Wednesday, March 31, 2010

Rais-i-Kabir - Idries Shah

Eram si eu de fata cand un vizitator ii ceru lui Rais-i-Kabir permisiunea sa-i adreseze o intrebare. Acesta i-o acorda.

- Am auzit vorbindu-se despre tine, spuse omul respectiv, iar ceea ce am aflat nu ma indeamna deloc sa am incredere in persoana ta. Manifestarile tale exagerate ii deruteaza pe oameni, ii fac sa se simta stanjeniti. Pana si prietenii tai zic ca nu stiu cum sa-ti mai ia apararea. Ce folos ca reusesti in tot ce intreprinzi; numele tau nu va dainui in posteritate daca purtarea ta ramane atat de incoerenta.

- Drag prieten, raspunse Rais, purtarea schimbatoare urmareste sa le arate oamenilor cat de usor se lasa influentati: acela care este impresionat de un zambet sau de o incruntare - indiferent de bunul sau caracter - este asemenea unei mingii care poate fi impinsa in orice directie.

Excentricitatile de comportament care-i fac pe oameni sa se simta prost nu ne dezvaluiesc nimic despre cel care le-a adoptat, dar spun totul despre cel care se simte stingherit de ele. Prietenii care incearca sa-ti ia apararea iti servesc interesele atunci cand ai nevoie de acest gen de protectie. Daca ea ii este utila doar prietenului care te apara, acesta actioneaza in propriul interes iar tie nu ti-e de niciun folos.

- M-ai facut sa vad adevarul, spuse vizitatorul; iti sunt recunoscator pentru acest lucru si te rog sa ma ierti. Dar cat de numerosi sunt aceia care cunosc aceste adevaruri? Cat de putini ajung sa le vada!

- De n-ar fi pe lume decat o singura fiinta care sa le stie, raspunse Rais-i-Kabir, cunoasterea ar continua sa fie prezenta printre oameni. Iar daca aceasta cunoastere este bine pastrata, astfel incat sa poata fi raspandita in intreaga lume cand va fi sosit timpul, n-ar fi un lucru extraordinar?

Apoi, Rais incheie cu aceasta povestioara:

"Un om purtand in spinare un sac greu, plin de grau, isi croia drum anevoie peste campurile inundate.

- Arunca povara aceea inutila, ii striga cineva, ca altfel iti risti viata!

Omul raspunse:

- Daca pierd ceva nefolositor in prezent, dar care in viitor va deveni indispensabil, imi voi fi salvat degeaba propria-mi viata!"

via introducere in islam

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites