Thursday, July 7, 2011

Retete de frumusete medievale

Retete de frumusete medievale

Medicina monahala a reinviat in Occident. Un calugar italian, purtand un cos cu ierburi de leac

Secrete pastrate in manastiri.


Stiinta monahala despre sanatate si frumusete este un capitol fascinant al terapiilor naturiste. Multe din retetele vechi de 1000 de ani sunt valabile si azi



Caderea parului


Masaj cu sare. Impotriva pierderii parului, cauzata de eczeme uscate si de alte anomalii ale pielii capului, in manastirile franciscane se recomanda spalarea, o data pe saptamana, cu apa calda, urmata de un masaj cu sare bruta, timp de 15 minute, dupa care pielea capului se clatea bine.

Sase tratamente erau suficiente pentru eradicarea completa a eczemei, dar tratamentul putea fi continuat la intervale mai mari, daca persoana credea ca este necesar. Acest tratament oprea caderea parului. Celebra vindecatoare germana Hildegard van Bingen spunea: "Daca fiecare ar folosi aceasta metoda macar ocazional, procesul de chelire ar fi eradicat complet in intrega lume".


Crema de maduva. Un alt tratament care pastreaza parul in conditii excelente: se va fierbe maduva scoasa din oase de vita in apa, pana cand aceasta se evapora aproape complet (cam 50% din volumul initial). Pentru tratament se foloseau aproximativ 150-180 grame de maduva. Substanta rezultata se strecura printr-o sita, pastrandu-se numai maduva, care se amesteca cu alcool pur si ajungea la consistenta unei creme groase.


La inceput, capul se maseaza cu ulei de cuisoare, pana cand isi face aparitia o senzatie de fierbinteala. Apoi parul se spala cu sapun cu sulf sau gudron. Parul se clateste bine, se usuca la aer (nu cu foenul) si se frictioneaza cu jumatate din cantitatea de maduva. Capul se inveleste de sase ori la rand cu un prosop fierbinte (acesta se schimba imediat ce s-a racit). In final, se pune pe cap o caciula de lana, care se pastreaza toata noaptea.


Dimineata, parul se unge cu ulei vegetal (de masline) si se perie cu o perie aspra. Facut o data la 1-2 saptamani, tratamentul cu maduva pastreaza supletea si frumusetea parului si ii opreste caderea.

Alcoolatura cu ceapa. Se prepara din 4 parti zeama de ceapa, 6 parti infuzie concentrata de radacini de brusture (Agrimonia eupatorium) si o parte coniac sau tuica. Solutia obtinuta se foloseste la frictionarea pielii capului pana la intrarea in piele. Intareste radacina parului si impiedica caderea acestuia.


Ceapa rasa si parafina. Se rade o ceapa de apa, se amesteca picatura de picatura cu parafina, pana ce se obtine o masa densa. Se frictioneaza pielea capului.


Sampon alcoolic de ou. Galbenusul si albusul unui ou proaspat se amesteca cu 1/2 cana cu apa calda, in care se adauga 30 grame de borax (salicilat). Separat, se dizolva sapun ras in tuica diluata cu apa. Se amesteca bine oul cu tuica si se pastreaza intr-o sticla inchisa ermetic. Alcoolul trebuie diluat cam pana la 20-23gr. din tarie.


Cateva retete pentru femei


Pentru a intari parul si a-i grabi cresterea:


Decoct de tarate (150-180 grame la doua pahare cu apa), dat de doua ori in fiert, racit si strecurat. Se adauga in apa calda cu care se va spala parul (1/3 decoct la un litru de apa).


Zer de lapte. Mentine parul sanatos si frumos. Se fac spalaturi o data pe saptamana.


Masaj cu gudron amestecat cu ulei vegetal in parti egale (se poate folosi ulei de masline).


Infuzie cu frunze de urzica (Urtica dioica). Este un bun intaritor al parului. Infuzia se foloseste la spalarea pe cap. O lingura de frunze de urzica taiate marunt se fierb cu un pahar cu apa. Se da in clocot, apoi se tine decoctul acoperit 20-30 de minute. Se strecoara si se foloseste.


Pentru a indeparta matreata, pielea capului se maseaza, de doua ori pe saptamana, cu un amestec de ulei de ricin si parafina, in proportii egale.


Tineti seama de luna. Calendarul lunar era foarte raspandit in manastiri. Se credea, de pilda, ca parul nu trebuie taiat in timpul cand luna este plina. Aceasta superstitie are cel putin cinci secole si este valabila si in ziua de azi.
Negi, alunite, semne din nastere, pete


Leacuri contra negilor:

Retete de frumusete medievale

Un calugar franciscan a adunat plante pentru uscat

Acidul acetic (astazi se gaseste in farmacii, in Evul Mediu se prepara in distileriiile din manastiri). Se aplica mici picaturi pe fiecare neg. Se foloseste pipeta, pentru a nu arde pielea dimprejur. Remediul se practica seara. Pacientul trebuie sa astepte pana cand acidul se usuca. In acest fel, negii dispar in cateva zile.


Uleiul de ricin: este foarte eficient pentru disparitia negilor. Se maseaza, frecvent, zonele atinse. Este mai eficient daca se aplica incalzit (sa nu arda).


O foita de ceapa se tine in otet timp de 2 ore, apoi se pune pe neg, bandajandu-l strans. In cateva zile, negul va iesi cu radacina cu tot.


Sucul de mere verzi aplicat pe negi ii usuca, si acestia dispar.


Se freaca negul cu creta, apoi se pune pe el praf de creta. Va disparea in cateva zile. In timpul acestui tratament, negii nu se uda.


Remedii "simpatice":


In manastirile ortodoxe din nordul Rusiei, negii erau tratati cu remedii "simpatice", si oricat de ciudate ar parea, ele aveau efect. Sunt atat de simple, incat merita sa fie incercate, fie si numai din curiozitate.


Taiati cu o foarfeca cateva paie de cereale sau cateva fire de iarba. Apoi rupeti-le din radacina pe cele ramase. Cu partea taioasa, crestati negul de cateva ori. Ulterior, ingropati imediat planta in pamant, cu radacina in sus. Negii vor disparea imediat ce paiele (sau iarba) vor putrezi in pamant. Acest remediu s-a dovedit a fi foarte bun si in cazurile unor pete din nastere.


Taiati un cartof crud in doua, aruncati una din jumatati (in vechile calendare populare se mentioneaza ca ea trebuie aruncata peste cap), frecati negul cu cealalta jumatate (cu partea umeda), apoi ingropati-o intr-un pamant uscat, incat cartoful sa nu incolteasca. Imediat ce acesta se va usca in pamant, negul va disparea.


Faceti un nod cu o ata rosie si legati-o lejer in jurul negului, astfel incat ata abia sa-l atinga. Lasati-o cateva ore, apoi ingropati ata intr-o gramada de balegar sau intr-un alt pamant umed. Negul va disparea imediat ce ata va putrezi, in aproximativ 5 pana la 15 zile. Acest remediu este eficace si in cazul unei "familii de negi", care vor trebui legati fiecare in parte, dupa care se arunca o privire peste ei. Metoda este valabila si pentru alunite si alte semne din nastere.


Frecati negul cu o bucatica cruda de carne si ingropati carnea. Aceasta se va dezgropa, iar procedeul se va repeta inca doua zile, dupa care carnea se va ingropa definitiv, intr-un pamant umed. Metoda va elimina negii in cateva zile. Leacul este foarte cunoscut in intreaga Rusie, de secole, si se foloseste si azi.


Nota: Ori de cate ori negul sau o alta excrescenta aflata pe piele isi schimba culoarea, apelati imediat la medic, deoarece fenomenul poate fi de natura canceroasa.


Acnee, cosuri

Retete de frumusete medievale

Parintele medicinei monahale din Italia: Benedict de Nursia (nasc. 480)

In cazurile acneei, cel mai bun remediu medieval era floarea de sulf (se obtine de la farmacii). O mica cantitate din aceasta pudra se ia pe varful cutitului dimineata, inainte de masa, dupa care se bea apa calda. Remediul se practica pana cand acneea dispare complet. Pe durata tratamentului nu e bine sa va machiati.

Apa printesei. Ingrediente: 10 g bismut, 20 g talc, 7 g esenta de trandafir, 3 ml apa de toaleta.
Componentele se pun intr-o sticla, iar solutia se scutura bine si se aplica peste cosuri, cu o pensula. Se indeparteaza cu apa calda.


Dieta alimentara. Se practica cu prioritate in manastiri, considerandu-se ca o hrana corespunzatoare este cea mai buna metoda impotriva acneei. Se evita pe cat posibil grasimea si dulciurile. Se recomanda sucul din lamai proaspete, care era baut zilnic. De asemenea, sucul de morcov proaspat, patrunjel, macris, urzici si ghimbirul sub forma de pulbere sau pus in mancaruri.


Drojdia, dizolvata in lapte cald si luata inainte de mese, contribuia, de asemenea, si la curatarea tenului.


Balsam cu usturoi. 150-180 grame de usturoi ras se puneau intr-un pic de alcool, pana cand capatau culoarea paiului. Doza: se foloseste intern, incepand cu 5 picaturi, si apoi adaugandu-se o picatura in fiecare zi, pana cand se ajunge la 20 de picaturi, apoi se descreste cu cate o picatura pe zi. Preparatul nu lasa un miros neplacut. Dupa 30 de zile, cosurile dispar. (Se recomanda cand acneea era provocata de anemie.)


Reteta recomandata in toate cazurile de acnee si cosuri: in fiecare dimineata si seara, fata se spala cu apa rece, in care se adauga putin sulfat de magneziu (sare amara). Procedeul trebuie practicat mult timp, pentru a se deschide porii. Apoi se aplica pe fata un prosop imbibat in apa rece amestecata cu acid boric (1 lingura acid boric la un pahar cu apa).

Compresele se tin 15-20 de minute.
Ideea ca acneea dispare odata cu activitatea sexuala era respinsa de vindecatorii calugari. Aparitia cosurilor era pusa in legatura cu schimbarile chimice profunde din organism, si nu in mod special cu viata sexuala.


Pistrui


Desi se considera ca indepartarea lor completa este aproape imposibila, traditia monahala recurgea la cateva remedii nevatamatoare, care dadeau bune rezultate:

Se va evita soarele pe cat posibil;

Se aplica de doua ori pe zi, pentru 20-30 de minute, comprese cu apa rece, in care se pune 3% apa oxigenata. Dupa fiecare compresa, fata se unge cu ulei vegetal (masline).

Retete de frumusete medievale

Doua calugarite cultiva salvie

Frectii cu ceai negru concentrat, de doua ori pe zi. Pistruile se vad mai putin. O alta metoda este tinctura de castraveti rasi, macerati in alcool diluat, timp de 12 ore. Se foloseste la curatarea fetei, de doua ori pe zi.


Cand pistruile sunt concentrate pe nas, ceea ce se intampla foarte frecvent, se aplica foita interioara din ou, care se afla imediat sub coaja. Un ou proaspat se gaureste cu atentie la ambele capete, continutul se goleste, iar pielita din interior, de sub coaja, se colecteaza. Aceasta foita se aplica pe nas cu partea sa lipicioasa si se lasa sa se usuce. Apoi se indeparteaza.
cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

2 comments:

imi place noul format al blogului, pastreaza-l asa ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites