Thursday, March 9, 2023

CELE 15 JOI ALE SFINTEI RITA-JOIA A 5A

SFINTA RITA-JOIA A 5 A



 RUGACIUNE INCEPATOARE


In numele Tatalui, al Fiului si al Sf. Duh, Amin!


O Doamne, a carui Putere umple cerul si pamintul, cred ca esti aproape de mine, in mine, si recunoscind cit de mic sint in fata Ta, Te ador profund, si Te iubesc! Iti multumesc pentru nenumaratele haruri pe care mi le.ai acordat, si pt. Cele pe care mi le pregatesti, pt a ajuta slabiciunii mele.Iarta.mi greselile nenumarate. pe care le.am facut pina acum.Implor ajutorul Harului divin, pentru a onora promisiunile Botezului, pe care le reinnoiesc astazi. Sfinta Fecioara Marie, sfinti celesti, si in mod special tu , sfinta Rita, ajutati.ma sa implinesc acest demers al credintei, pentru a obtine Lumina sfinta si putere de a obtine mintuire vesnica. Amin!



VIATA FAMILIALA SI SERVICIUL FATA DE APROAPELE


La Roccaporena, inca se mai vede vechea biserica St Montant, unde Rita s.a casatorit. De asemenea regasim “Casa Mancini” unde Rita a trait cu sotul ei, dupa moartea parintilor sai. Este posibil sa fi locuit impreuna, in ambele case. Astazi “Casa Mancini” este transformata in capela, si aici multi logodnici vin sa schimbe legamintele, pentru binecuvintare.


In sanctuarul din Roccaporena, gasim “pellicione”, mantia de piele a sfintei Rita, iar la manastirea sa ii gasim rozariul ei cel simplu de taranca, si verigheta. Aceasta verigheta, o stim, a fost pentru ea simbolul sacrificiului care s.a transformat mai apoi in bucurie, si binecuvintare, in momentul in care Paul s.a convertit.


Rozariul si sacrificiile sale ne reveleaza secretul acestei convertiri. Domnul nu ne spune El insusi, ca anumiti demoni nu pot fi invinsi decit cu rugăciune si penitenta?

Rita a fost întotdeauna un om al rugăciunii. Ea avea o mare devotiune fata de Christos aflat in suferinta, fata de patimile Sale, iar rozariul ei este martorul acestei pietati mariane. In secolul 15 practica rozariului se raspindise deja, si nu se recitau doar Ave Maria, ci se si medita la mistere, ceea ce este cel mai important lucru in rozariu. 


Ne putem imagina cu usurinta pe sfinta noastra evocind bucuriile,durerile si gloria Lui Iisus si ale Mariei, vazind o assemanare cu evenimentele vietii sale, si culegind din ele curaj si speranta.


Rita nu se multumea doar cu rugaciunea, caci in timpul sau penitentele corporale erau tinute la mare cinste, uneori chiar prea mult, ca in cazul Confreriei Flagelantilor. Sora Rita purta un ciliciu si observa aceasta disciplina dura.


Linga casa sa, in Riccaporena exista un mic dispensare denumit Lazaret, unde saracii erau ingrijti de femei voluntare, printre care si sfinta Rita. Istoricii vorbesc despre generozitatea sa fata de cei mai putin favorizati de soarta, iar sotul sau “ aproba” aceasta activitate.


MEDITATIE-RUGACIUNE SI VIATA


Rugaciunea este respiratia sufletului. A te ruga inseamna sa devii atent la Tatal, Fiul si Sfintul Duh, a asculta Cuvintul Sau, a Ii vorbi- a trece de la El la Tu.Rugaciunea se hraneste din cuvintele lui Dumnezeu, din Psalmi mai ales, din marile rugaciuni ale Bisericii, din scrierile sfintilor….si din cintarile populare. Rugaciunea se implineste in tacerea harului si in primirea lui Christos.


Dar rugaciunea mai inseamna si daruirea vietii lui Dumnezeu, a ne pune viata asa cum e, in fata Lui. Acest lucru nu e posibil, decit daca daruim perioade din timpul nostru lui Dumnezeu.

Inainte de orice, rugaciunea este o activitate a inimii; in mod normal ea ia forma prin rugaciunea vocii, cintata sau soptita, in atitudinea si gesturile corporale care exprima adoratie, actiunea harului, pocainta, cererea si abandonul intru Domnul.


Dar redescoperirea acestei interiorizari nu duce ea oare, la deturnarea credinciosilor de la construirea lumii acesteia? Experienta ne arata contrariul-nu putem sa ne rugam cu adevarat, fara sa realizam vointa Domnului, fara sa ne ajutam fratii si sa lucram la schimbarea acestei lumi in mai bine. Invers, crestinul angrenat in aceasta lume, isi va gasi forta si lumina in rugaciune.


Astfel rugaciunea are o componenta comunitara; Christos inviat devine prezent in timpul rugăciunii celor ce se aduna intru credinta:” Cind doi sau trei se reunesc in Numele Meu, eu ma voi afla in mijlocul lor” (Matei18, 20).



RUGACIUNE-DEVENIND SANCTUARUL IUBIRII


O Doamne, Parintele tuturor celor din ceruri si pamint,

Tu Tata care esti Iubire si Viata,

Fa ca pe acest pamint,

Prin Fiul Tau Iisus Christos,

Nascut dintr.o femeie si din Duhul Sfint,

Sursa milei divine,

Orice familie omeneasca sa devina 

Un adevarat sanctuar al iubirii si vietii,

Pentru generatiile care se reinnoiesc in continuu!

Amin!

(Ioan Paul 2)


RUGACIUNE FINALA


Zdrobit sub greutatea durerii si angoasei, vin la tine, glorioasa sfinta Rita, cea care esti numita sfinta cauzelor imposibile si disperate.Pentru aceasta te rog sa ma eliberezi de raul si durerile care ma coplesesc, si daruieste.mi calm si bucurie. Am incredere totala in puterea ta de a intercede in fata lui Dumnezeu. Daca pacatele mele sint un obstacol in indeplinirea dorintelor mele, obtine.mi de la Domnul mila si iertare, ca si harurile necesare de a nu mai cadea sub puterea raului. Binevoieste sfinta plina de compasiune si bunatate, sa raspunzi increderii pe care o am in puterea ta, iar eu in schimb voi face cunoscuta tuturor bunatatea ta catre cei napastuiti care te invoca. O glorioasa sfinta Rita, mireasa sfinta a lui Iisus Crucificat, roaga.te pentru mine, si ajuta.ma in toate nevoile mele, mai ales in aceasta problema..x…





,









0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites