Monday, December 23, 2013

Masa de Craciun – prilej de bucurie


Masa de Craciun
Masa de Craciun – prilej de bucurie, nu de imbolnavire
Stim cu totii ca pentru noi romanii masa de Craciun este atat un prilej de mare sarbatoare in familie, cat si de desfatare culinara. Din pacate, multi dintre noi nu stim sa gestionam foarte bine cantitatea mare si foarte variata de alimente traditionale. Ba mai mult, desi acestea sunt destul de grele si indigeste – toba, caltabos, leber, sarmale, carnati, friptura – incheiem totul cu dulciuri complicate, precum cozonacul sau placintele, si asezonam cu alcool.
Si atunci, noi ce mai mancam?
Dat fiind faptul ca, totusi, este Craciunul, nu ar trebui sa ne privam de bunataturile traditionale, ci doar sa fim atenti si sa le mancam in cantitati mici, fara sa exageram. De asemenea, este important sa gatim cat putem de curat, fara prajeli, pane-uri, grasimi din belsug si sa incercam sa nu amestecam toate felurile de mancare la o masa.
Iata cateva recomandari:
 Daca ne plac sarmalele, este bine sa le mancam cu cat mai multa varza, deoarece aceasta ajuta la digestia carnii de porc.
 Un carnat facut in casa, din carnuri alese cu atentie si fara prea multa grasime este tolerabil.
 Pregatim friptura de porc pe gratar fara foc direct sau la cuptor cu putin vin.
 Pe masa vor exista obligatoriu legume pregatite la abur sau la gratar (broccoli, conopida, varza de bruxelles etc), muraturi in saramura, salata verde cu dressing de ulei de masline extravirgin presat la rece si lamaie, care trebuie sa insoteasca felurile de mancare cu carne.
 Daca vrem cozonac, ar fi bine sa il facem in casa si sa il mancam intre mese.
 Ar fi bine sa nu uitam de ardeiul iute! Acesta intensifica arderile si merge atat la sarmale, cat si la friptura.
Pont – cozonacul poate fi mancat in dimineata zilei de Craciun, alaturi de un ceai sau o cafea. Ne satisfacem astfel pofta de dulce, il mancam in prima parte a zilei cand arderile sunt mai puternice si digeram mai bine carbohidratii si nici nu il mai amestecam cu celelalte feluri de mancare!
Ce sa nu mancam?
 Nu trebuie sa avem pe masa orez, cartofi pregatiti in orice fel, paine alba – alimente amidonoase in general, care nu fac deloc casa buna cu carnea.
 Nu prajim nimic, nu facem pane-uri, nu adaugam maioneze – avem destule alimente grele, satioase, indigeste!
 Atentie la dulciuri, mai bine le lasam pentru a doua zi. Sunt de evitat frisca, cremele grele cu unt, gogosile, sau papanasii prajiti.
 Sub nicio forma nu trebuie sa adaugam meselor bogate de Craciun alte alimente precum cele de la fast-food, prajite si pline de aditivi alimentari.
Si de baut, nimic?
Si aici e o problema, deoarece multi confunda sarbatoarea Craciunului cu un moment prielnic pentru a consuma cantitati mari de alcool, care nu fac decat sa ingreuneze si mai mult digestia, sa oboseasca organismul si sa il duca astfel chiar la imbolnavire.
Iata cateva sugestii:
• In primul rand, apa e sfanta. Apa, apa, apa, de dimineata pana seara! O stare de hidratare optima a organismului usureaza sarcina sistemului digestiv.
• Cea mai indicata bautura alcoolica de pe masa de Craciun este vinul, de preferat fara sulfiti. Un pahar de vin rosu, autohton, autentic, adauga savoare mancarurilor.
• Daca tuica e bautura preferata, atentie! Aceasta nu trebuie bauta sub nicio forma pe stomacul gol si nu mai mult de 100 ml.
• Putem bea intre mese o cafea la filtru, neindulcita, sau un ceai caldut, verde, care au proprietati digestive si nu suprasolicita organismul.
Cum ne sustinem organismul in aceasta perioada?
• In primul rand nu trebuie sa mancam toate alimentele deodata. Avem suficiente zile la dispozitie sa gustam din fiecare preparat.
• Apoi, nu trebuie sa uitam si de miscare. In ziua de Craciun nu trebuie sa ne asezam la masa la 12 si sa ne mai ridicam la orele 20! Dimpotriva, intre felurile de mancare putem face cativa pasi in aer liber, pret de cateva zeci de minute.
• Stim cu totii deja ca fructele nu se asociaza cu alte alimente concentrate si nici cu legumele, cu mici exceptii: ananasul, kiwi, papaya. Este indicat sa mancam o felie de ananas dupa ce am savurat friptura de Craciun, deoarece contine atat bromelina (o enzima digestiva care ne ajuta sa digeram mai repede proteinele din alimentele pe care le consumam), cat si substante antiinflamatoare. Prin urmare, ne va calma putin si va destresa organismul la nivel celular.

• Daca ati tinut post sau aveti o dieta foarte echilibrata, introduceti alimentele intr-o maniera treptata si ponderata.
• Bine ar fi, de asemenea, sa ne asezam odihniti la masa de Craciun.
• Nu in ultimul rand, ar trebui sa-i cerem medicului nostru cateva sfaturi cu privire la folosirea suplimentelor cu enzime digestive, care pot face minuni in aceasta perioada.
Si, cel mai important! Masa de Craciun se ia intr-o atmosfera linisitita, relaxanta si plina de dragoste!
Sarbatori fericite si linistite!

DOCTOR MENCI

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites