Saturday, September 10, 2011

Nefertiti, regina Egiptului-NEFERTITI QUEEN OF EGYPT

NEFERTITI QUEEN OF EGYPT-DOCUMENTARY HERE

Nefertiti (numele ei înseamnă “Frumoasa care vine” ) a fost regina Egiptului din Dinastia a 18-a, “Marea soție” a faraonului Amenhotep al IV-lea, zis și Akhenaten.

Ea a domnit aproximativ 18 ani, în vremea marii reforme religioase conduse de acest faraon, care a promovat cultul unic al discului solar, Aten. Ea a fost și soacra și, se pare, și mama vitregă a faraonului Tutankhamon.

Nefertiti a devenit cunoscută în secolul al XX-lea mai ales datorită bustului ei, ajuns în colecția Muzeului egiptean din Berlin, și care face parte în prezent din Muzeul Nou.

Bustul lui Nefertiti, în mai multe variante, a fost una din cele mai des copiate sculpturi dintre cele ce ne-au parvenit din Egiptul antic. Titlurile reginei Nefertiti erau numeroase, de exemplu, la Karnak sunt inscripții în care este denumită :

„Moștenitoarea, cea mare în grații, cea plină de farmec, marea aducătoare de fericire, doamna gingășiei, foarte iubită, care liniștește inima regelui în casa sa, în toate dulce vorbitoare, Stăpâna Egiptului de Sus si de Jos, Marea Soție a regelui, care o iubește, Doamna celor doua țări, Nefertiti”.

Vezi și:

  • Egiptul magic (8 episoade), un film documentar care vorbește despre o istorie secretă a Egiptului moștenitor al învățăturilor înalte și capacităților magice dintr-o cultură și mai îndepărtată.

Vizionare online film documentar Nefertiti – Queen of Egypt subtitrat


cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites