Saturday, August 1, 2009

GNAWA-MUZICA VINDECATOARE



GNAWA este un stil muzical din nordul Africii, alcatuit dintr-o mixtura de cintece si versuri religioase/rituale berbere, africane si arabe. Ritmurile se schimba combinind muzica cu dansul ritual de vindecare si exorcizare.
Prin dansul Gnawa renaste de fapt universul prin sacrificiul celor 7 manifestari divine. Cei 7 Regi-muluk-reprezentati de 7 culori sint chemati de maâlem (maestrul muzician) si moqadma sau shuwafa (clarvazatoarea) .

In timpul ceremoniei clarvazatoarea determina hainele si accesoriile necesare liturgice. Arderea tamiiei invita entitatile supranaturale sa posede corpul credinciosilor ce danseaza in extaz, purificindu-l si exorcizindu-l.

In interiorul fratiei sacre, fiecare grup are un maestru initiator, de obicei o femeie/preot.

Precedat de un sacrificiu animal pentru a asigura bunavointa spiritelor familiare, ritualul ce dureaza o noapte intreaga incepe cu un dans ce purifica spatiul.

Mluk (sing. melk) -Regii-sint entitati abstracte ce au sub control un numar insemnat de jinni. Participantii intra in transa si incep sa danseze acrobatic, negociind relatia lor cu Regii, intarind relatiile cu ei sau cerindu-le iertare daca au gresit intre timp.
Regii sint evocati prin intermediul a 7 tipare muzicale, 7 tipuri de melodii si dansuri/pasi. In acest timp 7 tipuri diferite de tamiie sint arse, iar dansatorii sint imbracti cu 7 voaluri din diferite culori specifice Regilor.

Aceste entitati denumite si 'prezente' ( hadra, Araba: حضرة) pe care constiinta le intilneste in spatiul extatic si in timpul sacru, sint legate de tipare mentale, caractere umane si diverse comportamente.Telul ritualului este sa reintegreze si sa echilibreze puterile principale ale corpului uman ce este alcatuit din aceleasi energii ce suporta fenomenele perceptibile si creatia divina.

Pentru ca toate fratiile nord/africane precum Issawa sau Hamadsha sint legate de autoritatea spirituala a unui sfint, ceremonia incepe prin recitarea lucrarilor scrise ale acestuia, astfel participantii asumindu-si rolul de copii spirituali ai sai.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites