Friday, April 6, 2012

LA SOURCE DES FEMMES-IZVORUL FEMEILOR

TORRENT HERE

Radu Mihăileanu despre greva sexuală a musulmanelor din pelicula „Izvorul femeilor”: "Visul meu e ca filmul să fie furat de pe net de fiecare femeie arabă"

de Raluca ION, Oana Ghita Postat la: 04.04.2012 20:16

AFP PHOTO / VALERY HACHE

"Izvoul femeilor", cel mai recent film al regizorului Radu Mihăileanu, a impresionat la Cannes, a fost văzut şi răsvăzut de femeile din Maroc şi a intrat de curând şi în cinematografele din România.

Pelicula, "un omagiu adus femeilor arabe şi, de fapt, femeilor în general", după cum spune regizorul, porneşte de la o întâmplare petrecută în Turcia în anul 2001.

Atunci, femeile din Sirt, o localitate din apropierea staţiunii Antalya, au intrat în grevă sexuală, revoltate fiind de faptul că erau nevoite să meargă kilometri întregi pe jos pentru a căra apă pentru familie.

Sistemul de alimentare cu apă era vechi de 27 de ani şi se defecta luni întregi, însă în 2001 femeile din Sirt au luat atitudine: au intrat în grevă sexuală până când soţii lor au reparat ţevile. Acţiunea filmului lui Mihăileanu se petrece într-un sat din Maroc în care tradiţia locului spune că femeile trebuie să aducă apă în fiecare zi dintr-un izvor săpat în munte.

Revoltate de accidentele repetate care s-au întâmplat de-a lungul timpului, femeile musulmane, conduse de Leila (Leila Bekhti), o tânără mireasă non-conformistă, intră într-o grevă a iubirii şi a sexului pentru a-i determina pe bărbaţi să preia responsabilitatea aducerii apei în sat.

Regizorul a povestit că după premiera internruaţională a filmului din Maroc, s-a întâlnit pe stradă cu femei care l-au recunoscut şi care i-au mărturisit că au văzut filmul de patru ori.

"Prima dată se duseseră să îl vadă singure, pe ascuns, a doua oară împreună cu soţii, a treia oară cu socrii, şi apoi împreună cu părinţii şi copiii". La premiera din Paris, filmul a fost transmis prin satelit în patru ţări arabe şi apoi şi în Arabia Saudită, fără a fi cenzurat. "Dar visul meu este ca filmul acesta să fie furat de pe internet de fiecare femeie arabă", a spus regizorul.

"La Abu Dhabi, unde mi-era frică că o să taie unele scene, l-au dat pe tot. Iar femeile..."

Pelicula a avut un success enorm la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, a spus Radu Mihăileanu într-un interviu pentru TVR. "La Abu Dhabi, unde mi-era frică că o să taie unele scene, l-au dat pe tot. Iar femeile, chiar dacă erau voalate, erau foarte entuziasmate", spune Mihăileanu.

Greva sexului, de la Atena antică la Columbia zilelor noastre

Ideea unei greve sexuale vine din Grecia Antică. În opera lui Aristofan, Lysistrata le convinge pe femeile din Atena să intre în grevă sexuală pentru a-şi forţa soţii să pună capăt războiului peloponesiac.

Însă una din cele mai vechi metode de convingere din lume a fost aplicată cu succes şi în zilele noastre. În 2006, zeci de soţii şi prietene ale membrilor bandelor din oraşul Pereira, din Columbia, au intrat în grevă sexuală ca răspuns la cele 480 de morţi violente provocate de lupta dintre bande. Miza era aceea de a-i forţa pe cei din găşti să-şi predea armele, aşa cum prevede legea.

În 2003, protestele paşnice şi greva sexuală a femeilor din Liberia, au contribuit la încheierea unui război civil ce dura de 14 ani şi au adus la putere prima femeie preşedinte din istoria ţării, pe Ellen Johnson Sirleaf.

Iar anul trecut, femeile dintr-o regiune rurală din Filipine au făcut o grevă sexuală de câteva săptămâni pentru a pune capăt luptei dintre două sate. Iar în martie anul acesta, un grup de femei din SUA au militat pentru o grevă sexuală, în încercarea de a forţa congresul să adopte o măsură prin care contraceptivele să fie distribuite gratuit.

Regizorul Radu Mihăileanu se declară "feminist în sensul în care iubesc femeia şi apăr drepturile ei, nu sunt feminist în sensul în care cred că toţi barbatii sunt duşmanii femeilor, ei trebuie să trăiască împreună, trebuie să compună şi să creeze o egalitate perfectă în drepturi, ei fiind foarte diferiţi".

"Izvorul femeilor" a fost numit de publicaţia americană de specialitate The Hollywood Reporter - "o mostră semnificativă de cinema mondial cu priză la public, o fabulă modernă a zilelor noastre, ce explorează emanciparea femeilor în lumea arabă".

"Pelicula, ce are o imagine luxuriantă şi plină de culoare şi amestecă melodrama, comedia de public larg, un mesaj puternic şi exotismul Orientului Mijlociu, va seduce publicul non-discriminatoriu şi va creşte popularitatea interesului actual pentru revoluţiile nord-africane", a scris şi publicaţia americană Variety.

Raluca Ion este editor al ziarului Gândul





cybershamans
(karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites