Thursday, February 23, 2023

CELE 15 JOI ALE SFINTEI RITA-JOIA A TREIA

 


SFINTA RITA-A TREIA JOI


 RUGACIUNE INCEPATOARE


In numele Tatalui, al Fiului si al Sf. Duh, Amin!


O Doamne, a carui Putere umple cerul si pamintul, cred ca esti aproape de mine, in mine, si recunoscind cit de mic sint in fata Ta, Te ador profund, si Te iubesc! Iti multumesc pentru nenumaratele haruri pe care mi le.ai acordat, si pt. Cele pe care mi le pregatesti, pt a ajuta slabiciunii mele.Iarta.mi greselile nenumaratepe care le.am facut pina acum.Implor ajutorul Harului divin, pentru a onora promisiunile Botezului, pe care le reinnoiesc astazi. Sfinta Fecioara Marie, sfinti celesti, si in mod special tu , sfinta Rita, ajutati.ma sa implinesc acest demers al credintei, pentru a obtine Lumina sfinta si putere de a obtine mintuire vesnica. Amin!




EDUCATIA


Unele biografii nu au evitat capcana de a arata tineretea sf Rita intr.o lumina idealizata. Nu se vorbeste decit despre pietatea parintilor sai, educatia rugaciunii si despre bunele sale maniere, virtuti obtinute putin cite putin, sub privirea admirativa a vecinilor.  

Trebuie sa stim ca Rita, in copilaria sa, a primit o educatie care nu s.a limitat la ucenicia catehismului si rugăciunilor pe care le recita, cu siguranta, cu multă fervoare. Fiica lui Antoine si Aimee Lotti a promit o instructie superioara fetelor din acea epoca. Ea stia sa scrie si sa citeasca, si cunostea limba latina. 

Aceasta precizare ni s.a facut cunoscuta dintr.un tablou aflat in biserica sf Augustin, unde sfinta noastra este reprezentata cu un breviar in mina, deschis la o pagina la care putem citi:”Visitatio Beatae Mariae Virginis”. Cartea nu se afla acolo pentru a impodobi pictura, ci pentru a arata ca Rita nu era analfabeta.


De mica Rita invata si dupa “ marele atlas al imaginilor”- tablouri, icoane, statui, vitralii aflate in biserica din sat. Totul contribuia la trezirea inteligentei si inimii sale. 

In aceasta parte a Umbriei, se gaseau multi pictori naivi, care vor deschide calea unor mari artisti ca Perugino si Rafael.Micuta Rita nu avea destui ochi pentru a contempla minunile pe care mama sa i le explica-Biblia, mai ales scenele evangelice, sau“Legenda aurita”, a sfintilor de altadata, si a celor mai noi, ca sf. Francisc de Assissi, “Saracutul Domnului”. 

Micuta Rita citea cu pasiune aceste povestiri, dar un subiect ii placea mai mult decit orice: Crucifixul. Acest crucifix atit de impresionant, ce se gasea in toate bisericile din Italia, a fost cea mai buna carte a sa, pentru ca a imvatat.o despre iubirea lui Iisus pentru oameni.


MEDITATIE-FAMILIA LUI DUMNEZEU


Iisus a vrut sa se nasca si sa creasca in familia lui Iosif si a Mariei. Biserica, la rindul ei, nu este altceva decit familia lui Dumnezeu. Inca de la crearea sa, nucleul Bisericii au fost cei ce cu toata casa lor au trecut la credinta crestina. In momentul in care cineva se convertea, voia ca toata casa sa sa fie mintuita. Aceste familii de credinciosi, au devenit insule de credinta si viata crestina, într.o lume de necredinciosi.

In zilele noastre, intr.o lume straina si ostila credintei de multe ori, familiile credincioase sint foarte importante, fiind adaposturi ale credintei vii si stralucitoare. Din acest motiv, al doilea consiliu al Vaticanului denumeste familia cu un termen vechi-Ecclesia Domestica (biserica domestica). 

In sinul familei, parintii reprezinta prin fapta exemplara si cuvint, pentru copiii lor, adevarate faruri de credinta, in serviciul vocatiei care i se potriveste fiecaruia, si in mod special in serviciul vocatiei sacre.

In acest context se practica intr.un mod privilegiat sacerdotiul botezului, de catre tatal familiei, mama, copii, si toti membrii familei, prin “ primirea sacramentelor, rugăciune si activitatile harice, marturia unei vieti sfinte, si prin renuntari si caritatea in fapte.” 

Caminul este astfel prima scoala a unei vieti crestine, si o scoala “ de imbogatire a omului spiritual”.Aici invatam sa fim rezistenți, si sa ne bucuram de munca, iubirea fraterna, iertarea generoasa, si mai ales cultul divin al rugaciunii si ofranda vietii proprii.(Catehismul Bisericii catolice, 1655, 1656)


In aceast saptamina sa meditam la dragostea Ritei pentru Iisus. Inca din frageda copilarie Rita dorea din toata inima sa.L iubeasca pe Iisus. Aceasta dorinta ii crestea in suflet odata cu virsta. Rita isi gasea bucuria si mingiierea in iubire,  porunca fundamentală a Evangheliei.  Taina vietii are numai o singura cheie:Iubirea. Ea rezolva tainele cerului si ale pamintului. In saptamina aceasta sa cautam iubire, acolo unde a gasit.o Rita; in meditatie si mai ales in conversatie cu Cel Rastignit. Ea il privea ore in sir in Sfinta Impartasanie, ascultindu-I soaptele, care ii mingiiau sufletul blind.


RUGACIUNE-MARIE VEGHEAZA ASUPRA COPIILOR NOSTRI!


O Marie, te prezentam copiilor nostri

Ii incredintam tandretei tale,

Daruieste-le sanatate, 

Pazeste-i de pacate

Si daca se ratacesc,

Sprijina-i cu dragostea ta,

Pentru ca sa obtina iertare,

Si sa renasca intru viata!

Si pe noi, parintii lor,

Ajuta-ne in misiunea pe care o avem pe linga ei.

Daruieste-ne lumina si iubirea ta,

Invata-ne sa le deschidem ochii

Catre tot ce este frumos,

Spiritul catre tot adevarul,

Inima catre tot ce este bun.

Iar atunci cind nu o sa mai fim aici

Ca sa ii inconjuram cu afectiune,

Fii alaturi de ei,

Pentru a-i acoperi cu privirea ta materna,

Pentru a-i pazi de-a lungul vietii,

Astfel ca intr-o zi

Sa fim reuniti cu totii,

In casa Tatalui ceresc.

Amin!


RUGACIUNE FINALA


Zdrobit sub greutatea durerii si angoasei, vin la tine, glorioasa sfinta Rita, cea care esti numita sfinta cauzelor imposibile si disperate.Pentru aceasta te rog sa ma eliberezi de raul si durerile care ma coplesesc, si daruieste.mi calm si bucurie. Am incredere totala in puterea ta de a intercede in fata lui Dumnezeu. Daca pacatele mele sint un obstacol in indeplinirea dorintelor mele, obtine.mi de la Domnul mila si iertare, ca si harurile necesare de a nu mai cadea sub puterea raului. Binevoieste sfinta plina de compasiune si bunatate, sa raspunzi increderii pe care o am in puterea ta, iar eu in schimb voi face cunoscuta tuturor bunatatea ta catre cei napastuiti care te invoca. O glorioasa sfinta Rita, mireasa sfinta a lui Iisus Crucificat, roaga.te pentru mine, si ajuta.ma in toate nevoile mele, mai ales in aceasta problema..x…


Slava Tatalui si Fiului si Sfintului Duh!


Si Rugaciunea de toate zilele…




 












cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites