouri, se mananca mese delicioase, si in care ne bucuram de privelisti placute si mirosuri.

Stresul Sarbatorilor

Chestionarul facut de Societatea Americana de Psihologie fondata in 2006 arata ca aproape jumate din toate femeile Americane trec printr-o mare perioada de stres pe timpul sezonului sarbatorilor. Din noiembrie pana in ianuarie, femeia moderna deja extenuata se straduieste sa mentina traditiile sarbatorilor prin cumpararea de cadouri, trimiterea de felicitari, si gatirea unor mese minunate de sarbatoare, totul in timp ce se duc la servici, au grija de familie si au grija de casa.

Barbatii participa la aceasta anxietate cel putin la fel de mult, din moment ce sunt pusi sub lumina reflectorului pentru a finanta cheltuielile suplimentare de sarbatori si sa se ocupe de datoria rezultanta ce va veni in ianuarie. Presiunea sporita trezeste in noi cele mai nesanatoase obiceiuri care ar putea avea efecte pe termen lung asupra sanatatii noastre mentale si fizice.

Asteptarile Exagerate

Expertii sunt de acord ca o cauza de netagaduit a stresului de sarbatori sunt asteptarile exagerate si atentia disproportionata asupra consumului material. In conformitate cu Beth Willinger, profesor in cercetare la Newcomb College Center pentru Cercetare asupra Femeilor de la Facultatea Tulane, “Am devenit mult mai complecsi si complicati ca societate, si asteptarile au crescut. Asteptarile noastre ca tara au crescut de asemenea asteptarile noastre pentru supra-abundenta si un consum vizibil.” Asteptarile noastre alimenteaza frenezia pentru cheltuiala, datorie si mai mult stres.

Deci de ce continuam cu acest ciclu? Potrivit Kabalei – o stiinta care studiaza motivatiile noastre interioare, asteptarile noastre au iesit de sub control deoarece dorintele noastre au crescut. Dar cand o dorinta creste, la fel face si golul resimtit cand acea dorinta nu se implineste. Si cu totii stim ca un sentiment de lipsa este intolerabil.

Un plus la nivelul nostru e stres este faptul ca dorinta de supra-abundenta nu a scazut nici macar o data cu climatul economic actual, totusi capacitatea noastra de a indeplini aceasta dorinta a scazut. Somajul a atins rata maxima din ultimii 15 ani, primele de sarbatori au scazut cu doua treimi, si chiar si cei mai norocosi dintre noi care si-au pastrat job-urile muncesc din ce in ce mai des peste program si fac de obicei mai putini bani. Pur si simplu nu ne permitem sa ne indeplinim dorintele si asteptarile supradimensionate.

Ce Ne Dorim de Fapt?

Evident, ceva trebuie sa se schimbe. Cand dorintele si asteptarile oamenilor nu mai pot fi implinite, este un indiciu sigur ca oamenii trebuie sa tinda spre un nou fel de implinire. De fapt, ce ne dorim cu adevarat de sarbatori? Traditiile noastre de sarbatori provin din propria nevoie umana pentru conexiune; ceea ce ne dorim cu adevarat in acest sezon special este de a ne simti plini de viata, festivi, veseli si conectati cu cei din jurul nostru. Deci este logic ca banii si lucrurile materiale pe care le pot cumpara banii sa nu fie motivul principal al sarbatoririi, chiar daca am uitat acest lucru.

Adevaratul Dar

Adevaratul cadou al sezonului sarbatorilor consta in relatiile noastre interpersonale. Chiar mai mult, aceste relatii ne ajuta sa depasim crizele noastre emotionale si financiare, pe termen lung.

Nimeni nu se poate ridica singur din senzatia de gol, stres, si faliment; nu putem decat sa ne ajutam reciproc. In acest sezon al sarbatorilor, in loc sa ne daruim mai multa agitatie si datorie, ne putem oferi prietenie si considerare de care avem cu adevarat nevoie. Ne putem inveseli unul pe celalalt si sa ramanem cu impresii bune a caror valoare va dura mai mult decat cea a unei tarte sau a unui card de cadouri la Big. Si este un dar care devine din ce in ce mai bun cand il daruim iar si iar.

Traducere – Oana Irina Capatina

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites