Cum am procedat eu cu vaccinarea fetiței mele
SURSA RAPCEA.ROCei care mă cunoașteți personal știți că recent familia mea s-a mărit cu un nou membru. Soția mea a născut zilele trecute, în condiții bune, o fetiță perfect sănătoasă (notată cu 10).
Deoarece am asistat la naștere și am păstrat o relație apropiată cu medicii, am rugat doctorul neonatolog să mă înștiințeze personal despre orice demers medical pe care intenționează să îl facă cu privire la fetița mea. Nu voi da nume de locuri sau persoane în toată povestea, din rațiuni evidente.
A doua zi după naștere deci, doctorița neonatoloagă m-a înștiințat cu privire la faptul că trebuie să îi administreze nou născutei mele cele două vaccinuri din programul național de vaccinare obligatorie. Dialogul nostru a sunat cam așa:
– Știți că trebuie făcută vaccinarea.
– Despre ce vaccinuri e vorba ?
– Sunt două vaccinuri: INTERVAX BCG-ul și ENGERIX-B.
– Bun, și sunt sigure ? Pentru că am citit multe opinii pro și contra pe internet.
– Sunt vaccinuri aprobate, toți copii le fac. Nu trebuie să vă luați după tot felul de opinii pseudo-medicale, pentru că internetul e plin de tâmpenii și exagerări.
– Și totuși, nu sunt și reacții adverse, copii cu probleme după vaccinare ?
– Stați liniștit, eu în cariera mea de medic de 30 de ani, nu am avut nici un fel de probleme cu copii vacinați.
– Și totuși, am citit pe net că unele vaccinuri conțin mercur și aluminiu. E ok treaba asta ?
– Sunt cantități foarte mici, necesare pentru menținerea stabilității vaccinului.
– Bine, dar și ea este foarte mică. Are doar 3 kg.
– Vă repet, nu au fost probleme cu vacinarea.
– Aveți un prospect al acestor vaccinuri, să mă uit un pic peste ele ?
– Sunteți medic ?
– Nu, sunt avocat, și citesc destul de mult – și în general cam înțeleg ceea ce citesc și din alte domenii !
– Din păcate, nu avem prospectele. Dacă doriți, puteți intra pe net și le găsiți pe site-ul producătorului.
Așa că de față cu doctorița neonatoloagă, am început să caut pe telefon, urmând instrucțiunile ei. Am găsit repede prospectul la primul vaccin, INTERVAX-ul.
Este produs de o companie canadiană, cu un prospect clar, fără efecte adverse notabile. Substanța de suspensie a bacilului Calmette și Guerin este glutamatul de sodiu, o substanță inofensivă (un fel de soluție salină), fără contraindicații.
Chiar și adversarii acestui vaccin recunosc faptul că probleme de sănătate grave au apărut doar la copii care au repetat de mai multe ori acest vaccin. Deci mi-am dat acordul pentru el. Iar doctorița m-a pus repede, să semnez că sunt de acord. Și am semnat.
Însă la al doilea vaccin, lucrurile stăteau diferit. Sunt doar două companii care aduc în România vaccinuri pentru hepatita B: Sanofi Pasteur și Glaxo Smith Kline Biologicals (Gsk). Disponibil era doar cel de la Sanofi, importat în România prin Kazahstan, având un prospect dubios, în chirilică.
Ambele variante de producători erau înfricoșătoare, când citeai prospectele: spre exemplu, la PENTAXIM, la excipienți conțineauhidroxid de aluminiu, formaldehida (substanța cu care se îmbălsămează morții), 2-fenoxietanol sau, mai grav (cel de la Sanofi – varianta din spital) timerosal, un compus care conține 49% mercur.
Bașca, procesul de obținere al virusului inactiv la ambele companii era pe bază de “Produs în celule de drojdie Hansenula polymorpha prin tehnologia ADN recombinat”, adică pe inginerie genetică cu mutații despre care nu se știu încă foarte multe lucruri !
I-am spus doctoriței de aluminiu și timerosal.
A zâmbit cu superioritate și mi-a repetat mantra liniștitoare că TOATĂ LUMEA face vaccinul ăsta și NIMENI nu a pățit nimic, dându-mi de înțeles că sunt taliban dacă mă opun beneficiilor științei medicale moderne pentru copilul meu, căci iată, sunt destui ultra-religioși care refuză vaccinarea copiilor și s-a ajuns ca boli considerate demult timp eradicate să reapară, iar copii au avut de suferit din pricina imbecilității părinților.
I-am arătat atunci prospectul pentru vaccinul împotriva hepatitei B de pe site-ul eprospect.ro, în special următorul pasaj:
“Antigenii de suprafata din HBVAXPRO sunt produsi printr-o metoda cunoscuta sub denumirea de „tehnologia ADN -ului recombinant”: acestia sunt produsi de o levura care a primit o gena (ADN), devenind astfel capabila de producerea acestor proteine. De asemenea, antigenii de suprafata sunt „adsorbiti”. Acest lucru inseamna ca acestia sunt fixati pe compusi de aluminiu pentru a stimula un raspuns mai bun.
HBVAXPRO a fost elaborat special dintr-un vaccin care era deja utilizat in Uniunea Europeana (UE), in vederea inlaturarii conservantului numit tiomersal, care contine mercur. Expunerea repetata la mercurul existent in surse cum sunt medicamentele si alimentele, poate conduce la acumularea sa in organe. Aceasta acumulare poate fi periculoasa si reprezinta un motiv de ingrijorare.”
Și am întrebat-o pe doctorița neonatoloagă: NICI ACUM NU SUNTEȚI ÎNGRIJORATĂ !!? Pentru că eu, ca părinte, sunt ! Și nu din cauză că citesc articole de mâna a 3-a scrise de talibani religioși pe internet, ci un prospect oficial !
ȘI atunci i-a arătat lista de contraindicații, și am rugat-o SĂ SEMNEZE EA, că face acel vaccin, PE RĂSPUNDEREA EI. Iată lista:
Timerosal (așa cum apare pe wikipedia): “Thiomersal ([DCI]) sau sodiu-etilmercur-tiosalicilat (C9H9HgNaO2S) este un compus organo-mercuric, care conține circa 49% din greutatea sa mercur… În statele Unite, în Uniunea Europeană și în alte țări acest compus este progresiv eliminat din vaccinuri pentru uz pediatric, pentru a reduce o periculoasă supra-expunere la mercur a copiilor.”
Reactii sistemice: febra (care poate fi doar ocazional mai mare de 40°C), iritabilitate, somnolenta, tulburari ale somnului si alimentatiei, diaree, varsaturi, plans persisent inconsolabil.
Au fost observate foarte rar: urticarie, eruptie cutanata, convulsii cu sau fara febra in 48 ore de la administrarea vaccinului.
Au fost raportate episoade de hipotonie-hiporeactivitate.
Au fost raportate reactii edematoase (umflare) a membrelor inferioare,dupa administrarea vaccinurilor care contin componenta Haemophilus influenzae tip b. Aceste reactii sunt cateodata insotite de febra, durere si plans.
Daca remarcati reactii adverse care nu sunt mentionate in acest prospect, informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Răspunsurile imune la vaccin nu au fost studiate în contextul polimorfismului genetic.
Riscul potenţial de apnee şi necesitatea monitorizării funcţiei respiratorii în decurs de 48 până la 72 ore de la vaccinaretrebuie luate în considerare atunci când se administrează schema de imunizare primară la sugari născuţi foarte prematur (născuţi ≤ 28 de săptămâni de sarcină) şi, în special, la cei care au antecedente de imaturitate respiratorie. Întrucât beneficiile vaccinării sunt mari la această grupă de sugari, vaccinarea nu trebuie oprită sau amânată.
Acest vaccin nu este destinat administrării la femeile aflate la vârstă fertilă (probabil pentru că provoacă infertilitatea !?).
– Evenimente adverse potenţiale (adică evenimente adverse care au fost raportate în cazul utilizării altor vaccinuri care conţin una sau mai multe substanţe active sau componente similare cu cele ale Hexacima, dar nu în mod direct în cazul vaccinării cu Hexacima).
Tulburări ale sistemului nervos – Nevrita brahială şi sindromul Guillain-Barré au fost raportate după administrarea unui vaccin care conţine anatoxină tetanică. – Neuropatia periferică (poliradiculonevrită, paralizie facială), nevrita optică, demielinizarea sistemului nervos central (scleroză multiplă) au fost raportate după administrarea unui vaccin care conţine antigeni ai hepatitei B. – Encefalopatie/encefalită. Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale Apnee la sugari născuţi foarte prematur (≤ 28 săptămâni de sarcina) (vezi pct. 4.4)
Tulburări generale şi afecţiuni la nivelul locului de administrare Reacţiile edematoase care afectează unul sau ambele membre inferioare pot surveni ulterior vaccinării cu vaccinuri care conţin Haemophilus influenzae tip b.
Dacă această reacţie survine, se întâmplă în principal după administrarea primelor doze şi în decursul primelor ore după vaccinare. Simptomele asociate pot include cianoză, eritem, purpură tranzitorie şi plâns sever.
Toate evenimentele se vindecă spontan fără sechele în decurs de 24 de ore. Raportarea reacţiilor adverse suspectate.
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat în Anexa 5.
În prospectul de pe site-ul de informare european se spune clar că “Nu s-au efectuat studii farmacocinetice.”
Pe alt site de specialitate (colegfarm.ro), am găsit următoarea mențiuneneliniștitoare referitoare la același vaccine împotriva hepatitei B:
“Apel la raportarea de reacţii adverse
Este important să raportaţi apariţia oricăror reacţii adverse suspectate, asociate cu administrarea medicamentului Hexaxim către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Centrul Naţional de Farmacovigilenţă, în conformitate cu sistemul naţional de raportare spontană, prin intermediul „Fişei pentru raportarea spontană areacţiilor adverse la medicamente”, disponibile pe pagina web a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (www.anm.ro), la secţiunea Medicamente de uz uman/Raportează o reacţie adversă utilizând următoarele date de contact:
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu, Nr. 48, Sector 1,
011478 – Bucureşti
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +40 213 163 497
E-mail: adr@anm.ro
Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informaţii referitoare la siguranţă. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţii adverse suspectate.
Detalii suplimentare despre această procedură pot fi gasite pe site-ul Agenția Natională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale accesând link-ul de mai jos:
http://www.anm.ro/anmdm/med_farmaco_monitorizate.html”
Str. Aviator Sănătescu, Nr. 48, Sector 1,
011478 – Bucureşti
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +40 213 163 497
E-mail: adr@anm.ro
Detalii suplimentare despre această procedură pot fi gasite pe site-ul Agenția Natională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale accesând link-ul de mai jos:
http://www.anm.ro/anmdm/med_farmaco_monitorizate.html”
Doctorița, în fața acestei avalanșe de informații, găsite în doar 10 minute de căutare pe google, s-a apărat spunând că ea nu semnează pentru siguranța vaccinului, ci doar pentru siguranța actului medical ! Adică pentru corecta administrare a vaccinului (corectitudinea efectuării injecției, cu alte cuvinte).
Și atunci am întrebat-o:
Păi, atunci, de ce căutați să mă convingeți cu privire la administrarea unui tratament preventiv care îmi poate îmbolnăvi copilul ?!
Pentru că este o procedură standard, prevăzută în Programul Național de Vaccinare Obligatorie.
Dar dumneavoastră, ca medic, nu aveați datoria de a mă informa cu privire la potențialele pericole ?!!!
….
La momentul ăsta, s-a blocat efectiv. Și a devenit conciliantă:
Știți, dacă doriți, îi putem administra vaccinul adus de dvoastră. Dacă găsiți un produs care este ok, îl facem pe acela.
Ceva românesc nu aveți ? Știu că de obicei la noi se fac lucruri bune.
Din păcate, Institutul Cantacuzino nu mai produce de multă vreme vaccinuri. Ale noastre erau alea clasice, fără probleme.
Și atunci i-am spus că unul dintre clienții mei este o firmă de import și distribuție medicamente, și că voi întreba acolo și voi reveni cu răspunsul.
La Big Pharma
La clienții mei, auzint rugămintea mea, șefii au convocat rapid specialiștii lor (oamenii de pe vânzări și niște doctorițe). Au ridicat din umeri, ca și cum era ceva banal, și mi-au spus că ei periodic merg în Bulgaria și aduc de acolo “varianta OK” a vaccinurilor pentru copii celor ce refuză vaccinările cu produsele occidentale “nașpa”.
Ce m-a șocat a fost faptul că:
la nivel de industrie/distribuție medicamente, sunt unii care știu că anumite vaccinuri sunt periculoase;
pentru ei, familiile lor, cunoscuți și persoane în cunoștiință de cauză (inclusiv medici !), acești oameni procură vaccinuri “sigure” din diverse țări.
0 comments:
Post a Comment