Tuesday, December 1, 2009

El a pozat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Puţină lume ştie că omul care a avut iniţiativa imortalizării pe peliculă fotografică a Marii Adunări Naţionale a fost soldatul Samoilă Mârza. El a realizat singurele cinci poze ale istoricului eveniment de la 1 Decembrie 1918.

Samoilă Mârza a realizat şi faimoasa fotografie cu delegaţia satului său, Galţiu, prezentă la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918
Samoilă Mârza
Născut în satul Galţiu, comuna Sîntimbru, judeţul Alba, la 18 septembrie 1886, din părinţi ţărani, Samoilă Mârza şi-a făcut ucenicia de fotograf în atelierul sibianului Iainek, între anii 1909-1911. Războiul i-a întrerupt activitatea, el fiind mobilizat în toamna anului 1914. La sfârşitul lui 1918, fotograful era pe frontul italian, la Trieste, dar, aflând despre pregătirea unirii Transilvaniei cu România, ia decizia, ca toţi ceilalţi militari români, să se întoarcă în ţară.

Urmând ruta Viena - Zagreb - Belgrad - Timişoara, Mârza a reuşit să ajungă acasă cu patru zile înainte de desfăşurarea Marii Adunări Naţionale. De aici a plecat în dimineaţa zilei de 1 Decembrie către Alba Iulia, nu înainte însă de a executa trei fotografii cu consătenii din Galţiu.

Avem doar cinci imagini de la istoricul eveniment

Din cauza manevrării dificile a aparatului şi a vremii înnorate, Samoilă Mârza a reuşit să imortalizeze doar cinci momente de la istoricul eveniment, ele fiind unicele imagini pe care le avem de la 1 Decembrie 1918, Ziua Unirii. Fotografiile acestuia au început să circule zece ani mai târziu, când el a realizat albumul “Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”. Ulterior, Mârza avea să mărturisească faptul că a vândut clişeele originale pentru a-şi asigura traiul.

În satul natal mai trăiesc o nepoată şi fosta lui cumnată
Mariana Mârza
În comuna Sântimbru, judeţul Alba, încă mai trăiesc câteva rude ale lui Samoilă. “Se pricepea la poze ca nimeni altul. Făcea fotografii şi în sat, la nunţi şi la botezuri, dar era şi singurul care avea acces la curtea regală”, îşi aminteşte Mariana Mârza (59 de ani), una dintre nepoatele fotografului. Maria Mârza

Cumnata lui Samoilă, Maria Mârza (93 de ani), este foarte supărată că bicicleta acestuia a dispărut fără explicaţie de la Muzeul Unirii. “Nu ştim cum o vom găsi, dar nu ne lăsăm. În plus, pe lângă monumentul pe care i l‑au făcut oamenii în sat, vreau să îi facem casă memorială”, ne-a spus aceasta. Samoilă Mârza a murit în decembrie 1967, din cauza unei boli incurabile, fiind îngropat în cimitirul Maieri din Alba Iulia, capitala Marii Uniri, unde a realizat cele cinci fotografii pentru eternitate. (Ionuţ Doduţ)

Sursa libertatea

1 comments:

http://www.lucianmilea.ro/articole/istorie/originea-romanilor.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites