Sunday, March 8, 2009

Noile pasapoarte biometrice: Protest impotriva cipurilor introduse in acte

Aproximativ 300 de membrii ai unei organizatii nonguvernamentale au protestat, sambata, pe dealul Patriarhiei din Bucuresti, fata de introducerea cipurilor in pasapoartele biometrice sau in alte acte.
Masura de a introduce prea multe date personale in noile pasapoarte este contestata de membrii organizatiei, care spun ca astfel toti romanii sunt considerati potentiali infractori si li se pierde identitatea. De asemenea, potrivit NewsIn, protestatarii sunt nemultumiti de lipsa de fermitate a Bisericii in problema pasapoartelor biometrice.

Protestul, la care au participat aproximativ 300 de persoane, s-a desfasurat timp de trei ore, fara a fi inregistrate incidente.

Ce parere aveti despre aceasta masura?O considerati absolut necesara? Spuneti ce credeti despre noile pasapoarte biometrice pe forumul 9AM.


Patriarhia Romana anunta la sfarsitul lunii februarie ca va interveni pe langa institutiile statului roman pentru eliberarea de pasapoarte temporare si in cazurile in care, din motive de constiinta sau religioase, o persoana nu doreste pasaport electronic, dar ierarhii spun ca nu considera periculoase noile documente de identificare. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a precizat ca institutia nu vede niciun pericol in noile documente de identitate. "Dorim sa fim printre primii care sa ne facem pasapoarte biometrice, dar aceasta n-o spunem spre lauda noastra ci pentru ca nu vedem niciun pericol in pasaportul biometric", a precizat parintele Constantin Stoica.

Patriarhia atrage atentia asupra faptului ca dreptul credinciosilor de a refuza folosirea de microcipuri si identificarea prin amprenta digitala trebuie respectat, mai ales ca "opinia Comisiei Europene exprimata, la 16 martie 2005, prin Grupul european pentru etica in stiinta si noile tehnologii este impotriva implantarii in corpul uman a cip-ului electronic: utilizarea pentru scopuri nemedicale a implanturilor de informare si comunicare constituie o potentiala amenintare la demnitatea umana si societatea democratica iar implanturile destinate supravegherii ar putea fi folosite de catre autoritatile statale, indivizi sau grupuri pentru a creste puterea lor asupra altora".

Patriarhia reitereaza si precizarea ca numarul 666 nu inseamna sfarsitul lumii, facand aceasta mentiune pentru in special cei care se tem ca microcipul din pasaport ar contine, din motive tehnice, un cod care, prin diferite combinatii, ar putea fi 666.

Fata de implementarea pasapoartelor biometrice au fost organizate proteste la care au participat credinciosi care cred atat ca prin introducerea acestora sunt tratati ca niste infractori si li se refuza drepul religios la viata vesnica, cat si ca aceasta initiativa anunta apocalipsa. Patriarhia a cerut, la sfarsitul lunii ianuarie, Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), o serie de lamuriri in legatura cu noile pasapoarte electronice care includ date biometrice stocate pe microcip, date care includ, mai nou, si amprenta digitala.

Precizarile MAI se refera la faptul ca pasaportul este un drept, nu o obligatie si trebuie facut numai pentru calatorii in afara spatiului UE, de unde se deduce ca persoanele care au probleme religioase fata de aceste documente pot sa nu si le faca.

Senatorii juristi trimit din nou in plen ordonanta pasapoartelor biometrice
  • Comisia juridica a Senatului a decis marti (04.03) sa trimita din nou in plen ordonanta referitoare la introducerea pasapoartelor biometrice, insa raportul suplimentar nu contine amendamente in plus fata de primul. Reprezentantii ministerului de Interne au venit la sedinta comisiei Senatului cu mape continand documentatie si specimene ale pasapoartelor biometrice. "Cifra 666 nu exista in pasaport, nu exista nici cod de bare, iar mediul de stocare contine elemente de securizare precum imaginea faciala si impresiunea digitala a doua degete pereche", a explicat Aurel Vasile Sime, seful Directiei Generale de Pasapoarte, care a adaugat ca termenul de pasaport digital e imprecis, fiind vorba mai degraba de pasapoarte electronice. "Sunt unele din cele mai sigure pasapoarte electronice din lume", a mai spus Sime, citat de NewsIn.
sursa 9am

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites