Thursday, September 22, 2011

Zece reţete vegetariene delicioase


Pentru a ne menţine corpul sănătos, puternic şi pur, este nevoie şi de o alimentaţie variată, naturală, simplă şi sănătoasă.

Hrana pe care o consumăm se regăseşte în final, mai mult sau mai puţin transformată, în fiecare dintre celulele corpului nostru, influenţându-ne nu numai vitalitatea şi sănătatea fizică ci, de asemenea, chiar modul de a gândi şi trăirile spirituale.

În concepţia yoghină, alimentaţia echilibrată lacto-vegetariană determină în timp o stare de sănătate excelentă, generând totodată o trăire complexă, foarte armonioasă în sfera psihică a fiinţei noastre.

Vă sugerăm, în continuare, câteva reţete lacto-vegetariene care sperăm să acopere gama largă a gusturilor dumneavoastră.

1.Dejun Kolath

Se pune la înmuiat, timp de cel puţin şase ore, o cantitate de 150 g făină de grâu integral, astfel încât apa să o acopere cu un centimetru. Separat se pune la înmuiat un pumn de stafide uscate.

După acest interval de timp se mărunţeşte miezul a 10 nuci, se dau pe răzătoare două-trei mere(curăţate de coajă) şi se încorporează împreună cu stafidele în făina înmuiată.

Se îndulceşte cu miere după gust. Se poate servi cu scorţişoară pisată. În dejunul Kolath se pot adăuga şi alte fructe (căpşuni, zmeură, etc.) sau morcovi.

2.Clătite cu brânză

Se face un aluat de clătite din: făină de grâu, două ouă, lapte, sare. Se coc clătitele, care trebuie să fie subţiri. Se pregăteşte o cremă din brânză de vaci, două ouă, mărar tocat, sare, ghimbir. Se umplu clătitele, se rulează, se pun într-un vas termorezistent, se presară cu bucăţele de unt şi se dau 10 minute la cuptor. Se servesc cu smântână.

3.Ciuperci învelite

Din 100 g făină, 200 g lapte şi un ou se face un aluat ca pentru clătite, care se amestecă bine, apoi se lasă să se odihnească o oră. Se înfierbântă untdelemnul, se introduce fiecare ciupercă în compoziţie şi se prăjeşte. Se scot, se pun pe o sită să se scurgă uleiul şi se servesc calde, presărate cu caşcaval ras şi ghimbir.

4.Supă de chimen

Se fierb o ceapă şi doi morcovi într-un litru de apă, se pasează şi cu pasta astfel obţinută se stinge chimenul (două linguriţe) călit în ulei. Se adaugă doi-trei cartofi tăiaţi cubuleţe, 1,5 l de apă şi se potriveşte de sare. După ce au fiert cartofii, se adaugă 15 g de smântână amestecată în prealabil cu un gălbenuş. Supa se poate servi cu crutoane, caşcaval ras ori omletă tăiată fideluţă.

5.Roşii cu ciuperci şi brânză

Se aleg 2 kg roşii de aceeaşi mărime, se taie capacele, se scobesc şi se aşează cu gura în jos la scurs. Se pun într-o cratiţă 50 ml ulei, 250 g ciuperci, o ceapă şi usturoi tăiate mărunt, sare şi ghimbir; se fierb înnăbuşit.

După ce se iau de pe foc, se amestecă cu 80 g brânză, două gălbenuşuri şi pătrunjel tocat. Se umplu roşiile, se presară cu telemea sau caşcaval ras, se aşază într-o cratiţă unsă cu ulei şi se dau la cuptor; roşiile se stropesc din când în când cu sosul din cratiţă.

6.Salată de cartofi cu maioneză

Se fierbe 0,5 kg cartofi necurăţaţi în apă sărată şi când sunt gata se curăţă, se taie felii, se stropesc cu puţină apă rece să nu se lipească feliile între ele, apoi se sărează şi se piperează. Se adaugă maioneză, ceapă tocată mărunt, un măr zemos dat pe răzătoare şi se ornează cu frunze de pătrunjel şi salată verde.

7.Chifteluţe de legume

Se fierb în apă cu sare 200 g morcovi, 250 g fasole verde, 200 g mazăre şi 300 g varză dulce; se scurg bine şi se toacă cu un cuţit. Se înnăbuşă în ulei cu puţină apă 200 g de ceapă tocată foarte fin. Se fierb în coajă 300 g cartofi, se curăţă şi se dau prin maşina de tocat. Din 30 g de usturoi se prepară un mujdei, care se adaugă la legume împreună cu cartofii, ceapa călită, 75 g făină, 3 ouă, 2 legături de verdeaţă tocată, piper şi sare. Se formează chifteluţe care se dau prin făină şi se prăjesc în ulei. Se servesc cu unt şi smântână.

8.Sarmale cu urdă în foi de viţă

Se toacă mărunt 250 g ceapă, se căleşte în 150 g unt, se dă prin maşina de tocat împreună cu 1,5 kg urdă; se adaugă 200 g orez fiert, sare şi mărar verde tocat mărunt. Se opăresc foile de viţă, se formează sarmalele, se aşează într-o cratiţă şi se toarnă deasupra 1 l de borş amestecat cu mărar tocat. Se dau la cuptor. Se servesc cu smântână.

9.Cremă de ciocolată şi mentă

Se amestecă 2 linguri de miere cu un sfert de ceaşcă de ceai concentrat de mentă şi jumătate de ceaşcă de frişcă. Se adaugă treptat o ceaşcă de ciocolată şi se mixează.

10.Turtă dulce

Se topeşte 0,5 kg miere pe baie de aburi. Se lasă la răcit, apoi se adaugă o linguriţă de bicarbonat şi un ou, amestecându-le bine. În final, se încorporează 0,5 kg de făină de grâu integral (sau 400 g de făină şi 100 g miez de nucă măcinat), scorţişoară şi puţină sare. Se obţine un aluat moale, care se pune într-o tavă tapetată cu ulei şi făină. Se coace la foc potrivit timp de 45 de minute.

Vă dorim poftă bună!

februarie 2007

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites