Thursday, February 5, 2009

BENDIS-ZEITA AMAZOANELOR


BENDIS zeita pelasga(pre-getica) a luminii intunecate, a noptii, lunii si padurilor, era zeita razboinica venerata de amazoane. Vinatoarea, magia si medicina erau de asemenea patronate de ea. Grecii o identificau cu Artemis, Hekate si Selene, ea inglobind toate puterile acestor zeite. Numele sau trac era Kotys.

Plato, Republic 327a, 328a & 354a :
"Sokrates : M-am dus la Peiraios cu Glaukon fiul lui Ariston pentru a-mi aduce omagiile zeitei Bendis si pentru ca voiam sa vad festivalul a carui inaugurare era. Cred ca procesiunea cetatenilor a fost minunata si a fost la fel de intensa ca spectacolul dat de luptatorii traci. Dupa aceea ne-am facut rugaciunile si am asistat la spectacolul tinut pentru oras." . . .
`Vrei sa spui,' zise Adeimantus, ca nu ai auzit ca exista o cursa cu torta in aceasta seara, purtata de cai in cinstea zeitei? Pe spatele cailor? Aceasta este ceva nou pentru mine. Ei isi petrec tortele unii altora si apoi va fi un festival de noapte demn de vazut"

"De asemenea, la fel ca riturile lui Rhea si Dyonisos sint riturile lui Kotys/Bendis prcaticate printre traci, cu care incep riturile orfice" -Strabo 10.3.16

"Anoubeidion (templul lui Anubis): Un loc diferit de templul lui Bendis. (Bendideion)." - Suidas

Ea era denumita Vinatoarea feroce dubla(cu doua sulite, sau Geamana). Femeile din Lemnos care o adorau s-au revoltat impotriva stapinirii masculine si au ucis toti barbatii de pe insula. Numele sau insemna "a lega"caci era stapina magiei si sub patronajul ei se desfaceau nodurile karmice legate prin magie. In imaginile ei era aratata cu o ramura in mina care daruia pasaj liber spre lumea de jos.

Luptatoarele ei purtau armuri din piei de leu si caciuli de vulpe. Adunarile sacre se tineau in padurile sacre, considerate temple.

In aspectul sau triplu de zeita a cerului, apelor si lumii de jos era cea care"zdrobea orice lucru ce i se opunea cu incapatinare". Amazoanele ii aduceau sacrificii umane, prin razboaiele pe care le purtau in onoarea ei. In razboaie, amazoanele foloseau toporul dublu, arma preferata a zeitei.

Se stie ca in timpul razboaielor daco-romane cu Traian, sora lui Decebal care era Marea Preoteasa a dacilor a decimat cu trupele ei de amazoane trupele romane aflate la sud de Dunare. Atacul lor a fost atit de violent, incit chiar Decebal a chemat-o inapoi pe sora sa.In urma acestor atacuri, Traian a cerut o perioada de refacere,acordata de Decebal si s-a indragostit de ea, propunindu-i sa ii fie sotie si sa o ia la Roma. Aceasta a refuzat, iar in urma mortii eroice a lui Decebal, fiind urmarita de Traian a preferat sa ceara ajutorul zeitei protectoare care, asa cum spune legenda, a transformat-o intr-o stinca. Dochia,stinca ce adaposteste sufletul ei, putea fi vazuta pe Muntele Sacru Ceahlau pina la inceputul secolului trecut, neatinsa de vreme.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites